Ceai pentru colon iritabil: 11 remedii la îndemână din natură

Ceai pentru colon iritabil: 11 remedii la îndemână din natură

Redactor Raluca Margean

Sindromul colonului iritabil este o afecțiune comună a intestinului gros care poate fi provocată de stres, alimentație nesănătoasă sau mese neregulate. Simptomele sale pot fi supărătoare, dar pot fi ameliorate prin schimbarea stilului de viață și adoptarea unei diete echilibrate. De asemenea, și consumul de ceai pentru colon iritabil poate fi de folos. Acest lucru se explică prin faptul că, la nivel mental, consumul de ceai te relaxează și te eliberează de stres, ceea ce înseamnă că elimini unul din factorii favorizanți ai acestei afecțiuni. La nivel fizic, aceste ceaiuri te pot ajuta la relaxarea mușchilor abdominali și la ameliorarea crampelor, care se pot număra printre simptomele colonului iritabil. Află din acest articol care sunt cele mai recomandate ceaiuri pentru colonul iritabil!

Femeie care se ține cu mâinile de stomac

De ce sunt bune ceaiurile pentru colonul iritabil?

În primul rând, consumul de ceai crește aportul de lichide, iar acest lucru înseamnă hidratare corespunzătoare și îmbunătățirea digestiei, două lucruri esențiale pentru persoanele care suferă de colonul iritabil. De asemenea, deoarece constipația reprezintă unul din simptomele acestei afecțiuni, lichidele pot înmuia scaunele.

Iată și alte motive pentru care ar trebui să bei ceai pentru colon iritabil:

  • Ceaiurile calde îți relaxează mușchii abdominali, iar acest lucru te poate ajuta să scapi de crampele atât de supărătoare care apar adesea în sindromul colonului iritabil.  
  • Anumite ceaiuri au efecte calmante și sedative, ceea ce înseamnă că îți relaxează mintea și corpul. Având în vedere faptul că stresul poate agrava un colon iritabil, este de la sine înțeles de ce infuziile de plante îți pot fi un aliat de nădejde dacă suferi de această afecțiune.
  • Anumite ceaiuri au efecte antibacteriene, iar acest lucru poate fi de folos deoarece infecțiile bacteriene pot cauza colonul iritabil.
  • Anumite ceaiuri din plante medicinale au efecte antiinflamatoare, ajutând astfel la reducerea apariției simptomelor bolii.

Cele mai bune 5 ceaiuri pentru colon iritabil

Există mai multe ceaiuri bune pentru colonul iritabil. În funcție de starea ta de sănătate generală și de preferințele tale privind aroma plantelor, poți alege fie un ceai dintr-o singură plantă, fie un mix. Poți găsi ceai pentru colon iritabil la Fares sau alți producători locali de ceai, iar prețurile nu sunt deloc piperate.

Femeie care ține în mână o cană transparentă

Iată care sunt considerate cele mai eficiente ceaiuri pentru tratarea sindromului de colon iritabil:

Ceai de mentă

Menta nu este doar o plantă cu un miros proaspăt, ci ea are și proprietăți medicinale extraordinare. Frunzele, uleiul și extractul de mentă sunt adesea folosite pentru tratarea gazelor intestinale, balonării și pentru relaxarea sistemului digestiv. Substanța activă din mentă, mentolul, are proprietăți antispastice și anestezice ușoare, ceea ce înseamnă că poți prepara din această plantă un ceai bun pentru colon iritabil. Uleiurile volatile din mentă pot ameliora simptomele gastrointestinale, mai ales la persoanele care suferă de diaree. Totuși, dacă suferi de reflux gastroesofagian, hernie hiatală sau probleme ale vezicii biliare, nu este recomandat să bei ceai de mentă pe termen lung.

Ceai de ghimbir

Recunoscut pentru puternicele sale proprietăți antiinflamatorii, ghimbirul este des folosit în medicina tradițională chineză pentru tratarea afecțiunilor digestive. Cercetările efectuate de-a lungul anilor asupra ghimbirului au arătat că acesta poate ajuta la ameliorarea simptomelor date de sindromul colonului iritabil. El are capacitatea de a reduce inflamațiile, de a întări mucoasa stomacului și de a scădea absorbția apei în intestin.  Ghimbirul este, de asemenea, un prokinetic, ceea ce înseamnă că poate ajuta la stimularea motilității gastro-intestinale, fiind eficient atât în caz de constipație (promovând mișcarea intestinelor), cât și la diaree (oprind spasmele).

Totuși, deși acest ceai este bun pentru colonul iritabil, el trebuie consumat cu atenție, în special de către persoanele care au probleme cu stomacul (boală de reflux gastroesofagian). Ca și ceaiul de mentă, cel de ghimbir poate avea ca efect secundar agravarea arsurilor de stomac.

Ceai de curcuma

Turmericul sau curcuma este folosit adesea ca remediu naturist în tratarea mai multor afecțiuni inflamatorii, inclusiv sindromul colonului iritabil. Un studiu publicat de Biblioteca Națională de Medicină din SUA a concluzionat faptul că extractul din această plantă poate ameliora durerea și disconfortul abdominal. Specialiștii susțin că un consum regulat de ceai de turmeric poate avea ca rezultat modificări pozitive ale tiparelor intestinale, fiind astfel recomandat pentru tratarea colonului iritabil. Acest lucru se datorează proprietăților antioxidante și antiinflamatorii ale turmericului.

De asemenea, curcumina, substanța activă din turmeric favorizează creșterea tulpinilor de bacterii benefice (Bifidobacterii și Lactobacili) și reduce tulpinile patogene, acest lucru fiind bun pentru buna funcționare a sistemului digestiv. Este foarte simplu să prepari acest ceai bun pentru colonul iritabil, trebuie doar să fierbi 1 linguriță de rădăcină de turmeric măcinată în 250 de ml de apă.

Ceai de fenicul

Feniculul este o plantă medicinală folosită încă din antichitate pentru tratarea tulburărilor digestive. El poate ameliora balonarea asociată cu sindromul colonului iritabil datorită capacității sale de a reduce gazele intestinale. Mai multe cercetări au demonstrat faptul că ceaiul de fenicul are un efect carminativ, ceea ce înseamnă că favorizează eliminarea gazelor intestinale și calmează durerile abdominale. Ceaiul de fenicul este folosit cu succes pentru reducerea colicilor la sugari, prin urmare poate fi un ceai bun și pentru colonul iritabil. De obicei, este recomandată combinația de fenicul cu turmeric.  

Ceai de lemn dulce

Lemnul dulce este un remediu eficient în tratarea afecţiunilor respiratorii şi digestive, datorită proprietăților sale antiinflamatoare, antioxidante și antispatice. De asemenea, lemnul dulce este un bun laxativ, analgezic și bacteriostatic (împiedică proliferarea bacteriilor), ajutând la accelerarea tranzitului intestinal. Ceaiul de lemn dulce ameliorează durerile de stomac și reduce balonarea. Din aceste motive, acest ceai este bun pentru colonul iritabil și poate fi folosit ca tratament naturist împotriva acestei afecțiuni.  

Ceai de gălbenele pentru colon iritabil

Ceașcă de ceai de gălbenele pe o masă

Gălbenelele reprezintă o sursă bogată de substanțe benefice pentru sănătate, precum: vitamina C, betacaroten, steroli, flavonoide, tanini, saponine şi ulei volatile. Acestea îi oferă plantei proprietăţi antioxidante, antiinflamatorii, antimicrobiene și antiseptice, fiind astfel de folos în tratarea simptomelor colonului iritabil. Ceaiul de gălbenele reduce procesele inflamatorii din corp și crampele abdominale, ajutând și la eliminarea toxinelor din organism. Dacă nu îl poți bea deoarece are un gust ușor amar, îl poți îndulci cu puțină miere.

Ceai de mușețel pentru colon iritabil

Datorită proprietăților sale antiinflamatoare și antispasmodice, ceaiul de mușețel este unul dintre cele mai bune ceaiuri pentru colon iritabil. Mușețelul ajută la controlul gazelor, ameliorează durerile abdominale și spasmele intestinale asociate cu sindromul de colon iritabil, relaxând mușchii stomacului. Recunoscut pentru eficiența sa în tratarea tulburărilor digestive, mușețelul ameliorează senzația de balonare, ușurând disconfortul persoanei care suferă de această afecțiune.

Alte ceaiuri bune pentru colon iritabil

Dacă te întrebi ce alt ceai este bun pentru colon iritabil, trebuie să știi că te poți orienta și spre ceaiul de păpădie, lavandă, urzică și anason. Iată care sunt proprietățile acestor plante:

Ceai de păpădie

Deși are un gust mai amar, păpădia este o plantă cu proprietăți terapeutice extraordinare. Datorită conținutului bogat de proteine vegetale, grăsimi și minerale (precum calciu, fosfor, fier, magneziu și sodiu), păpădia este folosită în tratamentul naturist al mai multor afecțiuni, inclusiv tulburările digestive. Ceaiul de păpădie este bun pentru colonul iritabil deoarece elimină toxinele din organism și are un efect antiinflamator. Rădăcina de păpădie stimulează peristaltismul intestinal, fiind de mare folos împotriva constipației care apare frecvent la persoanele cu sindrom de colon iritabil. De asemenea, păpădia conține anumite substanțe care stimulează proliferarea ‘’bacteriilor bune’’ în colon, ajutând la eliminarea candidozelor digestive, a balonării și crampelor abdominale.

Ceai de lavandă

Cană de ceai de lavandă pe masă

Ceaiul de lavandă are o aromă delicată și un parfum deosebit, însă această plantă deține și o mulțime de beneficii pentru sănătate. Este recunoscută pentru proprietățile sale antiinflamatorii, fiind des utilizată în tratarea mai multor afecțiuni inflamatorii. De asemenea, lavanda conține antioxidanți și compuși antibacterieni, ajutând astfel la eliminarea toxinelor din organism și luptând împotriva infecțiilor intestinale, care pot fi o cauză a sindromului colonului iritabil.

Lavanda ajută la ameliorarea tulburărilor digestive, inclusiv diaree, greață și crampe abdominale. Datorită proprietăților sale antispastice, planta ajută la calmarea mușchilor stomacului, eliminarea gazelor intestinale și reducerea balonării. Din aceste motive, ceaiul de lavandă poate fi bun pentru colonul iritabil.

De asemenea, specialiștii susțin că mirosul de lavandă ajută la eficientizarea proceselor digestive deoarece parfumul acestei plante stimulează producția de bilă. Acest lucru înseamnă că organismul va descompune mai ușor alimentele și digestia va fi mai ușoară. În plus, aroma calmantă a lavandei poate trata și greața declanșând reacții chimice în creier.

Ceai de urzică

Deși nu este prietenoasă cu pielea, urzica este o plantă minune deoarece poate ajuta la tratarea mai multor afecțiuni medicale. Datorită conținutului său bogat de vitamine, minerale, aminoacizi, polifenoli și pigmenți (betacaroten, luteină și carotenoizi), urzica are puternice proprietăți antiinflamatoare și antioxidante. Ceaiul este bun pentru colonul iritabil deoarece această plantă inhibă înmulțirea bacteriilor în organism (inclusiv în intestine), stimulează secreția bilei și peristaltismul intestinal (mișcările intestinale).  

Ceai de anason

Anasonul are o valoare nutrițională deosebită, având un conținut bogat de fibre și minerale (fier, magneziu, mangan, calciu, fosfor, potasiu și cupru) esențiale pentru funcționarea optimă a organismului. În plus, anasonul are efecte antiinflamatoare și calmante, care pot ajuta în tratarea simptomelor sindromului de colon iritabil. Ceaiul de anason este adesea folosit împotriva tulburărilor digestive, având proprietăți antimicrobiene. Așadar, dacă îți place aroma dulceagă a anasonului, îți poți prepara din această plantă un ceai bun pentru colonul iritabil.

În concluzie, sindromul colonului iritabil îți poate afecta calitatea vieții datorită simptomelor supărătoare pe care le declanșează. Tratamentul pentru această afecțiune implică mai multe abordări, însă este important să ții cont că și ceaiurile te pot ajuta. Cel mai bine este să consulți cu un medic să vezi dacă un tratament naturist te poate ajuta și dacă da, discută cu acesta inclusiv ce ceai este bun pentru colonul iritabil.  

Surse foto: iStock.com

Articolul urmator
Miere pentru balonare: cât de eficientă este să te scape de disconfort?
Miere pentru balonare: cât de eficientă este să te scape de disconfort?
Care este adevărata natură a spiritului tău?
Incepe quiz
Care este adevărata natură a spiritului tău?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.5 (4)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.