Cum îţi poate afecta viaţa poluarea acustică

Cum îţi poate afecta viaţa poluarea acustică
Sorina Corneanu
Marţi, 14.08.2018

Cuprins

Toată lumea îşi doreşte să aibă o viaţă perfectă, liniştită, ferită de zgomot şi poluare, eventual în mijlocul naturii, dar cu acces uşor la forfota urbană. Nu e imposibil, dar nici tocmai la îndemână să găseşti pacea și liniștea perfectă.

Chiar dacă te retragi în mediul rural, departe de trafic și de zgomotele puternice, liniștea ta este adesea perturbată de sunetul computerului și al altor aparate moderne. Şi, să nu uităm, telefonul e cea mai subtilă formă de poluare acustică!

Potrivit The Independent, există tot mai multe dovezi că zgomotele suportate pe termen lung pot avea o influență negativă asupra sănătății fizice, dar şi psihice, perturbând dezvoltarea armonioasă a copiilor.

Cum îţi afectează sănătatea poluarea acustică

Zgomotele infernale din traficul rutier sporeşte riscul de hipertensiune arterială. Un studiu privind zgomotul aeronavelor din jurul aeroportului Heathrow, Londra, a relevat că zgomotul puternic al acestora a fost asociat cu un risc mai crescut de accident vascular cerebral, boală coronariană și afecțiuni cardiovasculare.

Cele mai recente studii, susţine The Independent, sugerează că zgomotele puternice, mai ales din timpul nopţii, au fost asociate cu o creștere de la 7% până la 17% a riscului de hipertensiune arterială, atac de cord sau accident vascular cerebral. Totodată, zgomotul poate avea un impact emoţional puternic, generând sentimente negative, cum ar fi iritarea, nervozitatea, lipsa concentrării, oboseala cronică, dar şi anxietatea!

zgomote puternice

Agenția americană pentru Protecția Mediului a clasificat vehiculele (trenuri, autobuze, motociclete, camioane și avioane) drept una dintre cele mai frecvente surse de zgomot exterioare. Peste 100 de milioane de persoane din Statele Unite sunt expuse zilnic la zgomotul din trafic.

Potrivit Agenţiei Europene de Mediu, în Europa, aproximativ 65% din populație este expusă sunetului ambiental la niveluri mai mari de 55 decibeli, în timp ce aproximativ 17% din oameni sunt expuși la niveluri mai mari de 65 de decibeli.

Poluarea acustică şi tulburările de somn

Expunerea la particulele poluante din aer predispun la boli inflamatorii, în timp ce expunerea la zgomot puternic crește nivelul de stres, care, la rândul său, duce la creșterea frecvenței cardiace și a tensiunii arteriale, la modificarea concentrației de glucoză din sânge, a grăsimilor și chiar la obezitate.

Deoarece corpul reacționează la zgomot mai ales în timpul somnului, tulburările de somn sunt aproape inevitabile. Expunerea la zgomot în timpul somnului poate afecta în special respirația şi ritmul cardiac, copiii şi persoanele în vârstă fiind cele mai expuse categorii predispuse riscului de a dezvolta tulburări auditive.

Organizația Mondială a Sănătății afirmă că, în întreaga lume, tulburările auditive induse de zgomot sunt cele mai răspândite afecţiuni, estimându-se că 120 de milioane de oameni din întreaga lume au dificultăți de auz ireversibile.

Vezi cele mai importante 5 cauze ale tulburărilor de somn!

Nici peisajul rural nu este imun la impactul poluării sonore. Potrivit Centrului de Medicină și Sănătate Agricolă din Cooperstow, New York, 75% dintre lucrătorii din agricultură au mici afecţiuni legate de auz, în mare parte ca rezultat al expunerii pe termen lung la echipamentele zgomotoase de lucru.

Cum te fereşti de poluarea acustică

Poluarea sonoră afectează un număr mare de persoane și reprezintă un risc semnificativ pentru sănătatea fizică şi emoţională. Din acest motiv, izolarea fonică, evitarea expunerii îndelungate la zgomote puternice şi recurgerea la diferite metode pentru minimalizarea impactului fonic sunt necesare pentru menajarea stării de sănătate.

dopuri pentru urechi

Dacă locuieşti într-o zonă zgomotoasă, te confrunţi zilnic cu sunete puternice sau traficul din timpul nopţii îţi perturbă frecvent somnul, încearcă dopurile de ceară pentru urechi de la Quies, ideale pentru atenuarea zgomotelor puternice şi protejarea împotriva poluării acustice. Sănătatea ta este cea mai importantă! 

Produs disponibil pe www.magazinvavianpharma.ro

Surse foto: iStock

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.3 (3)
Alte subiecte care te-ar putea interesa
Ce este medicina funcțională și cum te poate ajuta
Raluca Margean | Sâmbătă, 31.08.2024

Ne găsești pe