COVID-19: cum trebuie să mergem la medic, dacă este neapărat necesar! Reguli de bună purtare

COVID-19: cum trebuie să mergem la medic, dacă este neapărat necesar! Reguli de bună purtare

Cristina Gherghina

În contextul coronavirusului, este foarte important să știm exact când trebuie să ne prezentăm la medic, dar și mai important este cum anume trebuie să o facem. Asociația Medicilor de Familie București - Ilfov ne informează asupra modului în care este bine să acționăm pentru a nu pune în pericol singurii oameni care ne pot ajuta în această perioadă.

Citește și Semne că ești infectat cu COVID-19

coronavirus

Astfel, pentru siguranța populației, dar și pentru reducerea riscului la care sunt expuși medicii, precum și întreg personalul medical, Asociația Medicilor de Familie București - Ilfov recomandă: 

 1. Vă rugăm să vă limitaţi vizitele în orice mediu medical (spitale, cabinete etc), atâta timp cât nu reprezintă o situaţie gravă, sau cu adevărat o urgenţă. Evitaţi prezentarea la cabinet când nu este absolut necesară.
 2. Nu uitaţi că putem să vă oferim îndrumare şi consiliere prin telefon, mail, whatsapp, alte forme de chat. Vă vom chema la cabinet doar în situaţiile în care este indispensabil un consult medical.
 3. Dacă aveţi nevoie de reţete pentru boli cronice, vă rugăm să ne anunţaţi telefonic pentru programare. Vom încerca să evităm aglomeraţia şi contactul vostru cu alţi pacienţi.
 4. Dacă totuşi este nevoie să vă prezentaţi la cabinet, vă rugăm:
 • Să purtaţi mască şi mănuşi de cauciuc
 • Să nu atingeţi pe nimeni şi să evitaţi atingerea suprafeţelor din jur
 • Purtaţi în buzunar o sticluţă cu gel dezinfectant şi şerveţele umede dezinfectante cu alcool, pe care să le folosiţi şi apoi să le aruncaţi în coşuri de gunoi cu capac
 • Rămâneţi în curte, în maşină, sau departe de alte persoane şi anunţaţi medicul că aţi sosit
 • Aşteptaţi calm să fiţi invitat în cabinet
 1. Dacă aveţi o problemă urgentă, sau simptome de infecţie COVID – 19 (debut brusc cu cel puțin unul dintre simptomele: tuse, febră, durere în gât, greutate în respirație și contact apropiat cu un caz confirmat sau probabil de COVID-19 SAU istoric de călătorie internațională) sunaţi la medicul de familie, sau la 112. Veţi primi îndrumările necesare. Nu omiteţi adevărul niciodată, deoarece răspândirea majoră a infecţiei va ucide mulţi dintre cei dragi nouă și vă face pasibili de pedeapsă penală.
 2. Dacă aveţi simptomele de mai sus şi un membru al familiei, o cunoştinţă, de care aţi fost aproape şi care a venit dintr-una din ţările cu peste 500 de cazuri cu noul coronavirus (Austria, Belgia, Italia, Spania, China, Germania, Franţa, Israel, Coreea de sud, Danemarca, Elveția, Japonia, Marea Britanie, Norvegia, Olanda, Suedia – atenție lista țărilor se actualizează permanent) anunţaţi la 112, dar şi medicul de familie.

Acesta este mesajul medicilor pentru cetățeni. Sunteți rugați să respectați aceste recomandări pentru a reduce răspândirea coronavirusului. Respectând aceste recomandări îi ajutați pe medici să rămână sănătoși pentru putea proteja sănătatea noastră.

Urmărește harta interactivă a îmbolnăvirilor cu coronavirus aici.

Surse foto: Istock

Articolul urmator
Ce se întâmplă daca mănânci alimente cu mucegai
Ce se întâmplă daca mănânci alimente cu mucegai
Cât de bună este karma ta?
Incepe quiz
Cât de bună este karma ta?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.7 (7)

Vezi cele mai noi video-uri de pe divahair.ro

Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.