De ce ai probleme de concentrare și cum poți să devii mai atentă

De ce ai probleme de concentrare și cum poți să devii mai atentă

Redactor Alexa Galgau

Nu există persoană care să nu aibă probleme de concentrare la un moment dat în viață. Pentru unii oameni, aceasta este o problemă cronică, de care nu reușesc să scape, în vreme ce pentru alții este vorba doar despre perioade mai aglomerate sau mai stresante care îi dau peste cap. Indiferent în ce categorie te înscrii, este bine să știi de ce apar aceste probleme de concentrare, pentru a le putea rezolva, dar și pentru a avea un as în mânecă și a învăța câteva trucuri care te vor ajuta să fii mai atentă la ceea ce faci. 

Iată de ce apar problemele de concentrare și ce poți face pentru a le învinge!

De ce apar problemele de concentrare

Primul pas spre rezolvarea problemelor de concentrare constă în identificarea corectă a cauzei acestora. Există câțiva factori care te pot afecta în acest mod:

1. Oboseala. Aceasta este una dintre cele mai comune cauze ale lipsei de concentrare și diminuării memoriei. Cu cât ești mai obosită, cu atât îți va fi mai greu să te concentrezi. Studiile arată că dacă te culci chiar și cu o oră mai târziu decât în mod normal, acest lucru îți scade considerabil capacitatea de concentrare. Iar problema cea mare este că din ce în ce mai puțini oameni reușesc să se odihnească suficient, adică șapte ore pe noapte. Dacă o noapte albă te face să fii complet ineficientă în următoarea zi, obișnuința de a dormi puțin te poate afecta enorm, provocând nu doar probleme de concentrare, ci și depresie și boli grave.

2. Stresul. Știm deja cât de dăunător este stresul, el fiind una dintre cele mai comune cauze de îmbolnăvire în societatea modernă, dar se pare că și capacitatea de concentrare este grav afectată de acesta. De fapt, probabil că ai constatat și tu că, atunci când ai o problemă, ești cu gândul numai la ea și este foarte greu, dacă nu imposibil, să te aduni pentru a-ți duce la capăt taskurile. Lipsa de concentrare duce la greșeli, care, mai departe, te vor stresa și mai mult, creându-se astfel un cerc vicios. În acest caz, soluția este să încerci cât mai multe tehnici de relaxare, până o descoperi pe cea care ți se potrivește. Poate fi vorba despre meditație, yoga, masaj, băi calde, sport sau orice altă activitate care te poate ajuta să te deconectezi.

3. Multitasking. Multitaskingul creează probleme de concentrare, iar rezultatul unei munci împărțite în zece direcții nu este niciodată bun. În timp, creierul nostru devine atât de obișnuit să sară de la o idee la alta, încât capacitatea de concentrare este tot mai afectată. Cu cât te ocupi de mai multe taskuri în același timp, cu atât îți va fi mai greu să fii atentă la ceea ce faci.

4. Plictiseala și lipsa provocărilor. Este foarte posibil să ai probleme de concentrare în momentul în care faci ceva ce ai mai făcut de sute de ori sau ceva care te plictisește. Iată cel mai simplu exemplu: ești vreodată concentrată pe o activitate simplă precum spălatul pe dinți? Mai mult ca sigur că nu, pentru că faci acest lucru zi de zi, astfel că ajungi să te automatizezi. Acest fenomen are loc în toate domeniilor, iar lipsa provocărilor și a activităților noi ne pune mintea într-o stare de letargie, în care problemele de concentrare reprezintă principalul simptom.

5. Factori fizici. Deși este imposibil să fii complet ferită de factorii de mai sus, problemele de concentrare sunt cauzate uneori de probleme de sănătate. De exemplu, de anumite deficiențe, boli ale tiroidei, anemie, diabet, depresie sau alte afecțiuni. Dacă observi că ai probleme anormale de concentrare, dar și alte simptome, este recomandat să faci o serie de analize pentru a descoperi cauza.

Cum să îți îmbunătățești concentrarea

Pentru o capacitate de concentrare sporită, ține cont de aceste sfaturi care te vor ajuta să fii mai atentă:

  • oricât de mult ți-ar plăcea, nu mai asculta muzică în timp ce lucrezi. De altfel, este bine să renunți ușor-ușor la toate sunetele de fundal.

  • cel puțin o dată pe oră, ia o pauză de două minute, respiră adânc și golește-ți mintea de orice „reziduu”;

  • redu cât mai mult activitățile simultane. După cum am spus, multitaskingul este foarte dăunător pentru creier.

  • pune-ți telefonul pe silențios și încearcă să nu îl verifici o dată la câteva minute;

  • închide taburile din browser de care nu ai nevoie, în special pe cele cu rețele de socializare;

  • acordă-ți zilnic 20 de minute pentru efort fizic moderat, pentru că acesta sporește circulația sângelui în corp, mai ales la nivelul creierului;

  • învață să faci lucrurile în „slow motion” din când în când: aceasta este cea mai mare provocare pentru omul modern - să învețe să mai și savureze, nu doar să facă totul pe fugă!

  • un aport important îl au și suplimentele alimentare. Ți le recomandăm pe cele care conțin magneziu, vitamina K și C, dar și fier, mineral important care te va ajuta să ai energie și vitalitate pe tot parcursul zilei. Wellwoman, de la vavianpharma.ro  contribuie la mentinerea stării de bine și conține toate vitaminele decare ai nevoie, astfel încât nu mai trebuie să iei și alte suplimente în timpul administrării Wellwoman. 

WELLWOMAN tablete 35,16 Lei

Urmează aceste sfaturi și vei diminua semnificativ problemele de concentrare, astfel încât să fii mai productivă, dar să te și bucuri de viață mai mult!

Încearcă și aceste exerciții de concentrare, care sigur te vor ajuta!

Articolul urmator
8 exerciții antistres pe care le poți face acasă
8 exerciții antistres pe care le poți face acasă
Cate sanse ai sa devii faimoasa?
Incepe quiz
Cate sanse ai sa devii faimoasa?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (3)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

    top 5 divahair.ro - psihologie

    1. 8 exerciții antistres pe care le poți face acasă (556 vizite)