Ce se întâmplă când îți pocnești degetele

Ce se întâmplă când îți pocnești degetele

Roxana R

Dacă și tu te numeri printre persoanele care își pocnesc degetele foarte des, trebuie să știi dacă ar fi indicat să renunți la acest obicei. Cu siguranță cei din jur te-au sfătuit să nu mai faci asta, pentru că nu este bine pentru sănătatea ta. Dar oare chiar este periculos să-ți pocnești degetele?

Multe persoane obișnuiesc să recurgă la pocnirea degetelor. Acest obicei le ajută să se relaxeze și să se simtă mai bine, întinzând la maximum oasele și încheieturile degetelor și ale mâinii. Cu toate acestea, dacă și tu ai acest obicei, ai auzit probabil că nu este bine să faci asta. Poate ai citit un articol, ai văzut un reportaj la televizor pe această temă sau pur și simplu prietenii ți-au spus să nu mai faci asta. Nu ar fi doar enervent pentru ceilalți, ci și nesănătos pentru tine, susțin cei din jur care te aud făcând acest lucru.

Prin urmare, este sau nu este bine să îți pocnești degetele și ce se întâmplă în corpul tău atunci când faci asta?

maini

Ce se întâmplă când îți pocnești degetele?

Fiecare încheietură din corp este formată din oase, care sunt legate între ele prin ligamente. Între două oase există puțin spațiu liber, care permite îndoirea și îndreptarea acestora. Altfel nu ai putea să mergi sau să îndoi brațele ori degetele. Când îți pocnești degetele, oasele de la încheietura falangelor se îndepărtează mai mult unul de altul și astfel scade presiunea care este exercitată asupra încheieturii. De aceea ai pe moment o senzație plăcută, de relaxare a degetelor.

De ce auzi un sunet ca o pocnitură? Sunetul caracteristic pe care îl auzi când îți trosnești degetele este produs de eliberarea gazelor din fluidul de la încheietură, în momentul în care oasele sunt îndepărtate unul de altul. Poate nu știai, dar la încheietură, în spațiul dintre oase, există un fluid care le protejează și nu le lasă să se frece între ele și astfel să se distrugă, provocându-ți totodată dureri puternice.

Ei bine, în acest fluid există gaze. Este vorba în special de oxigen, nitrogen și dioxid de carbon. În momentul în care pocnești degetele, se eliberează o bulă de gaze formată în fluidul dintre oase. Eliberarea unei bule de gaze produce sunetul caracteristic degetelor care pocnesc. Trebuie să recunoști că această pocnitură este un zgomot neplăcut, care îi poate deranja pe cei din jur. În plus, poate sugera că s-a rupt ceva în corpul tău, prin urmare că nu este bine să-ți pocnești degetele.

Este sau nu este bine să îți pocnești degetele?

Pe moment, după ce ai pocnit degetele, vei observa că acestea devin mai flexibile decât de obicei, pentru că ai redus presiunea care era exercitată asupra încheieturii. Prin urmare, vei avea mai multă dexteritate în degete și într-adevăr te vei simți mai bine.

În ciuda mitului care spune că nu este bine să îți pocnești degetele, medicii spun că nu există nicio dovadă care să arate vreo legătură între acest obicei deranjant și apariția artritei sau a inflamației la nivelul degetelor. De asemenea, nu afectează sub nicio formă sănătatea încheieturilor. Zvonurile privind pericolul pe care îl reprezintă acest obicei au apărut numai din cauza sunetului neplăcut care se aude și care este asociat cu o fractură.

Prin urmare, nu trebuie să fii îngrijorată dacă ai acest tic și nu poți renunța la el. Desigur, nu îți recomandăm să-ți pocnești foarte des degetele, dar dacă nu poți să scapi de acest obicei, trebuie să știi că nu dăunează sănătății. Poate să fie însă foarte deranjant pentru cei din jur!

Artrita, boala care afectează articulațiile

Este foarte important să ai grijă de articulațiile tale, pentru că pot deveni dureroase și inflamate dacă sunt afectate de anumite boli. Cea mai frecventă este artrita. Această boală este o inflamație a articulației, care se manifestă prin durere intensă, rigiditate a articulației și inflamație locală. 

batran

Artrita poate fi de mai multe tipuri:

Artrita reumatoidă – este numită generic și reumatism și afectează de obicei persoanele care au peste 40 de ani. Este întâlnită mult mai des la femei decât la bărbați. Foarte rar, boala poate fi diagnosticată și la copii cu vârsta între 2 și 5 ani. În formele ei mai grave, această boală deformează aspectul încheieturii, care devine noduroasă.

Artrita bacteriană – este o infecție a articulației, provocată de o bacterie. Aceasta intră în organism printr-o rană deschisă sau în urma unei intervenții chirurgicale. Boala se manifestă prin inflamarea încheieturii, care devine dureroasă, iar mobilitatea ei este limitată. Tratamentul contă în administrarea de antibiotice și drenaj local, pentru a curăța infecția din zona afectată.

Artrita virală – este provocată de infecția cu un virus. Se manifestă mai întâi prin eritem (înroșirea pielii în zona afectată) și poate include și simptome specifice gripei (febră, durere de cap, tuse, diaree, vomă). Tratamentul constă de obicei în administrarea de analgezice (pentru reducerea durerii) sau antiinflamatoare și în drenarea fluidului de la încheietura afectată.

Artrita cronică juvenilă – este o boală autoimună, care se manifestă la copii înainte de vârsta de 16 ani și afectează mai multe articulații. Cauza bolii nu este deocamdată cunoscută. Această afecțiune are simptome precum: febră, erupție cutanată, mărirea ganglionilor, dureri musculare și abdominale. Articulațiile devin dureroase și inflamate.

Artrita psoriazică – se manifestă la pacienții care suferă și de psoriazis. Poate să apară după mai mulți ani de la debutul simptomelor de psoriazis și afectează de obicei genunchii sau gleznele. Articulațiile devin dureroase, umflate, calde și roșii. Afecțiunea se poate extinde și la nivelul degetelor și unghiilor, care vor deveni tumefiate. Această formă de artrită poate afecta și unele organe, printre care ochii, plămânii, aorta.

Vezi și Boala pe care o poți face din cauza balerinilor

Surse foto: iStock/Pexels

Articolul urmator
Riscul la care te expui zilnic! Ce se întâmplă în organism dacă bei cafea din pahare de plastic?
Riscul la care te expui zilnic! Ce se întâmplă în organism dacă bei cafea din pahare de plastic?
Ce tragedie ti se va intampla in viata?
Incepe quiz
Ce tragedie ti se va intampla in viata?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.