Cinci sfaturi pentru a-ţi menţine sănătatea ochilor

Cinci sfaturi pentru a-ţi menţine sănătatea ochilor

Andreea Constantin

Atunci când ne gândim la controalele medicale anuale, cele făcute preventiv, rareori luăm în calcul şi o vizită la oftalmolog. Totuşi, sănătatea ochilor tăi este de nepreţuit. Ochii sunt ferestrele minţii tale către lume şi sănătatea lor poate fi mai fragilă decât poţi crede iniţial, de aceea, trebuie să ai grijă de ea. 

Vederea se poate deteriora şi sunt mai mulţi factori care determină acest lucru, printre care: îmbătrânirea, poluarea, stresul, alimentația nesănătoasă etc. Deși nu poţi opri cu adevărat îmbătrânirea ochilor, cu siguranţă o poţi încetini, iar multe dintre afecţiuni ar putea fi evitate dacă adopți câteva măsuri. Iată cinci sfaturi în acest sens. 

Mergi la un consult de specialitate o dată pe an

Pentru a preveni şi a trata din timp posibile afecţiuni oftalmologice, este esenţial să mergi o dată pe an la un control de specialitate. Examenul oftalmologic este simplu și nedureros și este cel mai bun lucru pe care îl poți face pentru sănătatea ochilor tăi.

Chiar dacă ai impresia că ochii tăi sunt sănătoși, ai putea avea o problemă de care nu ştii. Multe boli oftalmologice nu au niciun simptom, de aceea un control oftalmologic detaliat este singura modalitate de a diagnostica mai devreme multe boli oculare, când sunt şi mult mai ușor de tratat.

Fii responsabil în faţa ecranelor

Mulţi dintre noi petrecem ore în şir în faţa ecranului computerului sau cu privirea în telefon. Acest lucru este foarte obositor pentru ochi. Chiar dacă nu poţi schimba prea multe în ceea ce priveşte natura meseriei tale şi instrumentele cu care lucrezi, poţi să iei câteva măsuri pentru a-ţi proteja ochii. Odihnește-ți ochii făcând o pauză la fiecare 20 de minute, pentru a privi ceva la distanţă (cu cât mai mare, cu atât mai bine), timp de jumătate de minut. De asemenea, poţi folosi ochelari de protecţie pentru computer.

Protecţia ochilor este ceva ce trebuie să ai în considerare inclusiv când te uiţi la televizor. Potrivit recomandărilor medicilor oftalmologi, comoda TV ar trebui să se situeze la aproximativ doi metri şi jumătate de canapea, pentru a nu-ţi obosi foarte mult ochii. Află mai multe detalii aici.

Poartă ochelari de soare

O pereche de ochelari de soare de calitate îţi va proteja ochii de razele ultraviolete (UV) ale soarelui. Prea multă expunere la soare poate crește șansele de cataractă și degenerescență maculară. Alege o pereche care blochează 99% până la 100% din razele UVA și UVB. Dacă mergi în zone în care soarele este foarte puternic, ia în considerare un model de ochelari care are şi lentile laterale. De asemenea, trebuie menţionat că ochelarii de soare nu se poartă numai vara, ci în orice zi în care soarele străluceşte, indiferent de anotimp. 

Optează pentru o dietă echilibrată

O sănătate bună a ochilor începe cu mâncarea din farfurie. Nutrienții precum acizii grași Omega-3, luteina, zincul și vitaminele C și E ar putea ajuta la prevenirea problemelor de vedere legate de vârstă, cum ar fi degenerescența maculară și cataracta. Pentru a te asigura că le obţii din alimentaţie, umple-ți farfuria cu: spanac, varză kale, gulie, somon, ton sau alte varietăţi de pește gras, ouă, nuci, fasole, citrice sau carne de porc. 

O dietă echilibrată te va ajuta, de asemenea, să îţi menţii o greutate sănătoasă. Acest lucru reduce șansele de obezitate și boli asociate, cum ar fi diabetul de tip II, care este principala cauză a pierderii vederii la adulți.

Renunţă la fumat

Fumatul poate contribui la apariţia unor probleme oftalmologice grave, cum ar fi cataracta, dar şi la apariţia de leziuni ale nervului optic și degenerescență maculară, printre multe altele. Dacă ai încercat să renunți la acest obicei, dar nu ai reuşit, nu îţi pierde răbdarea. Cu cât încerci de mai multe ori să renunți, cu atât ai mai multe șanse să reușești. Nu uita să ceri ajutorul medicului, dacă nu ştii ce metode să încerci.

Aşadar, pentru a te bucura de o bună sănătate a ochilor, trebuie doar să implementezi în rutina ta câteva obiceiuri noi, foarte simple. În plus, o dietă echilibrată sau pauzele în care te îndepărtezi de computer sunt obiceiuri pozitive pentru starea ta generală de bine.

Surse foto: pexels.com

Articolul urmator
Numărul de pași pe care trebuie să-l faci zilnic dacă nu vrei să mori devreme
Numărul de pași pe care trebuie să-l faci zilnic dacă nu vrei să mori devreme
Care este personalitatea ochilor tai?
Incepe quiz
Care este personalitatea ochilor tai?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.