Ciorapi compresivi: cum îi folosești corect

Ciorapi compresivi: cum îi folosești corect

Sorina Corneanu

Ciorapii compresivi sunt purtați de multe persoane, de la piloți, însoțitori de zbor, alergători și asistente medicale până la femei gravide sau persoane care se recuperează după anumite intervenții chirurgicale. În afară de scopuri medicale, aceștia mai pot fi purtați și în alte circumstanțe.

Când să porți ciorapi compresivi

Cele mai mari beneficii le au persoanele cu probleme la nivelul picioarelor sau cele cu risc de tromboză venoasă. Există numeroși factori care pot crește riscul apariției acestei afecțiuni, cum ar fi repausul pentru o perioadă îndelungată, călătoriile lungi cu avionul, utilizarea pilulelor contraceptive sau a terapiei de substituție hormonală, sarcina, bolile intestinale inflamatorii etc. 

Totodată, ciorapii compresivi sunt ideali pentru persoanele care au varice sau ulcere la nivelul picioarelor, precum și pentru cele cu probleme circulatorii.

ciorapi medicinali

Cum acționează ciorapii compresivi

Sângele din vene trebuie să acționeze împotriva gravitației pentru a curge înapoi la inimă. Orice factor care împiedică acest flux, cum ar fi afecțiunile circulatorii, sedentarismul sau recuperarea după operații, conduce la probleme de circulație și, în unele cazuri, la apariția cheagurilor de sânge. Ciorapii de compresie îmbunătățesc circulația limfei, elimină oboseala și reduc edemele.

Cum să porți corect ciorapii compresivi  

Potrivit unui raport publicat în 2008 în Jurnalul American de Nursing, din 142 de persoane spitalizate care purtau ciorapi compresivi, 26% aveau o dimensiune greșită, iar 29% dintre acestea nu îi purtau corect, ceea ce poate duce la probleme și mai grave, mai ales dacă se exercită presiune excesivă asupra pielii.

Înainte să porți ciorapi compresivi, asigură-te că ai discutat cu medicul și că ai ales un număr potrivit. Scopul acestora este să îți îmbunătățească starea de sănătate, nu să ți-o înrăutățească.

Cine nu trebuie să poarte ciorapi compresivi

De regulă, ciorapii compresivi sunt siguri și purtarea lor nu prevede riscuri sau complicații. Totuși, regula de bază rămâne întinderea lor bine pe picior, fără a rămâne pliuri și, bineînțeles, alegerea numărului potrivit. Persoanele care suferă de neuropatie periferică, cele care suferă de edem pulmonar sau insuficiență cadiacă ar trebui să îi evite sau să discute amănunțit cu medicul înainte să îi poarte.

Când cumperi ciorapi compresivi, nu te teme să ceri ajutorul farmacistului. Doar așa îi vei alege pe cei potriviți ție. Ciorapii de compresie au patru sau cinci nivele principale de compresie. Acestea se referă la cantitatea de presiune aplicată piciorului. Cu cât este mai mare numărul, cu atât este mai mare compresia. Ca regulă generală, presiunea ușoară sau foarte ușoară este recomandată persoanelor sănătoase, cum ar fi femeile însărcinate care au picioare obosite.

Ciorapii compresivi cu niveluri mai ridicate de presiune, care depășesc 20-30 mm/Hg, sunt destinați persoanelor care au anumite probleme de sănătate, cum ar fi venele varicoase, edemul pulmonar, dar și celor care vor să prevină apariția chegurilor de sânge.

Ciorapii compresivi sunt mai strânși la gleznă și puțin mai largi pe măsură ce urcă pe picior, astfel încât să nu întrerupă circulația, ci să o ajute. Deși ciorapii compresivi se găsesc în magazinele online la prețuri mai mici, cel mai bine ar fi să-i cumperi de la un magazin specializat, sub atenta îndrumare a unui profesionist.

Cât timp trebuie să porți ciorapii compresivi

Durata purtării ciorapilor compresivi este strâns legată de cauza pentru care îi porți. Dacă ai probleme cu circulația sângelui, atunci îi poți purta întreaga zi și îi poți scoate seara, înainte de culcare. Cel mai bine însă este să discuți cu medicul, care te poate sfătui cum să îi porți corect, dar și cum să îi alegi pe cei cu nivelul de compresie potrivit afecțiunii tale.

Surse foto: iStock

Articolul urmator
Ce este ureea și care sunt beneficiile pentru frumusețe
Ce este ureea și care sunt beneficiile pentru frumusețe
Ce limbaj al iubirii folosești?
Incepe quiz
Ce limbaj al iubirii folosești?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

2 (1)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.