Cum este mai sănătos să dormi: cu pernă sau fără pernă?

Cum este mai sănătos să dormi: cu pernă sau fără pernă?

Alina Maria Chirita, redactor DivaHair.ro

Primele perne create de om datează de pe vremea Mesopotamiei Antice, adică între mileniul al IV-lea și secolul al VI-lea î.Hr. Erau confecționate din piatră și doar oamenii cu o situație financiară bună și le puteau permite.

Spre deosebire de acelea, cele din zilele noastre sunt moi și pufoase, iar multe persoane nu pot adormi fără a așeza sub cap o pernă mare și confortabilă.

Însă, aceasta nu este cel mai bun mod de a obține un somn odihnitor, iar specialiștii sunt de părere că afectează organismul și starea de spirit. 

Ce se întâmplă în organismul tău dacă dormi fără pernă

Dureri de cap

Unele perne pot face ca poziția de somn să fie una nenaturală și nu oferă suportul necesar. Deși perna în sine nu îți dă dureri de spate, le poate agrava dacă acestea există deja. Atunci când dormi fără pernă, coloana vertebrală stă într-o poziție naturală și nu există șanse să se curbeze.

Majoritatea pernelor nu te pot ajuta să dormi în poziția corectă și te pot face să adopți o poziție incorectă de dormit. Îndoirea gâtului sub orice formă, pentru o lungă perioadă de timp, te va face să te simți inconfortabil, iar pernele prea ferme sau prea moi pot duce la dureri de gât.

Amețeală

Dacă te trezești cu o durere de cap sau cu amețeală ar putea fi de vină perna. Cele care sunt prea mari îți fac capul și gâtul să se curbeze, iar acest lucru face mușchii să se tensioneze. Așa se explică de ce te trezești cu dureri de cap dimineața câteodată.

Tulburări de somn

Dacă perna nu este suficient de confortabilă ai putea să te trezești involuntar pe parcursul nopții pentru a o aranja sau să te foiești pentru a-ți găsi poziția. Cu cât somnul este mai tulburat noaptea cu atât organismul tău nu are suficient timp pentru a duce la îndeplinire funcțiile din timpul somnului. Privarea de somn îți poate afecta starea de spirit și abilitățile de concentrare și îți poate determina corpul să elibereze mai mulți hormoni de stres în timpul zilei. 

Citește și: Pozitia de dormit: cum iti influenteaza somnul

Previne acneea

Pielea ta îți va mulțumi că ai scăpat de pernă. Fața ta este în mod normal presată de pernă de cele mai multe ori în timpul nopții. Probabil că nu îți speli fața de pernă în fiecare zi și pe suprafața acesteaia se adună murdărie uleiuri de pe scalp și praf. Toate acestea pot duce la apariția erupțiilor, a inflamațiilor și a ridurilor premature.

Nociv pentru păr

Dacă te trezești dimineața cu părul uscat și încâlcit, este posibil să vrei să renunți la pernă de dragul podoabei tale capilare. Când te răsucești noaptea în pat, părul tău se freacă de pernă, iar firele de păr se pot rupe. Fețele de pernă pot absorbi, de asemenea, uleiurile din păr, lăsându-l uscat și fragil.

Surse articol: BrightSide / Healthline / Medicalnewstoday

Surse foto: istock

Articolul urmator
Indicele HOMA: ce este și când este recomandată testarea
Indicele HOMA: ce este și când este recomandată testarea
Cat de sanatos este parul tau?
Incepe quiz
Cat de sanatos este parul tau?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4 (2)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.