Cele mai frecvente greșeli în îngrijirea urechilor și cum să le eviți

Cele mai frecvente greșeli în îngrijirea urechilor și cum să le eviți

Redactor Andreea Baluteanu

Statisticile indică de ceva vreme spre un fenomen îngrijorător: tot mai mulți tineri ajung să își piardă parțial auzul din cauza muzicii ascultate la căști. Acestora li se adaugă milioanele de cazuri de perforare a timpanului care au loc atunci când inserăm diverse obiecte în ureche. Ambele situații sunt expresia aceluiași fapt: nu știm să avem grijă de urechile noastre și comitem greșeli pe care ajungem să le regretăm mult prea târziu.

În rândurile de mai jos, îți dezvăluim cele mai comune astfel de erori. Vezi despre ce e vorba, pentru a putea lua inițiativa și a-ți cenzura pornirile!

De ce trebuie să ne comportăm extrem de delicat cu urechile noastre

Râsul contagios al unui copil, cântecele pe care le adorăm, ciripitul păsărilor: urechile sunt un adevărat dar al vieții. Iar acestea sunt dotate cu tot ceea ce trebuie pentru a ne oferi cele mai fine experiențe: cerumenul pe care îl produc le protejează, le lubrifiază și are proprietăți antibacteriene. De asemenea, urechile posedă un sistem de autocurățare care împinge singur ceara în afară, astfel ca tu să nu ai nicio bătaie de cap de pe urma lor.

Cu toate acestea, din cauza proastei informări, insistăm adesea să apelăm la tot felul de metode pentru a ne îngriji urechile. Atunci când comitem o greșeală, aceasta nu va scăpa nepedepsită: putem leza timpanul sau oscioarele, un lanț de trei oase mici care sunt localizate în urechea medie. De asemenea, putem adânci rănile mici din interior sau putem împinge cerumenul în straturile profunde ale urechii, ceea ce poate cauza infecții (otită externă sau urechea înotătorului), durere sau chiar pierderea auzului.

Subliniate astfel, consecințele greșelilor noastre nu mai par deloc inofensive. De aceea, noi te sfătuim să eviți erorile de mai jos și să ai grijă așa cum trebuie de urechile tale!

5 erori care te pot costa auzul

Sperăm că avertismentele de mai sus au fost suficiente pentru a te convinge că e cazul să eviți cu orice preț greșelile următoare, cu consecințe potențial devastatoare:

Îți cureți foarte des urechile. În realitate, specialiștii sunt de părere că urechile au un sistem de autocurățare care e extrem de bine pus la punct. Impuritățile și ceara sunt împinse în afară odată ce își îndeplinesc scopul, acela de a lubrifia și de a proteja de microorganisme dăunătoare spațiul intern al urechii. Precum o loțiune cu proprietăți antibacteriene, cerumenul atacă bacteriile și previne propagarea lor, ceea ce îl transformă mai degrabă în erou decât în depunere pe care să o dorim imediat eliminată.

Inserezi obiecte în ureche cu diverse scopuri. Fie că te doare, te mănâncă sau pur și simplu vrei să te cureți cu ajutorul lor, diversele obiecte inserate în ureche pot face mai mult rău decât bine. În această categorie intră, bineînțeles, faimoasele bețișoare de urechi, dar și degetele împinse prea adânc, unghiile, agrafele, acele, clipsurile: imaginația umană e nețărmurită. Pe lângă faptul că acestea pot afecta timpanul și oscioarele sau pot zgâria pielea delicată, există și riscul de a împinge ceara în interior, ceea ce va cauza acumularea ei și poate chiar pierderea temporară sau pentru totdeauna a auzului.

De asemenea, ține cont de faptul că multe dintre aceste obiecte transportă un număr impresionant de bacterii. Gândește-te mai ales la unghii, care pot ascunde microorganisme periculoase ce ajung astfel în urechea medie sau internă și pot cauza infecții. Situația se pare că e încă și mai riscantă pentru bolnavii de diabet, a căror circulație e deficitară și care nu mai transportă în mod normal anticorpi la ureche prin intermediul sângelui, pentru a lupta contra infecțiilor.

Practici terapia cu lumânări pentru urechi. Considerăm că leacurile naturiste sunt inofensive în cel mai rău caz, dar sunt situații în care ne pot compromite sănătatea. Este cazul conurilor auriculare, respectiv a lumânărilor ce sunt comercializate datorită fumului despre care se consideră că topește ceara. În realitate, medicii consideră că aceste produse pot dăuna grav, existând riscul de infecții sau de arsuri.

Încerci să îți cureți urechile cu o seringă. Deși această practică nu e neapărat una nocivă, atât timp cât e executată corect, spun specialiștii, ține cont de faptul că nu ești cea mai în măsură să o practice, neavând o vizibilitate potrivită. De asemenea, dacă nu igienizezi așa cum trebuie seringa, este posibil să ajungi să suferi de infecții.

Ignori durerea sau diminuarea calității auzului. Ți se pare că de la o vreme nu mai auzi atât de bine, dar preferi să treci peste acest inconvenient? E posibil să ajungi în situația de a-ți pierde complet acest simț. La fel de periculoasă se dovedește și ignorarea durerii. Ține cont și de faptul că disconfortul resimțit în ureche nu trebuie neapărat să fie un semn al bolilor acesteia, ci poate indica și afecțiuni ale gâtului, ale maxilarului sau ale dinților (inclusiv cancer). Mergi la doctor pentru a vedea despre ce e vorba!

Cum să îți cureți corect urechile

Dacă depunerile de ceară te supără, există o modalitate de a scăpa de ele în mod corect.

 

 

 

Soluția este spray-ul auricular DOCULYSE, ce contribuie la dizolvarea și la eliminarea dopurilor de ceară din urechea externă. Poate fi folosit și de persoanele care poartă aparat auditiv sau de copii, ceea ce denotă cât de lipsit de riscuri este!

 

Iată cum îl folosești: introdu capătul spray-ului în ureche și apoi pulverizează. Dacă vrei să elimini un dop de ceară proaspăt format, pulverizează o dată sau de două ori pe săptămână și lasă să acționeze timp de 15 minute, cu capul ușor înclinat. Spray-ul auricular DOCULYSE poate fi utilizat și înainte de a merge la medicul specialist, pentru a înlesni extracția dopurilor: cu 3-4 zile înainte, e recomandat să apelezi la una sau două pulverizări, de circa trei ori pe zi, și să lași să acționeze timp de 15 minute. Pentru întreținere și prevenție, folosește una sau două pulverizări o dată pe săptămână, în fiecare ureche. Nu uita să clătești capătul spray-ului sub un jet de apă fierbinte după fiecare utilizare. Produsul este disponibil pe Vavian Pharma!

Surse foto: iStock

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4 (3)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.