Cum îți dai seama că ai o infecție cu HPV în cavitatea bucală

Cum îți dai seama că ai o infecție cu HPV în cavitatea bucală

Paula Rotaru

Infecția cu HPV (virusul Human Papilloma) este cea mai frecventă boală cu transmitere sexuală din Statele Unite, majoritatea persoanelor active din punct de vedere sexual fiind infectate cu acest virus la un moment dat în viață.

Un studiu recent arată că peste 7% dintre americanii cu vârste cuprinse între 14 și 69 de ani sunt infectați cu tulpina HPV-16, cea care crește semnificativ riscul de cancer orofaringian. Același studiu a descoperit că prevalența infecției cu HPV bucal a crescut foarte mult în ultimii 30 de ani și că bărbații sunt mai predispuși la această afecțiune.

HPV

Sursa foto: Flickr @ Tortuguita

Sexul oral, contactul sexual cu mai mulți parteneri și fumatul cresc riscul de infecție cu HPV în cavitatea bucală. De cele mai multe ori, simptomele infecției cu HPV apar foarte târziu, când se dezvoltă celulele tumorale, așa că trebuie să acorzi atenție oricărei neplăceri și, foarte important, să te protejezi! Din fericire, există metode prin care poți preveni infecția cu HPV în cavitatea bucală, dar și tratamente care te ajută să scapi de această problemă.

Află mai jos care sunt cauzele infecției cu HPV, căile de transmitere, simptomele, tratamentul și metodele prin care poți preveni această problemă de sănătate!

Infecția cu HPV bucal: cauze și factori de risc 

Virusul HPV poate fi prezent în organism, activându-se în cazul persoanelor cu sistem imunitar slăbit, care fumează sau consumă alcool în exces, sau poate fi dobândit de la o persoană infectată, practicând sex oral, prin intermediul leziunilor de la nivelul gurii.

Există mai mulți factori care pot crește riscul de infecție cu HPV la nivelul cavității bucale, cum ar fi:

- Practicarea sexului oral – studiile arată că bărbații care practică sex oral sunt mai expuși riscului de infecție cu HPV;

- Contactul sexual cu mai mulți parteneri – potrivit Cleveland Clinic, o persoană care întreține raporturi sexuale cu mai mult de 20 de parteneri va avea un risc cu 20% mai mare de a căpăta o infecție cu HPV;

- Fumatul – predispune la apariția rănilor la nivelul gurii, ceea ce înlesnește pătrunderea virusului și riscul de cancer oral, potrivit mouthcancerfoundation.org;

- Consumul excesiv de alcool – este un factor de risc pentru infecția cu HPV în special în rândul bărbaților care sunt și fumători;

- Sărutul franțuzesc – nu se cunoaște cu certitudine dacă infecția cu HPV poate fi cauzată de acest lucru, dar unele cercetări incriminează sărutul cu limba ca fiind un factor de risc;

- Sexul – bărbații sunt de trei ori mai expuși riscului de infecție cu HPV decât femeile, probabil din cauza faptului că unii sunt fumători și consumă mult alcool.

Simptomele infecției cu HPV în cavitatea bucală

Infecția cu HPV la nivelul cavității orale nu prezintă simptome decât foarte târziu și persoanele infectate pot transmite virusul în tot acest timp. Potrivit healthline.com, există însă câteva indicii care pot ridica semne de întrebare, cum ar fi:

  • Dificultăți la înghițire
  • Dureri constante la nivelul urechilor
  • Tuse persistentă, cu urme de sânge
  • Scădere nejustificată în greutate
  • Mărirea ganglionilor limfatici
  • Leziuni la nivelul gurii și în interiorul cavității orale care nu dispar în 2-3 săptămâni
  • Noduli pe partea interioară a obrajilor sau pe gât
  • Răgușeală persistentă
  • Dureri în gât
  • Discolorații ale limbii sau țesuturilor din gură (pete albe sau roșii)
  • Senzația că ai un nod în gât
  • Durere la masticație
  • Amorțirea limbii sau a buzelor
  • Inflamația amigdalelor
  • Dureri de maxilar

Aceste simptome nu sunt neapărat specifice cancerului oral, dar dacă persistă pe termen lung sau se înrăutățesc, programează imediat o consultație la medic! 

Cum se stabilește diagnosticul de infecție cu HPV 

Din păcate, nu există un test care să descopere infecția cu HPV la nivelul cavității bucale. Medicul de familie sau stomatologul poate descoperi întâmplător o leziune la nivelul gurii în urma unei consultații de rutină, ce ar putea să îi ridice suspiciuni.

Dacă acesta bănuiește că poate fi vorba despre o infecție cu HPV, biopsia este singura metodă pentru a descoperi dacă sunt prezente celule tumorale în leziunea respectivă. Dacă se descoperă prezența HPV-ului, atunci tratamentul va fi mult mai eficient, pentru că se cunoaște originea cancerului.

În ce constă tratamentul infecției cu HPV

Virusul HPV nu beneficiază în prezent de niciun fel de tratament care îl poate distruge. Din fericire, acesta dispare de la sine în decursul a cel mult doi ani și nu cauzează alte probleme de sănătate. Există însă situații când virusul rămâne în organism zeci de ani fără să producă pagube, sistemul imunitar nerecunoscându-l ca o amenințare. Chiar dacă virusul HPV poate crește riscul de cancer, majoritatea persoanelor infectate au tulpini de HPV inofensive, care nu favorizează dezvoltarea celulelor maligne.

Negii apăruți în cavitatea bucală, ca urmare a infecției cu HPV, pot fi tratați prin intermediul crioterapiei (înghețarea negilor), al intervențiilor chirurgicale sau al injecțiilor cu interferon alfa-2B. Tratamentele topice cu unguente rareori dau rezultate, deoarece negii se dezvoltă în zone dificile, unde este greu de pătruns.

Cum poate fi prevenită infecția cu HPV în cavitatea bucală

Pentru a reduce riscul de infecție cu virusul HPV, există câteva sfaturi de care e bine să ții cont, cum ar fi:

  • Folosește prezervativul sau foliile speciale pentru gură când practici sex oral
  • Limitează numărul de parteneri sexuali
  • Discută deschis cu partenerul despre sex și bolile cu transmitere sexuală
  • Testează-te periodic pentru bolile cu transmitere sexuală
  • Evită sexul oral, mai ales cu o persoană pe care nu o cunoști foarte bine
  • Verificarea periodică a cavității bucale, fie la medicul stomatolog, fie în fața oglinzii
  • Vaccinează-te împotriva virusului HPV

JD%2520PAHO%25202010%2520-%2520050%2520%25281%2529

Sursa foto: Flickr @ Pan American Health Organization

Vaccinul anti-HPV poate fi făcut până la vârsta de 26 de ani și reduce semnificativ riscul de infecție, dar și pe cel de cancer orofaringian. Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CDC) recomandă vaccinarea fetelor și a băieților de 11-12 ani cu rapel la 6-12 luni de la prima doză. Dacă este efectuat înainte de începerea vieții sexuale, eficiența vaccinului este mai crescută.

Așadar, infecția cu HPV bucal poate fi evitată, dacă ții cont de aceste recomandări. Dacă sesizezi simptome neobișnuite, precum cele menționate mai sus, nu ezita să mergi la medic pentru investigații amănunțite!

Surse foto: Unsplash, Flickr, Pexels, Pixabay

Articolul urmator
Semne de cancer la limbă pe care oricine ar trebui să le știe
Semne de cancer la limbă pe care oricine ar trebui să le știe
Stii sa iti dai seama cand un barbat NU e potrivit pentru tine?
Incepe quiz
Stii sa iti dai seama cand un barbat NU e potrivit pentru tine?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.5 (18)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.