Coșuri vaginale: cauze și tratament

Coșuri vaginale: cauze și tratament

Sorina Corneanu

Zona genitală este foarte sensibilă, iar orice mică schimbare se resimte ca un mare disconfort. În cazul coșurilor vaginale, chiar dacă de multe ori nu este vorba despre nimic serios, neglijența poate duce la situații mult mai neplăcute în viitor.

Potrivit specialiștilor de la Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC), infecțiile virale care cauzează coșuri vaginale și alte neplăceri în zona intimă reprezintă o epidemie. Oamenii nu caută tratament pentru că le este teamă sau jenă.

Totuși, pentru că unele infecții pot avea un impact major asupra sănătătii, iar femeile sunt în mod special expuse riscului de a dezvolta cancer de col uterin, în urma instalării virusului HPV, vizita la medic ar trebui să devină un act obișnuit, nu unul excepțional!

femeie la medic

Iată care sunt principalele cauze ale apariției coșurilor vaginale!

Dermatita

Coșurile vaginale pot fi cauzate de dermatita de contact, o reacție alergică la anumite substanțe care intră în contact cu pielea. Dermatita de contact a organelor genitale poate fi cauzată de sensibilitatea la săpunuri, șervețele de igienă intimă, deodorante, loțiuni parfumate, anumiți detergenți de rufe, prezervative și chiar tampoane. Încearcă să acorzi mai multă atenție produselor folosite, să menții zona curată și uscată și să elimini factorii de risc.

Molluscum contagiosum

Molluscum contagiosum este o infecție virală care poate provoca apariția coșurilor oriunde pe corp, inclusiv în zona genitală. Tratamentul nu este întotdeauna necesar, dar dacă disconfortul persistă și interferează cu activitățile tale zilnice, vizita la medic poate ajuta!

Vezi care sunt cele mai eficiente tratamente naturiste împotriva coșurilor vaginale!

Hidradenita supurativă (HS)

Numită și acneea inversă, hidradenita supurativă este o boală cronică a glandelor sudoripare, care cauzează apariția coșurilor în special în zonele sensibile. Cauza acestei boli inflamatorii rare nu este cunoscută încă. Există tratamente temporare, dar boala poate reveni oricând.

Foliculita

Coșurile din zona genitală pot să apară și ca urmare a infecției foliculului pilos. De regulă, epilarea inghinală este cauza principală a foliculitei. Schimbă metoda de epilare și alege un produs de îngrijire intimă cu efect antiinflamator!

Cum faci diferența între coșuri vaginale, negi și chisturi

Uneori, ceea ce poate părea un coș este de fapt un chist sau un neg. Zona intimă are o serie de glande, inclusiv glandele „uleioase”, glandele lui Bartholin și glandele Skene. În cazul în care una dintre aceste glande se înfundă, cauzele fiind multiple, de la foliculită până la îngrijirea precară a zonei intime, pot apărea chisturi. Dimensiunile chisturilor variază, iar acestea se simt ca niște excrescențe mici, dure, sub piele.

Dacă nu se infectează, chisturile nu sunt dureroase. De exemplu, chisturile lui Bartholin apar de obicei în apropierea deschiderii vaginale și se vindecă în câteva zile. Dacă observi că a trecut mai mult de o săptămână, iar coșul pare să crească și devine dureros, nu întârzia vizita la medic. În astfel de cazuri poate fi nevoie de drenaj.

Leziunile herpetice genitale pot arăta și ele ca niște coșuri. Apar în jurul vaginului, vulvei și anusului și necesită neapărat tratament.

În cazul negilor genitali, cauzați adesea de virusul HPV, vei observa că nu apar îmbunătățiri, iar asta te va ajuta să distingi coșurile de infecția cu HPV și să te grăbești la medic! De asemenea, este important să se descopere dacă este vorba de o cauză infecțioasă, pentru a evita răspândirea acesteia la partenerii sexuali.

Vezi câteva semne care îți spun că e posibil să te confrunți cu HPV!

Nu încerca să storci coșurile vaginale! Acest obicei poate răspândi bacterii, ducând la infecții, și te expui riscului de a dezvolta un coș tot mai mare, care va avea nevoie de intervenție chirurgicală pentru a fi curățat. Îngrijește corect zona intimă, iar dacă nu observi îmbunătățiri, discută cu medicul! Doar împreună puteți găsi varianta de tratament cea mai bună!

Taratamentul coșurilor vaginale

Coșurile cauzate de iritarea minoră a zonei genitale se vindecă de la sine. Anumite medicamente, în general antihistaminicele, pot trata neplăcerile apărute în cazul dermatitei de contact, iar coșurile cauzate de foliculită nu necesită tratament decât în cazuri rare, atunci când situația se înrăutățește. 

În cazul în care nu ești sigură ce anume îți cauzează coșurile vaginale, iar acestea nu trec de la sine în câteva zile, atunci ar trebui să consulți medicul! Doar acesta poate stabili un diagnostic corect și un plan ideal de tratament.

Tratamente naturiste împotriva coșurilor vaginale

Majoritatea femeilor consideră că este jenant să discute despre problemele lor intime, ceea ce le poate determina să aleagă mai întâi un tratament naturist.  În cazul în care te confrunți cu aceeași problemă, iată la ce remedii poți recurge.

 Ulei esențial de lavandă

Uleiul de lavandă este unul dintre cele mai eficiente remedii, bucurându-se de proprietăți antiseptice și curative extraordinare! După ce te-ai asigurat că zona genitală este perfect curată și uscată, condiții esențiale în procesul vindecării, aplică uleiul de lavandă,cu ajutorul unei bulete de bumbac, de două-trei ori pe zi.

Oțetul de mere, un ajutor eficient în cazul coşurilor vaginale

Oțetul de mere este și el extrem de eficient în lupta cu bacteriile. Poate nu știai, dar coșurile vaginale sunt cauzate de bacterii care pot fi tratate de oțetul de mere. Se recomandă să  amesteci o ceașcă de oțet de mere cu o ceașcă de apă. Pe lângă faptul  că ajută la vindecarea  coșurilor vaginale, oțetul de mere contribuie și la prevenirea acestora.

Cum să previi e mai bine decât să tratezi, iată care sunt cele mai bune metode de prevenire a coșurilor vaginale:

Folosește prezervativul  

După cum am discutat mai devreme, una dintre cauzele coșurilor vaginale este contactarea unei boli cu transmitere sexuală. Sexul neprotejat permite permite amestecarea fluidelor corporale cu ale unei persoane posibil infectate. 

 Evită să zgârii zona intimă

Orice mâncărime în zona intimă te poate determina să te scarpini. Totuși, nu numai că mai rău vei irita pielea, dar vei răspândi infecția, iar coșurile se vor înmulți.

Alege lenjeria din bumbac

 Bumbacul este cea mai bună protecție pe care o poți oferi zonei intime. Acesta poate absorbi umezeala în jurul zonei genitale, împiedicând răspandirea infecției . Nu în ultimul rând, schimbă lenjeria intimă suficient de des!

Menține  zona intimă uscată și curată pentru a scăpa de coşurile vaginale

Bacteriile care cauzează infecția se dezvoltă de obicei în condiții de umezeală. Așadar, asigură-te că porți  lenjerie sănătoasă, din bumbac, uscată și că menții zona uscată după duș.

Până când ajungi la medic, o baie de șezut cu sare de baie sau bicarbonat de sodiu poate ameliora deopotrivă durerea, mâncărimea sau alt disconfort intim. 

 

Surse foto: iStock

Articolul urmator
Cancer apendicular: cauze, simptome și tratament
Cancer apendicular: cauze, simptome și tratament
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?
Incepe quiz
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.7 (43)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.