Ce sa mananci si ce sa nu mananci cand esti insarcinata

Ce sa mananci si ce sa nu mananci cand esti insarcinata

Cristina Gherghina

Ceea ce mananca si bea o femeie in timpul sarcinii este ceea ce o sa ajunga in organismul fatului din burtica ei. Asadar, expertii recomanda ca dieta unei viitoare mamici sa includa o varietate de alimente si bauturi sanatoase pentru a se asigura ca are parte de toti nutrientii importanti de care bebelusul are nevoie pentru a creste si a se dezvolta sanatos si armonios. Pentru a te documenta mai mult despre ce ai de facut in sarcina, intra pe www.KID.ro

femeie insarcinata

Sursă foto: Freepik

 

Conform specialistilor ginecologi si obstetricieni, o femeie insarcinata are nevoie de mai mult calciu, acid folic, fier si proteine decat o femeie obisnuita. 

Iata o lista cu alimente care includ aceste substante nutritive si care nu ar trebui sa lipseasca din meniul de baza al gravidutelor:

Fructe si legume. Femeile insarcinate ar trebui sa se concentreze pe fructe si legume, in special in al doilea si al treilea trimestru de sarcina. Recomandat ar fi ca ele sa consume intre 5 si 10 portii de dimensiunea unei mingi de tenis in fiecare zi. Aceste alimente colorate sunt sarace in calorii, insa sunt pline de fibre, vitamine si minerale.

Proteine slabe. Gravidele ar trebui sa includa surse de proteine bune la fiecare masa pentru a sprijini dezvoltarea copilului. Alimentele bogate in proteine de calitate includ carnea rosie, carnea de pasare, pestele, ouale, fasolea, tofu, branza, laptele, nucile si semintele.

Cereale integrale. Aceste alimente sunt o sursa importanta de energie, oferind de asemenea fibre, fier si vitamine B. Cel putin o jumatate din carbohidratii consumati de o femeie insarcinata in fiecare zi ar trebui sa provina din cereale integrale, cum ar fi ovazul, pastele fainoase integrale sau painea si orezul brun.

Lactate. Zilnic, gravidele ar trebui sa manance 3 - 4 portii de produse lactate. Alimentele din aceasta categorie, cum ar fi laptele, iaurtul si branza, sunt surse dietetice bune de calciu, proteine si vitamina D.

Pe langa o dieta sanatoasa, femeile insarcinate trebuie sa ia, de asemenea, vitamine prenatale in fiecare zi, pentru ca doar asa se pot asigura ca obtin unele dintre substantele nutritive greu de asimilat din alimente. Aceste vitamine prenatale trebuie sa includa neaparat acidul folic si fierul.

Alimente la care ar trebui sa se limiteze gravidele:

fructe si legume

Sursă foto: Pixabay

Cofeina. Consumul mai mic de 200 mg de cofeina pe zi este, in general, sigur in timpul sarcinii. Specialistii sustin ca un consum moderat de cofeina in timpul sarcinii are risc extrem de scazut de a isca un avort spontan sau o nastere prematura.

Pestele. Pestele este o sursa buna de proteine slabe, iar unii pesti, inclusiv somonul si sardinele, contin si acizi grasi omega 3, o grasime sanatoasa care este buna pentru inima. Conform cercetatorilor, este sigur ca femeile insarcinate sa consume intre 200 si 300 de grame de peste si fructe de mare gatite pe saptamana. Cu toate acestea, ele ar trebui sa evite pestele care contine mercur, cum este tonul. Mercurul este un metal care poate fi daunator creierului in curs de dezvoltare al unui bebelus.

Alimente de evitat in timpul sarcinii:

Alcoolul. Alcoolul din sangele mamei poate trece direct la copil prin cordonul ombilical. De aceea, ar trebui evitat cat mai mult in timpul sarcinii. Acesta poate cauza copilului mai multe probleme fizice, precum si dificultati de invatare si de comportament ulterior in viata.

Pestele cu nivel ridicat de mercur. Pestele spada, rechinul, macroul, istioforidele, pestele pion rosu si tonul au un nivel ridicat de metil mercur, potrivit cercetatorilor. De aceea, consumul acestora este interzis femeilor ce asteapta un copil. Metil mercurul este un produs chimic toxic care poate trece prin placenta si poate fi daunator creierului, rinichilor si sistemului nervos al fatului.

Surse foto: Pixabay, Freepik, iStock

Articolul urmator
Monitorizarea glicemiei: cum se face corect și când este necesară
Monitorizarea glicemiei: cum se face corect și când este necesară
Spune-ne ce-ți place să mănânci și îți spunem ce sport ar trebui să practici!
Incepe quiz
Spune-ne ce-ți place să mănânci și îți spunem ce sport ar trebui să practici!

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.