Cum îți afectează frumusețea și sănătatea calitatea aerului

Cum îți afectează frumusețea și sănătatea calitatea aerului

Redactor Andreea Baluteanu

Obișnuim să credem că deținem o marjă destul de ridicată de control asupra frumuseții și sănătății noastre, dar în realitate lucrurile nu stau chiar așa. Deși avem, într-adevăr, la dispoziție multe măsuri prin care ne putem îngriji de aspectul și de starea noastră de bine, cel puțin un factor nu îl putem controla, și anume calitatea aerului.

Află din rândurile de mai jos ce reprezintă acest indiciu al unei vieți frumoase și descoperă tot ce trebuie să știi pentru a contracara riscurile la adresa sănătății tale!

Ce înseamnă calitatea aerului și cum se măsoară?

Conform Ministerului Mediului, calitatea aerului se referă la emisiile care provin atât de la surse staționare, cât și mobile (cu precădere traficul) din marile orașe, dar și la poluanții care apar în urma transportului pe distanțe lungi.

Pare o definiție greoaie? Ca să înțelegi mai bine ce presupune calitatea aerului, gândește-te că se referă la concentrația de poluanți dintr-o locație, fiind un coeficient care îți arată cât de curat e aerul pe care îl respiri.

În ceea ce privește aceste particule toxice, majoritatea sunt produse de om prin trafic, prin arderea lemnului sau prin termocentrale, dar și în urma activității industriale de tot felul. Sunt și poluanți ce provin din surse naturale, precum cei rezultați din activitatea vulcanică sau a furtunilor de nisip, însă aceștia sunt net inferior ca număr celor creați prin activitatea umană. Cât despre împrăștierea poluanților în aer, acest fenomen poate fi acutizat de vânt sau de temperaturi.

Cum măsurăm calitatea aerului? Printr-o metodologie creată de autoritățile franceze, numită indice de calitate a aerului, și care contabilizează concentrațiile unor noxe precum CO (monoxid de carbon), NO2 (dioxid de azot), SO2(dioxid de sulf), PM2,5 și PM10 (particule în suspensie). Atunci când este obținută această valoare, se începe prin calcularea valorilor particulelor de suspensie, la care se adaugă gazele.

Măsurătorile se fac în general la intervale fixe, de circa 15 minute, în stațiile de măsurare, și în urma lor se va stabili Indicele de calitate a aerului.

Ca să fim mai exacți, un indice de poluare foarte scăzut, vădind o calitate bună a aerului, are o valoare mai mică de 25, în timp ce un indice foarte ridicat depășește 100 μg/m3.

La momentul redactării acestui articol, de exemplu, în București Mogoșoaia se înregistra o calitate a aerului de 84, cu un indice de poluare ridicat.

Cum îți afectează sănătatea calitatea aerului

Sunt multiple probleme de sănătate de care poți ajunge să suferi atunci când trăiești într-un loc cu o calitate a aerului scăzută. Principala cale prin care organismul ajunge să aibă de pătimit este atunci când poluanții pătrund în corp prin tractul respirator, conducându-se astfel la inflamație, stres oxidativ și la apariția de mutații în structura celulelor. O calitate a aerului deficitară poate astfel să afecteze în mod direct și indirect plămânii, inima și creierul, dar și alte organe.

termocentrala din care se degaja fum pe cer

Totodată, poluanții de dimensiuni reduse pot pătrunde și în fluxul sanguin, circulând prin tot corpul și provocând periculoasa inflamație.

Una dintre principalele surse ale mortalității la nivel mondial, calitatea slabă a aerului poate cauza infarct, ischemie cerebrală, boală pulmonară obstructivă cronică, cancer de plămâni, pneumonie, dar și cataractă.

Totodată, sunt și cercetări care atestă că pot exista legături între calitatea aerului și defecte la naștere sau avort, diverse tipuri de cancer, diabet și boli neurologice.

Impactul poluării asupra pielii

Nici pielea nu scapă de efectele adverse ale unei calități deficitare a aerului și nici nu e de mirare, căci e principalul organ de apărare al organismului. Pe majoritatea reușește să le contracareze cu succes, dar vor exista și consecințe negative.

Care este impactul poluării asupra pielii? Unul ridicat. În primul rând, poate cauza deshidratare, tulburarea microbiomului, daune în bariera de protecție a pielii, dar și îmbătrânire prematură sau risc ridicat de cancer de piele.

Pe de altă parte, calitatea dezastruoasă a aerului poate să și înrăutățească bolile de piele de care suferi deja, așa cum sunt acneea, psoriazisul, eczema sau dermatita de contact. Te mai miri că atunci când e poluare afară, aceste afecțiuni sunt în floare?

Ce poți face ca să îți protejezi pielea? În primul rând, monitorizează calitatea aerului și, atunci când e îngrijorătoare, încearcă să petreci timp in interior. Te va ajuta și să folosești produse cosmetice bogate în antioxidanți, precum vitaminele C, E și B3, și neapărat o cremă cu SPF pentru protecție solară.

Cum te asiguri că respiri un aer curat

Deși calitatea aerului pare la prima vedere un concept dincolo de puterea noastră de acțiune, sunt măsuri pe care le poți lua și tu pentru a remedia cele mai mari daune. Pe lângă presiunea politică și publică asupra aleșilor noștri, iată ce altceva mai poți face!

  • evită să mergi cu mașina și folosește cât mai mult transportul în comun, bicicleta, trotineta sau mergi pe jos;
  • asigură-te că locuința ta e eficientă din punct de vedere energetic;
  • reciclează, reutilizează și redu de câte ori poți consumul;
  • redu consumul de curent de câte ori e posibil;
  • nu folosi fertilizanți pe bază de pesticide;
  • susține ONG-urile și acțiunile care vizează îmbunătățirea calității aerului.

Știai însă că poluarea din casă e la fel de periculoasă precum cea de afară? Uite cum poți să îți ameliorezi calitatea aerului la domiciliu!

  • nu fuma în casă și nu le permite nici vizitatorilor tăi:
  • păstrează o umiditate scăzută, sub 50%;
  • verifică să nu existe scurgeri care să încurajeze formarea de mucegai;
  • nu parfuma aerul cu odorizante de cameră și limitează și arderea lumânărilor parfumate;
  • folosește produse de curățenie naturale;
  • adăpostește în locuință plante, cu precădere suculente.

casa frumoasa si curata cu plante de apartament

Semne că aerul din jurul tău este poluat

Dacă în oraș poți consulta calitatea aerului prin stațiile de măsurare, în casa ta poate fi un mister dacă te confrunți sau nu cu poluare. Și deși au apărut pe piață și aparate de măsurare a calității aerului din interior, semnele de mai jos îți vor arăta de asemenea dacă ai sau nu o problemă:

  • suferi de alergii care dispar atunci când ai părăsit casa;
  • experimentezi simptome de răceală în permanență: strănut, dificultăți de respirație, tuse, secreții nazale, oboseală, amețeală;
  • ai simptome de astm (dificultăți de respirație, respirație șuierătoare, dureri în piept, tuse);
  • suferi de boli pulmonare sau cardiovasculare;
  • prezinți iritații sau erupții cutanate inexplicabile;
  • ai depuneri de praf și de mucegai;
  • apar mirosuri neplăcute în casă;
  • temperatura fluctuează în locuință.

Calitatea aerului e extrem de importantă pentru sănătatea noastră! După cum ai văzut, ne afectează în mod direct, de aceea e esențial să monitorizezi semnele că aerul din jurul tău e poluat și să încerci să îi îmbunătățești calitatea!

Surse foto: iStock, Pexels

Surse articol: who.int, scied.ucar.edu, aerlive.ro, airly.org, lung.org, stratos.ro, lungsask.ca, airsolutionssc.com

Articolul urmator
Glanda pineală: ce este și cum îți ajută organismul
Glanda pineală: ce este și cum îți ajută organismul
Test de viata: cum privesti lumea?
Incepe quiz
Test de viata: cum privesti lumea?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.