Cum îți cureți urechile fără să folosești bețișoare

Cum îți cureți urechile fără să folosești bețișoare
Redactor Andreea Baluteanu
Duminică, 13.01.2019

Cuprins

Foarte populare acum câțiva ani, bețișoarele de urechi au ajuns pe lista de obiecte interzise de medici după ce multe persoane au avut de suferit de pe urma utilizării lor greșite. Folosite în mod neadecvat, bețișoarele pot afecta timpanul, existând chiar riscul să îl perforeze.

Tocmai de aceea, noi am adunat cele mai eficiente metode de curățare a urechii, ce nu implică bețișoare. Descoperă-le în rândurile de mai jos! Află mai întâi de ce este musai să fii extrem de atentă!

De ce trebuie să ai grijă când îți cureți urechea

Înainte de a-ți spune cum să o faci, să vedem care sunt principalele riscuri asociate curățării urechii. În primul rând, precum vaginul, urechea are un sistem excelent de autocurățare. De cele mai multe ori, aceasta poate preveni singură acumularea de cerumen, iar senzația că urechile noastre sunt înfundate cu el e doar o iluzie.

Mai mult, ceara din urechi nu e o pedeapsă a Mamei Naturi, ea deține în realitate un rol important pentru sănătatea noastră. Cerumenul previne infecțiile și împiedică pătrunderea apei în ureche, dar și a microbilor, a reziduurilor sau a insectelor, ce pot trece de barierele urechii externe, ajungând riscant de aproape de timpan. Atunci când eliminăm în mod exagerat cerumenul, ne supunem acestor pericole.

De asemenea, introducerea unor obiecte străine în ureche, cu scopul curățării ei, poate altera echilibrul acesteia, afectează pH-ul și amenință timpanul. Semnalul de alarmă e pus mai ales în cazul bețișoarelor, care, folosite incorect, pot chiar perfora sau sparge timpanul.

Un alt risc asociat utilizării lor e legat de împingerea cerumenului în straturile profunde ale urechii. Bețișoarele nu elimină complet ceara, doar ce rămâne pe suprafața lor. Așa că ai motive reale să te îngrijorezi în legătură cu ce se întâmplă cu restul!

Cum să îți cureți corect urechea

Iată care sunt cele mai bune metode de a-ți curăța urechile fără bețișoare! Bucură-te de un auz fin, fără probleme de sănătate cu ajutorul lor.

Folosește degetul în loc de bețișor. Știi acea zicală care spune că nu trebuie să introduci în ureche nimic mai mare decât vârful cotului? Bețișoarele pierd acest pariu, dar degetul tău, nu. Acoperă-l cu un șervețel și șterge ușor interiorul urechii externe. Precum în cazul bețișoarelor, nu avansa însă! Procedura se va desfășura în mod ideal după duș, deoarece apa caldă și aburii înmoaie ceara.

Folosește apă oxigenată. Amestecă părți egale de apă fiartă și răcită și de apă oxigenată. Stai pe o parte și picură încet mixul în ureche. Așteaptă 10-15 minute și apoi apleacă-te deasupra unui bol pentru a elimina excesul de lichid și depozitele de cerumen.

Apelează la ulei de măsline. Uleiul era utilizat pentru a calma durerile de ureche, dar se pare că e mult mai util pentru a elimina cerumenul. Și nu ne spune oricine, ci American Hearing Research Foundation, care afirmă că între 2 și 3 picături de ulei de măsline pot fi folosite pentru a dizolva reziduurile de ceară din ureche.

Mergi la doctor. Dacă îți simți în permanență urechile înfundate, este posibil să fie vorba despre ceva serios, nu de o ureche curățată incorect. Consultă medicul tău de familie sau adresează-te unui specialist ORL.

Utilizează soluții profesionale. Vrei să ai grijă cu dragoste de urechea ta? Apelează la o soluție special concepută în acest sens!

Pentru igiena urechii, spray-ul auricular DOCULYSE e aur curat. Acesta contribuie la dizolvarea și la eliminarea dopurilor de ceară din canalul extern auditiv, fără riscuri. Produsul poate fi folosit inclusiv la copii sau la purtătorii de proteze auditive! Cum se folosește? Introdu pur și simplu capătul spray-ului în ureche și pulverizează.

Dacă este vorba despre un dop proaspăt format, pulverizează o dată sau de două ori și așteaptă 15 minute, cu capul ușor înclinat. Pentru întreținere și prevenție, folosește 1-2 pulverizări, o dată pe săptămână. Dacă îți dorești să înlesnești extracția unui dop de ceară în cabinetul medicului, apelează la 1-2 pulverizări de 3 ori pe zi, cu 3-4 zile înainte de procedură. DOCULYSE spray auricular este disponibil pe Vavian Pharma!

Surse foto: iStock

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.8 (6)
Alte subiecte care te-ar putea interesa
Cronotipurile: ce sunt și cum îți afectează somnul
Raluca Margean | Duminică, 24.11.2024
Megalofobia: ce este și cum îți poate afecta viața
Raluca Margean | Sâmbătă, 20.04.2024
Terapia prin scris: cum te poate ajuta
Raluca Margean | Duminică, 19.01.2025

Ne găsești pe