Ce se pune pe arsură? Top 10 remedii naturale eficiente

Ce se pune pe arsură? Top 10 remedii naturale eficiente

Redactor Raluca Margean

Arsurile sunt printre cele mai frecvente accidente casnice și îți pot provoca o mulțime de neplăceri. Fie că te-ai ars la aragaz preparând mâncarea ta preferată sau cu fierul de călcat, pregătind hainele pentru o nouă zi de lucru, adevărul este că arsurile pot fi extrem de dureroase. Vestea bună este, totuși, că există anumite remedii naturale pe care le poți folosi pentru tratarea arsurilor mai puțin grave. Citește în continuare și află care sunt acestea.

Ce fel de arsuri poți trata singură acasă?

În timp ce majoritatea arsurilor de gradul I și II pot fi tratate la domiciliu, restul, cele de gradul III și IV sunt considerate urgențe medicale și trebuie tratate doar într-un spital. Iată cum îți poți evalua singură gravitatea arsurii:

  • O arsură de gradul întâi afectează doar stratul exterior al pielii, provoacă o roșeață și o inflamare a zonei afectate, însoțite de o durere relativ ușoară. Arsurile ușoare se vindecă de obicei în maxim o săptămână și nu provoacă cicatrici.
  • Arsura de gradul II afectează straturile mai profunde ale pielii, iar pe locul respectiv se înroșește și apar bășici ce conțin un lichid gălbui. Zona este extrem de dureroasă. În funcție de severitatea arsurii, procesul de vindecare poate dura până la 3 săptămâni sau chiar mai mult. 
  • Arsurile de gradul III distrug toate straturile pielii, inclusiv terminațiile nervoase la nivel tegumentar. Pielea are un aspect albicios și nu este dureroasă. 
  • Arsurile de gradul III alterează articulațiile și oasele, iar pielea este deja necrozată, carbonizată. 

Primul lucru pe care trebuie să-l faci după ce ai avut o arsură de gradul I sau II este să scufunzi zona afectată în apă rece timp de cel puțin 5-10 minute pentru a reduce temperatura zonei respective și a evita lezarea în profunzime a pielii. După această manevră, aplică tratamentul naturist și bandajează rana. Scopul tratamentului este de a reduce durerea, de a preveni infecțiile și de a vindeca pielea mai repede, așadar află mai jos care sunt cele mai bune remedii naturiste pentru arsurile care nu necesită intervenția unui medic! 

Arsuri cu apă clocotită: ce e de făcut?

ce se pune pe arsura-oală fierbinte cu aburi

Arsurile prin opărire sunt printre cele mai frecvente accidente casnice. Ele pot apărea în contact cu apa fierbinte de la robinet sau cu aburii de la o oală cu apă clocotită. De asemenea se poate întâmpla să te arzi cu băuturile încinse (ceai, cafea) și chiar cu apa fierbinte de la duș. Principalele victime ale acestor accidente sunt de obicei copiii şi persoanele în vârstă, însă oricui i se poate întâmpla. Prin urmare, este foarte important să știi exact ce ai de făcut în astfel de cazuri. 

  • Folosește comprese reci pentru a ameliora durerea și a evita umflarea. Atenție, nu trebuie să aplici gheață deoarece pot apărea iritații puternice.
  • Aplică gel de aloe vera direct pe zona afectată. Această plantă este eficientă în tratarea arsurilor ușoare, având un efect antiinflamator, favorizând circulația și împiedicând dezvoltarea bacteriilor. Cel mai bine este să iei gelul direct din frunza de aloe vera, dar dacă cumperi o cremă de la farmacie, asigură-te că aceasta conține un procent ridicat din plantă. Evită produsele cu aditivi, coloranți și parfumuri.
  • Pune o linguriţă de miere pe pielea arsă şi acoperă zona cu un bandaj. Mierea este un antiinflamator natural, un antibacterian și un produs antifungic, având ca efect ameliorarea durerii şi refacerea mai rapidă a ţesuturilor.

Tratamente naturiste pentru arsuri cu ulei încins

Fiecare gospodină s-a ars cel puțin o dată în bucătărie cu ulei încins. O astfel de arsură este dureroasă și poate fi periculoasă, în funcție de profunzimea și perimetrul zonei afectate. Dacă ți se întâmplă și ție asta, trebuie să știi că poți trata arsura cu miere, aloe vera sau cu o cremă pe bază de antibiotic. De asemenea, poți folosi propolis, ulei de cătină sau de sunătoare.

Remedii naturale pentru arsuri provocate de flacăra deschisă

Propolisul este un antibiotic natural foarte puternic, de aceea este recomandat pentru arsuri ca să se prevină infecțiile. Se poate folosi fie tinctură de propolis, fie creme sau sprayuri cu propolis. Uleiul de lavandă are proprietăți antiseptice și analgezice și unele persoane îl recomandă pentru tratarea arsurilor, însă acest remediu natural nu este susținut de studii științifice.

Arsuri solare: cele mai bune remedii?

ce se pune pe arsura-femeie care sta la soare

Deși arsurile solare par inofensive, în timp pot apărea complicații deoarece pot favoriza apariția cancerului de piele. Razele ultraviolete sunt extrem de periculoase, așadar este esențial să nu te expui îndelungat la soare, în special în intervalurile de timp considerate critice (orele 11:00-16:00). Majoritatea arsurilor solare se pot trata acasă, însă există cazuri grave în care poate interveni șocul termic (stare generala de rău, frisoane, vărsături, febră) și pentru acestea trebuie să apelezi de urgență la un medic.

Pentru a trata arsurile solare ușoare, aplică comprese reci, fă duș cu apă mai rece și nu folosi săpun. Aplică aloe vera și creme post-expunere care au substanțe calmante. Poți aplica un piure de castraveți direct pe pielea arsă pentru a calma durerile și pentru a hidrata pielea in profunzime. De asemenea, iaurtul rece are un efect răcoritor, hidratează și ajută pielea să se regenereze.

Consumă multe lichide și ia un medicament pe bază de Ibuprofen pentru a reduce durerea și roșeața. Dacă apar bășici, trebuie să le lași să se vindece în mod natural, altfel se pot infecta și inflama. Dacă se sparg singure, zona trebuie curățată cu apă și săpun, se poate aplica un unguent care conține antibiotic și apoi se bandajează zona cu un pansament steril.

Pansarea arsurilor: cum se procedează?

În cazul arsurilor ușoare, zona nu trebuie neapărat bandajată. Dacă arsura este mai severă și mai mare (în special în cazul arsurilor de gradul II) atunci poate fi necesară aplicarea unui bandaj pentru protejarea leziunii. Pansamentul de protecție se adaugă după răcirea zonei cu apă rece și realizarea unei dezinfecții cu apă oxigenată. Zona astfel curățată se unge cu o loțiune calmantă, se pun pansamente sterile, apoi se bandajează. ATENȚIE! Bandajul nu trebuie să fie foarte strâns, pentru a nu exercita o presiune prea mare la nivelul leziunii.

Miere pentru arsuri. Chiar are efect?

ce se pune pe arsura-borcan cu miere

Mierea este foarte bună pentru arsuri pentru că are capacitatea de a dezinfecta rănile și a reface țesutul distrus. Mierea de albine extrage lichidul din țesuturi, curățând zona afectată, apoi hidratează și contribuie la regenerarea pielii. Mierea se aplică direct pe arsură și trebuie lăsată mult timp să se usuce. Este important să ungi zona afectată de mai multe ori pe parcursul zilei și să nu bandajezi locul respectiv, pentru a grăbi procesul de vindecare.

Ce să NU folosești pe arsurile de pe piele?

Există așa-zise leacuri băbești care se folosesc adesea pe arsuri, însă ele nu doar că nu au efect, ci pot fi chiar dăunătoare. Iată care sunt acestea:

  • Albușul de ou. Aplicarea acestora pe o rană deschisă pot crește riscul de infecții bacteriene și pot provoca reacții alergice, așadar este mai bine să nu-l folosești pe arsuri.
  • Unt. Acesta păstrează căldura și poate adăposti bacterii dăunătoare care pot infecta pielea arsă. 
  • Uleiul de măsline, de cocos sau de floarea soarelui. Acestea pot înrăutăți rana, deoarece determină pielea să ardă în continuare. 
  • Pastă de dinți. Dăunează foarte mult, putând cauza infecții puternice.
  • Gheață. Ea irită pielea mai tare.

Creme naturiste pentru arsuri 

Loțiunile pe bază de aloe vera, alantoină, cătină, propolis și gălbenele sunt cele mai recomandate creme naturiste pentru arsuri de orice fel deoarece calmează pielea, o dezinfectează și protejează. Caută la plafar creme cu efect antiseptic, tonic, hidratant, cicatrizant și regenerant, ele vor îngriji țesuturile afectate și vor grăbi vindecarea.  

Citește și: 5 rețete de tonic natural pentru toate tipurile de piele

Cremă de gălbenele pentru arsuri: mit sau adevăr?

ce se pune pe arsura-crema galbenele

Crema de gălbenele este recunoscută pentru proprietățile sale antiinflamatoare, emoliente, calmante și cicatrizante, iar din acest motiv, specialiștii o recomandă pentru tratarea arsurilor. Gălbenele conţin flavonoizi, ulei volatil, vitamina C, acid oleanolic, mucilagii și alte substanțe benefice pentru cicatrizarea rănilor și stimularea circulaţiei sângelui la nivelul ţesuturilor lezate.   

Creme pentru regenerarea pielii după arsuri

Pe lângă unguentele pe bază de aloe vera, creme precum Propoderm pe bază de propolis, Crema cu sânziene sau Unguentul cu tătăneasă și gălbenele sunt des folosite pentru arsuri deoarece ele hrănesc pielea în profunzime, ajută la regenerarea țesuturilor și cicatrizează zona afectată. Cremele se aplică pe pielea curățată și uscată în prealabil într-un strat subțire, masând ușor.

Pentru a reduce riscul de arsuri domestice, este recomandată o precauție maximă, mai ales dacă ai copii, animale de companie sau locuiești cu persoane mai în vârstă. Cele mai bune tratamente pentru arsuri constau în prevenția lor, așadar ai grijă să nu lași aragazul aprins, să ții lichidele fierbinți departe și să nu lași apa în apropierea dispozitivelor electronice. Verifică mâncarea înainte de a hrăni copiii ca să nu fie prea fierbinte și nu purta haine largi atunci când gătești. 

Surse foto: Pixabay

Articolul urmator
Cum să spălăm corect fructele și legumele ca să nu ne îmbolnăvim
Cum să spălăm corect fructele și legumele ca să nu ne îmbolnăvim
Răspunde la câteva întrebări și află ce tip de rochie îți pune cel mai bine în evidență forma corpului
Incepe quiz
Răspunde la câteva întrebări și află ce tip de rochie îți pune cel mai bine în evidență forma corpului

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.5 (4)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.