Ceai de cozi de cireșe: beneficii și recomandări

Ceai de cozi de cireșe: beneficii și recomandări

Redactor Raluca Margean

Ceaiul din cozi de cireșe are un gust bun, dulceag, dar cu o notă subtilă amăruie. Poate fi consumat ca atare sau în combinație cu salvie, grapefruit uscat sau coajă de portocală. Studiile arată că acest ceai are nenumărate beneficii pentru sănătate, inclusiv proprietăți laxative și detoxifiante, fiind recomandat pentru tratarea mai multor afecțiuni medicale. Află cum se prepară ceaiul din cozi de cireșe și cât trebuie să bei pentru a te bucura de proprietățile sale terapeutice!

Cum se prepară ceaiul din cozi de cireșe

Dacă ai savurat un bol de cireșe delicioase, nu arunca cozile. Acestea sunt excelente pentru a pregăti un ceai plin de nutrienți, cu nenumărate beneficii pentru sănătate. Iată cum se prepară băutura miraculoasă:

Ingrediente:

  • O mână de cozi de cireșe uscate
  • 600 ml de apă

Mod de preparare:

  1. Rupe cozile de la cireșe și lasă-le să se usuce câteva zile pe foi de hârtie, ziare sau foi de copt într-un loc întunecat.
  2. Pune apă la fiert, adaugă cozile de cireșe uscate și lasă să fiarbă 10 minute la foc mic.
  3. După fierbere, acoperă oala și lasă la infuzat pentru încă 20 de minute.  

Beneficiile pe care le are ceaiul din cozi de cireșe

Cireșul este o specie de arbore originar din Europa și sud-vestul Asiei. Fructele sale sunt recunoscute pentru aroma dulce, delicată și distinctă, cât și pentru valoarea nutritivă considerabilă.

Pereche de cireșe cu cozi
Sursa foto: Pexels.com

Cireșele sunt o sursă extrem de bogată de minerale (în special potasiu), vitamine, proteine și fibre și sunt pline de antioxidanți. De asemenea, conțin compuși flavonoizi polifenolici numiți antociani, care au proprietăți antiinflamatorii puternice, dovedite științific. Acești compuși au efecte împotriva enzimelor proinflamatorii COX 1 și 2 (pe care le vizează și medicamentele antiinflamatoare convenționale), având ca rezultat reducerea durerii. Antocianinele au, de asemenea, o valoare considerabilă pentru sănătatea creierului și s-a dovedit că îmbunătățesc memoria.

Deși majoritatea oamenilor consumă în mod obișnuit fructul și lasă cozile deoparte, și acestea oferă beneficii nutriționale deosebite. Conform studiilor, cozile de cireșe conțin uleiuri volatile prețioase și săruri de potasiu care sunt atât antiinflamatoare, cât și diuretice. Cozile au, de asemenea, proprietăți puternice de detoxifiere și depurare.

Iată care sunt principalele indicații terapeutice ale cozilor de cireșe:

Efecte detoxifiante

Cozile de cireșe au fost folosite de secole în fitoterapie ca soluție diuretică eficientă și sigură, efectele lor diuretice datorându-se în principal bioflavanoidelor și sărurilor de potasiu din compoziție.

Studiile au arătat că stimulează eliminarea deșeurilor corporale prin urină și prin procesul digestiv în general, ajutând astfel la atenuarea retenției de apă și ameliorarea balonării, umflăturilor și a altor simptome clasice de edem, cum ar fi picioarele grele. Cozile de cireșe sunt, de asemenea, de o valoare considerabilă ca sprijin pentru procesul natural de detoxifiere al organismului și, prin urmare, ocupă adesea un loc proeminent în programele de detoxifiere.

Ajută la pierderea în greutate

Cozile de cireșe sunt adesea recomandate pentru a ajuta la reglarea metabolismului și sprijinirea pierderii în greutate. Datorită capacității lor de a ajuta organismul să elimine deșeurile și toxinele, se spune despre cozile de cireșe că ajută organismul să elimine grăsimea și celulita, iar pielea să-și păstreze forma și elasticitatea pe tot parcursul procesului de pierdere în greutate.

În plus, cozile de cireșe ajută la normalizarea activității intestinale și susțin procesele de detoxifiere, ambele de o importanță deosebită în timpul pierderii în greutate.

Nu în ultimul rând, conform cercetărilor științifice, compușii flavonoizi polifenolici (antocianinele) ajută la creșterea producției de insulină cu 50 %. Acest lucru înseamnă că pot fi de ajutor pentru stabilizarea nivelului de zahăr din sânge și controlarea apetitului.

Căni cu ceai și bol de cireșe pe masă
Sursa foto: Pexels.com

Mențin sănătatea tractului urinar

Datorită proprietăților lor puternice diuretice și antiinflamatorii, tulpinile de cireșe sunt adesea folosite, fie sub formă de pudră, fie sub formă de ceai, pentru a ajuta la curățarea rinichilor și a tractului urinar.

Ele ajută la ameliorarea simptomelor asociate cu afecțiuni precum infecțiile urinare, cistita interstițială și bolile glomerulare. Totodată, cozile de cireșe pot ajuta la descompunerea și eliminarea pietrelor formate în tractul urinar și rinichi, însă doar dacă pietrele sunt destul de mici pentru a trece în siguranță.

Pentru o eficiență ridicată în tratarea afecțiunilor tractului urinar, ceaiul din cozi de cireșe poate fi combinat cu alte plante precum mușețel, ghimbir, fenicul, agrimonia, floare de soc, boabe de ienupăr, coada-calului sau pătlagină. De asemenea, extractul din semințe de struguri și probioticele sunt alți adjuvanti de luat în considerare.

Efecte antiinflamatoare și antioxidante

Efectele antiinflamatoare ajută la reducerea durerii, ceea ce poate fi de folos dacă suferi de afecțiuni precum artrită.

Antioxidanții din ceaiul din cozi de cireșe luptă împotriva radicalilor liberi, ajutând la scăderea nivelului de stres și contracararea îmbătrânirii premature.

Contraindicațiile pe care le are ceaiul din cozi de cireșe

Deși are multe beneficii pentru sănătate, consumat în exces ceaiul de cozi de cirese poate duce la apariția unor afecțiuni gastro-intestinale, diaree, greață și vărsături. De asemenea, din cauza stimulării intense a activității rinichilor, poate duce la deshidratare.

Totodată, este bine de știut că ceaiul din cozi de cireșe poate avea interacțiuni cu anumite medicamente. De exemplu, poate afecta nivelul de potasiu din organism, ceea ce poate influența eficacitatea unor medicamente, cum ar fi diureticele.

În general, se recomandă evitarea consumul excesiv de ceai din cozi de cireșe pentru persoanele care au probleme cu oscilații ale tensiunii arteriale și afecțiuni cardiovasculare, calculi renali de dimensiuni medii și mari și nivel scăzut de zahăr în sânge.

Doza recomandată de ceai de cozi de cireșe

Nu există neapărat o doză specifică recomandată pentru consumul de ceai din cozi de cireșe, deoarece acest lucru poate varia în funcție de mai mulți factori, inclusiv vârsta, greutatea corporală și starea generală de sănătate.

Totuși, de obicei, 1-2 căni de ceai pe zi este considerată o cantitate rezonabilă pentru majoritatea adulților sănătoși. Este important să fii atentă la reacțiile corpului tău și să reduci sau să oprești consumul de ceai dacă apar reacții adverse sau neplăceri.

Ceai de cozi de cireșe în sarcină

Consumul de ceai de cozi de cireșe în timpul sarcinii ar trebui să fie discutat întotdeauna cu un medic, în special datorită efectului său diuretic și influenței asupra nivelurilor de potasiu din organism.

În general, toate ceaiurile din plante trebuie consumate cu precauție și niciodată în mod excesiv. Ceaiul din cozi de cireșe nu face excepție de la această regulă.

Ceai de trandafir: beneficii și mod de preparare

Surse foto: Pexels.com, iStock.com

Surse articol: Bio-vega.com

Articolul urmator
Ceai de trandafir: beneficii și mod de preparare
Ceai de trandafir: beneficii și mod de preparare

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (1)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.