Cum să calmezi durerea provocată de hemoroizi

Cum să calmezi durerea provocată de hemoroizi

Paula Rotaru

Hemoroizii reprezintă o problemă de sănătate des întâlnită. Statisticile arată că, până la 50 de ani, mai bine de jumătate din populație se va confrunta cu sângerări anale, mâncărimi, dureri în timpul scaunului și disconfort, simptome specifice hemoroizilor.

Dar ce sunt, mai exact, hemoroizii? Potrivit health.harvard.edu, hemoroizii sunt vase de sânge dilatate și inflamate de la nivelul anusului și rectului, apărute din cauza presiunii crescute exercitate în caz de constipație, sarcină sau obezitate.

Hemoroizii pot fi interni (localizați în ultimul segment al rectului) și externi (care se dezvoltă sub pielea din jurul anusului). Cei externi produc mai mult disconfort decât cei interni, dar sunt mai ușor de tratat.

Află care sunt principalele simptome ale celor două tipuri de hemoroizi, cauzele care duc la apariția acestora, dar și tratamentele medicale și naturale prin care poți scăpa de această problemă.

Ce simptome dau hemoroizii

Semnele și simptomele hemoroizilor includ:

  • mâncărimi intense în jurul anusului
  • iritație și durere în jurul anusului
  • noduli sau umflături în zona rectală (hemoroizi trombozați)
  • durere în procesul defecației
  • sângerări sesizate pe hârtia igienică, după defecare
  • disconfort la statul în șezut
  • scurgeri din anus (materii fecale, mucus, sânge)

Hemoroizii netratați pot duce la apariția unor complicații precum anemia, din cauza sângerărilor anale. Astfel, pot fi semnalate și simptome precum paloare, slăbiciune, amețeală, ciclu menstrual neregulat, aritmii cardiace sau dureri în piept.

Cauzele apariției hemoroizilor și factori de risc

Venele din zona rectală se inflamează ca urmare a presiunii exercitate în urma:

- constipației sau diareei cronice;

- obezității;

- încordării din timpul defecației;

- statului în poziția șezut o perioadă îndelungată;

- sarcinii;

- sexului anal;

- ridicării de greutăți.

De asemenea, studiile arată că, odată cu înaintarea în vârstă, apare slăbiciunea canalului anal și a sfincterului, factori care favorizează apariția hemoroizilor, scrie healthline.com.

Alți factori de risc implicați în apariția sau agravarea hemoroizilor sunt: consumul excesiv de alcool și cafea, fumatul, prostatita cronică, afecțiunile hepatice, nașterea, epiziotomia, tusea cronică, consumul insuficient de fibre și apă, sedentarismul, slaba vascularizație (condiție fizică ce poate fi moștenită pe cale genetică).

Când trebuie să mergi la medic

Sângerările anale sunt principalul simptom al hemorozilor, însă acestea pot ascunde și alte afecțiuni, precum cancerul de colon sau anal, mai ales dacă ai peste 40 de ani. Adresează-te de urgență medicului dacă sângerările sunt însoțite de dureri anale, scaune de culoare închisă, cu urme de sânge, amețeală și senzație de leșin!

Cum se stabilește diagnosticul de hemoroizi

Deseori, examinarea vizuală nu este suficientă pentru diagnosticarea hemoroizilor. Pentru confirmare, medicul poate face un tușeu rectal – metodă ce constă în introducerea degetului arătător prin orificiul anal în rect, în scopul palpării pereților rectali, a mucoasei rectale și a unora dintre formațiunile anatomice învecinate. Astfel, se pot depista zonele dureroase și prezența venelor inflamate.  

Dacă medicul sesizează ceva anormal, ar putea recomanda efectuarea colonoscopiei sau a sigmoidoscopiei, o procedură care constă în utilizarea unui tub scurt și flexibil, dotat cu o videocameră, cu ajutorul căruia sunt explorate rectul și colonul. Metoda necesită în prealabil una sau două clisme evacuatorii și permite depistarea hemoroizilor, a polipilor sau a tumorilor din segmentele respective.

Tratament pentru hemoroizi

Hemoroizii pot fi tratați fie prin metode naturale, dacă nu sunt într-un stadiu avansat, fie prin proceduri minim invazive, precum ligatura cu benzi elastice sau hemoroidectomia mecanică prin stapling (capsare).

Ligaturarea hemoroizilor interni cu benzi elastice nu necesită anestezie generală și internare în spital, prin urmare costurile sunt mai mici, iar recuperarea este mai rapidă. Această intervenție presupune prinderea hemoroidului cu o pensă și aplicarea unei benzi elastice la baza lui, care se strânge. Astfel, aportul de sânge este blocat și, treptat, hemoroidul se va necroza.

Sursa foto: Pinterest @ makehemorrhoidsgoaway.com

Hemoroidectomia mecanică prin stapling (hemoroidopexia) este o procedură care folosește un dispozitiv de capsare circulară ce oprește alimentarea cu sânge a hemoroizilor. Spre deosebire de intervenția clasică, pacienții au mai puține dureri, dar procedura este mai costisitoare și are un grad mai ridicat de recidivă.

Alte proceduri minim invazive pentru înlăturarea hemoroizilor sunt scleroterapia injectabilă (injectarea unei soluții chimice în țesutul hemoroizilor pentru a-i micșora) și coagularea prin infraroșu sau prin laser (duce la micșorarea și dispariția hemoroizilor interni care provoacă sângerări sau disconfort), însă acestea nu sunt la fel de eficiente precum ligatura cu benzi elastice și prezintă deseori risc de recidivă.

În cazul în care aceste proceduri nu dau rezultate sau pacientul prezintă hemoroizi de dimensiuni mari, se recomandă îndepărtarea chirurgicală a hemoroizilor (hemoroidoctomia). Această procedură permite eliminarea țesutului excesiv care provoacă sângerarea și constituie calea cea mai eficientă de tratament și prevenire a reapariției hemoroizilor.

În vederea ameliorării durerilor și disconfortului, medicul poate recomanda anumite unguente, supozitoare sau pastile. De asemenea, folosirea unor tampoane care conțin ingrediente active poate reduce durerea și ale simptome deranjante specifice hemoroizilor.

Remedii pentru ameliorarea simptomelor hemoroizilor

Băile de șezut pot elimina temporar durerea, iritațiile și mâncărimile cauzate de hemoroizi. De asemenea, acestea ajută la relaxarea sfincterului anal. Nu există suficiente dovezi care să ateste eficiența anumitor plante în ameliorarea simptomelor hemoroizilor. Prin urmare, aceste băi de șezut trebuie făcute doar cu apă călduță, fără adaos de plante, gel de duș, spumă de baie sau săpun, pentru a preveni apariția unor reacții adverse. 

Sursa foto: Pinterest @ ebay.com

Cum se face baia de șezut: umple pe sfert ligheanul cu apă călduță (nu fierbinte) și stai deasupra, 15-20 de minute. După expirarea timpului, ridică-te încet și lasă zona rectală să se usuce sau tamponează ușor cu un prosop de bumbac curat.

Un alt remediu eficient împotriva durerii cauzate de hemoroizi constă în aplicarea locală de comprese reci, timp de 5-10 minute.

Pentru stimularea tranzitului intestinal și ameliorarea constipației, un factor agravant al hemoroizilor, poți lua laxative, dar numai la recomandarea medicului, sau poți consuma un amestec de curmale și prune (vezi rețeta aici), care ajută la eliminarea mai ușoară a scaunelor.

Sfaturi pentru prevenirea hemoroizilor

Dieta corectă este principala metodă prin care poți preveni apariția hemoroizilor, însă la fel de importante sunt hidratarea corespunzătoare și exercițiile fizice.

Iată ce măsuri poți lua pentru a reduce riscul apariției sau reapariției hemoroizilor:

  • Consumă alimente bogate în fibre – acestea previn constipația, una din principalele cauze ale hemoroizilor. Introdu în dietă, treptat, alimente bogate în fibre, precum fructe, legume, cereale integrale. Vezi aici o listă completă cu alimentele bogate în fibre!
  • Bea cel puțin 8 pahare cu apă zilnic – apa ajută la asimilarea fibrelor și la înmuierea materiilor fecale, care vor fi eliminate mai ușor.
  • Mergi la toaletă atunci când simți nevoia – întârzierea defecației înrăutățește constipația. De asemenea, nu sta pe vasul de toaletă mai mult de 5 minute, pentru că astfel crește presiunea pe venele din anus și, implicit, riscul de apariție a hemoroizilor. 
  • Nu folosi hârtie igienică dură, colorată sau parfumată, ci una albă, moale, fără însemne, rezistentă și fără miros.
  • Menține o igienă locală impecabilă - curăță zona anusului cu apă călduță, fără săpun, și poartă lenjerie intimă din bumbac, pe care să o schimbi zilnic. 
  • Fă mișcare zilnic – exercițiile fizice contribuie la motilitatea intestinală, prevenind astfel constipația. De asemenea, mișcarea te ajută să scapi de kilogramele în plus, care creează presiune în zona rectului și a anusului, favorizând apariția hemoroizilor. O plimbare în aer liber, o ședință de aerobic de 30 de minute și joggingul sunt metode excelente pentru a-ți remodela corpul și a preveni tulburările digestive.
  • Evită să stai foarte mult pe scaun – astfel, crește presiunea pe venele din rect și anus, care se inflamează și duc la apariția hemoroizilor. Dacă ai un job de birou, ia pauze la fiecare 50 de minute și ridică-te de pe scaun.

Pentru ameliorarea disconfortului provocat de hemoroizi, îți recomandăm Multi-Gyn Comprese anale, de la Vavian Pharma. Substanțele active ajută la calmarea țesuturilor afectate, elimină mâncărimea și iritațiile, reduc umflarea și previn infecția. 

Compresele Multi-Gyn sunt indicate în tratamentul fisurilor anale sau al hemoroizilor externi, dar pot fi folosite și pentru îngrijirea intimă a vulvei, labiilor sau zonei vaginale. Sunt ideale în timpul sarcinii și după naștere. Preț Multi-Gyn Comprese anale (12 bucăți): 43,19 lei

Surse foto: iStock

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.5 (7)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.