Anevrismul micotic al aortei - simptome, diagnostic si tratament

Cuprins
- Cum se manifesta anevrismul infectios al aortei
- Cauzele anevrismului micotic al aortei
- Complicatiile anevrismului infectios al aortei
- Diagnosticul de anevrism micotic al aortei
- Tratamentul anevrismului infectios aortic
Anevrismul micotic este o dilatare localizata si ireversibila a unei artere. Cauza este o infectie (de cele mai multe ori bacteriana) ce distruge peretele vasului. Termenul corect este cel de anevrism infectios al aortei si este o afectiune destul de rara, care pune in pericol viata bolnavului.
In termeni medicali, anevrismul micotic este definit ca: arterita (inflamatia peretelui arterial) eroziva infectioasa cu anevrism (dilatare) fals cauzat de infectia peretelui aortic atunci cand nu se identifica un anevrism preexistent sau ca infectie manifesta a unui anevrism preexistent, cauzata de orice tip de microorganism.
Cum se manifesta anevrismul infectios al aortei
Patologia este una periculoasa doarece se manifesta doar atunci cand anevrismul atinge dimensiuni considerabile sau se rupe. Bolnavul simte de cele mai mult ori durere in spate sau in piept, care poate fi insotita de:
-transpiratie in exces;
-tahicardie (accelerarea batailor
inimii); |
![]() |
Cauzele anevrismului micotic al aortei
Principala cauza actuala este reprezentata de traumatismele penetrante ale aortei. Acestea apar in urma canularii (introducerea unui tub special) arteriale efectuate de catre consumatorii de narcotice sau chiar in spital, in timpul procedurilor ce implica punctii transarteriale (extragerea de sange).
S-a observat ca infectiile cu specii de Salmonella favorizeaza aparitia acestei patologii, in special in cazul persoanelor peste 50 de ani cu degenerari ale peretelui arterial (inclusiv placi aterosclerotice).
In trecut, anevrismele micotice ale aortei se dezvoltau in urma unei endocardite (infectie a valvelor inimii sau a stratului sau intern) sau a unei infectii sifilitice (boala cu transmitere sexuala). Astazi, tratamentele antibiotice au redus considerabil aceste cazuri.
Anevrismele pot fi cauzate de emboli septici (bucati de tesut infectat care migreaza dintr-o parte a corpului spre alta, prin circulatia sanguina) sau extinderea directa a unui proces infectios local.
Anevrismele micotice criptogenice sunt cele cu surse discontinue si nonembolice.
Complicatiile anevrismului infectios al aortei
Cand aorta isi mareste lumenul, favorizeaza aparitia trombilor (cheaguri de sange). Daca acestia se rup, fragmentele sunt transportate in organism prin sistemul sanguin si se pot opri in diferite regiuni ale corpului, unui blocheaza circulatia sanguina. In cazurile grave, acesti trombi desprinsi duc la atac cerebral, infarct sau pot opri functiile normale ale organelor vitale (plamani, ficat, rinichi).
Anevrismul se poate rupe sau duce la disectia aortei (defect al invelisului aortic ce permite scurgerea sangelui intre straturile peretelui). Acestea duc la hemoragie interna sau chiar soc circulator (organele nu primesc suficient sange pentru a mai functiona).
Diagnosticul de anevrism micotic al aortei
Deoarece simptomele nu sunt specifice, examinarea abdomenului si a sistemului cardiovascular poate orienta spre diagnosticul corect.
Ascultatia abdomenului evidentiaza semne de marire a diametrului aortei.
EKG (electrocardiograma) este efectuata pentru a exclude atacul de cord sau alte probleme cardiace.
Radiografia poate evidentia doar un anevrism cu semne de calcificare.
Ecografia detecteaza orice forma anormala a aortei, cu ajutorul ultrasunetelor. Ecocardiografia este utilizata cand se suspecteaza leziuni cardiace sau atingerea aortei toracice.
Pentru certitudinea diagnosticului se folosesc:
-RMN (rezonanta magnetica nucleara);
-CT (tomografia
computerizata), mai ales in cazurile incipiente;
-aortografia (injectarea in sistemul
circulator a unei substante de contrast evidentiata sub raze X).
In urma prelevarii sanguine, analizele de laborator vor stabili agentul infectios.
Tratamentul anevrismului infectios aortic
Un anevrism localizat pe traiectul aortei abdominale prezinta un risc scazut de ruptura daca are dimensiunile pana in 5,5 centimetri. Cea mai buna solutie in acest caz ar fi vizita regulata la medic, pentru a monitoriza diametrul dilatarii.
In cazul unui anevrism abdominal mai mare de 5,5 centimetri, anevrism toracic de orice dimensiune, unul care creste intr-un ritm rapid sau prezinta risc de rupere, singurul tratament este cel chirurgical, efectuat cat mai rapid. Operatia poate fi efectuata extraanatomic (circulatia sanguina va urma o alta directie decat cea obisnuita), necesitand mai multe interventii, sau in situ (reconstruieste traiectul normal al circulatiei aortice).
Medicatia cu antibiotice trebuie administrata atat inainte, cat si dupa interventia chirurgicala, in conformitate cu microorganismul detectat.
Desi simptomele anevrismului infectios al aortei pot parea neinsemnate, nu amana investigarea lor, deoarece pot ascunde o patologie deosebit de periculoasa.
Bibliografie:
-Miralem
Pasic. Mycotic Aneurysm of the Aorta:
Evolving Surgical Concept. Ann Thorac Surg 1996; 61: 1053-1054;
- http://www.uptodate.com/contents/mycotic-aneurysm ;
- http://www.emedicinehealth.com/aortic_aneurysm/page10_em.htm ;
-M. N. Gomes, P. L. Choyke, and R. B. Wallace. Infected aortic aneurysms. A changing
entity. Ann Surg. 1992
May; 215(5):
435-442;
-Heather L. Gornik
and Mark A. Creager. Aortitis. Circulation 2008,
117:3039-3051;
- R. Harrison. Harrison's Principles of
Internal Medicine (16th edition). Tinsley;
- Robert B. Rutherford. Vascular Surgery (Sixth edition). Colorado.


