Cum poate lipsa de somn să te îmbolnăvească de cancer

Cum poate lipsa de somn să te îmbolnăvească de cancer
Sorina Corneanu
Luni, 02.10.2017

Cuprins

Dacă te simți tot mai epuizată și nu te poți concentra, atunci ar trebui să iei în calcul și faptul că organismul tău nu mai face față programului redus de odihnă pe care i-l oferi.  

Legatura dintre cancerul mamar și lipsa de somn

Cercetări recente au demonstrat că lipsa de somn ar putea fi legată de dezvoltarea celulelor canceroase din organism. În 2003, cercetătorii de la Brigham și de la Școala Medicală Harvard din Boston au găsit o relație strânsă între riscul dezvoltării de cancer mamar și melatonină, hormonul pe care organismul îl secretă pentru a genera somnul. Atunci când nivelurile de melatonină scad, organismul produce mai mult estrogen, care este un factor de risc pentru cancerul de sân. Melatonina funcționează ca un antioxidant, care luptă împotriva celulelor canceroase.

lipsa de somn si cancerul de san

Numeroase alte studii au analizat relația dintre somn și alte forme de cancer. Cancerul de prostată, de exemplu, este și el legat de problemele de somn. Persoanele care nu dorm suficient s-au dovedit a fi de trei ori mai expuse la riscul de a dezvolta cancer.

Dincolo de faptul că somnul este esențial pentru o mai bună calitate a vieții, o stare de spirit mai pozitivă și un sistem imunitar mai puternic, acesta contribuie și la lupta împotriva dezvoltării diverselor forme de cancer. Cu cât dormi mai bine, cu atât este mai puternic sistemul imunitar. Cu nivelul hormonilor în echilibru, capacitatea organismului de a lupta împotriva dezvoltării celulelor canceroase crește substanțial, în special în cazul cancerului de sân și de prostată.

Mai mult decât atât,somnul poate chiar să crească șansele de remitere a cancerului, potrivit everydayhealth.com. Atât ca metodă de prevenție, cât și ca tratament pentru remisia cancerului, somnul este esențial! Îngrijorător este faptul că jumătate din popualtie nu se odihnește suficient și nu se incadrează în media de 8 ore de somn recomandate pentru o bună funcționare a organismului.

cum poate lipsa de somn sa te imbolnaveasca de cancer

Legătura dintre lipsa de somn și utilizarea tehonologiei înainte de culcare

Nu există scuze pentru a nu te odihni suficient. Dacă ai probleme cu somnul, seară de seară, înainte să adormi, încearcă să faci câteva exerciții fizice simple, să eviți consumul de alcool sau alimente grele și să îi permiți corpului să se relaxeze total. Nu te așeza niciodată încordată în pat!

„Pentru ca organismul să secrete melatonină, eventual în cantități cât mai mari, e nevoie de întuneric. Ai grijă ca, atunci când mergi la culcare, să alegi camera cea mai întunecată, să închizi televizorul și să stingi inclusiv luminile de veghe. Deși par subtile, acestea au un impact semnificativ asupra calității somnului”, susține doctorul Richard G. Stevens, epidemiolog și profesor la Universitatea din Connecticut.

Vezi cum te ajută somnul să previi apariția cancerului! 

În urma cercetărilor realizate în cadrul Centrului de Sănătate al Universității din Connecticut, femeile oarbe nu numai că au o calitate mai bună a somnului, fiind ferite de factorii vizuali perturbatori, dar au și riscuri cu până la 60% mai scăzute de a dezvolta cancer.

„Cancerul de sân este în creștere la nivel global din motive încă necunoscute, iar statisticile arată că femeile care trăiesc în țări sărace, unde sistemele de iluminat nu sunt atât de bine dezvoltate, sunt mai puțin susceptibile de a suferi cancer de sân”, susține doctorul Stevens.

Întrucât lipsa somnului poate fi cauza principală a multor boli, printre care diabetul de tip 2, bolile cardiovasculare, infarctul miocardic și obezitatea, dar mai ales un factor de risc în dezvoltarea cancerului, odihna zilnică de cel puțin 7 ore ar trebui să devină o rutină de la care să nu te abați.  


 

Pe lângă lumina și folosirea tehnologiei înainte de somn, zgomotele din jur pot fi o altă cauză care afectează serios calitatea somnului. Pentru un somn liniștit, profund și lipsit de zgomote, încearcă să folosești dopuri de spumă pentru urechi.
Dopuri de spumă pentru urechi x 1 pereche, 7,38 lei
Produs disponibil pe VavianPharma.ro
 
dopuri de spuma pentru urechi

Surse foto: iStock

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4 (2)
Alte subiecte care te-ar putea interesa
Cum alegi un ceai de matcha bun
Andreea Baluteanu | Joi, 26.10.2023

Ne găsești pe