Cancerul anal: cauze, simptome, tratament

Cancerul anal: cauze, simptome, tratament

Roxana R

Cancerul anal este destul de greu de diagnosticat, pentru că simptomele apar destul de târziu, iar acest lucru poate reduce semnificativ șansele de vindecare. De aceea este important să știi care sunt primele semne ale bolii, care trebuie să te trimită la medic pentru investigații.

Cancerul anal se formează în ultima parte a rectului, regiune numită și anus. Din cauză că apare într-o parte foarte intimă a corpului, multe persoane nu vor să discute despre simptome cu medicul, simțindu-se jenate.

Această formă de cancer nu trebuie confundată cu cancerul colorectal. Acesta afectează intestinul și întregul rect, în timp ce cancerul anal apare doar în zona anusului. Din păcate, unul din patru pacienți care suferă de cancer anal este diagnosticat prea târziu, când cancerul s-a extins deja la nodulii limfatici.

analize

Simptomele cancerului anal

Aceste semne apar deseori destul de târziu, când boala a avansat. Totuși, dacă mergi la medic imediat ce apar aceste simptome, ai șanse mai mari de vindecare. Printre cele mai frecvente simptome care apar în caz de cancer anal se numără: 

- sângerări rectale: pacientul poate sesiza sânge în vasul de toaletă sau pe hârtia igienică;

- durere în zona anusului;

- umflături în jurul anusului, care adesea sunt confundate cu hemoroizii;

- scurgeri asemănătoare cu mucusul;

- scurgeri gelatinoase;

- mâncărimi anale;

- probleme digestive: diaree, constipație, sau subțierea materiei fecale (scaunul arată ca un creion);

- incontinență fecală (incapacitatea de a controla tranzitul intestinal);

- balonare;

- femeile pot experimenta dureri în zona inferioară a spatelui, deoarece tumorile exercită o anumită presiune asupra vaginului;

- de asemenea, femeile se mai pot confrunta și cu uscăciune vaginală.

Aceste simptome pot fi provocate și de afecțiuni benigne, precum hemoroizii, fisurile anale, negii anali. Dacă apar aceste manifestări neplăcute, este esențial să mergi la medic pentru o consultație.

Semne ale cancerului rectal de care oamenilor le este rușine să discute cu doctorul

Cancerul colorectal afectează colonul (intestinul gros) și rectul, care este ultima parte a intestinului gros. Rectul depozitează scaunul care urmează să fie eliminat, îți dă senzația că trebuie să mergi la baie și de asemenea are ca rol menținerea fecalelor în interior, până când este posibilă folosirea toaletei.

cancer de colon

Simptomele acestui cancer sunt neplăcute, dar și stânjenitoare. De aceea, mulți bolnavi nu vor să meargă la medic și astfel boala se agravează. Iată care sunt semnele care trebuie să te trimită la medic pentru investigații:

- modificări ale tranzitului intestinal (diaree sau constipație);

- senzația că nu s-a golit colonul complet;

- sângerare și durere în zona rectului;

- crampe abdominale;

- balonare;

- urme de sânge în scaun sau un scaun foarte subțire, ca un creion;

- oboseală inexplicabilă, pierderea poftei de mâncare, pierdere în greutate;

- anemie (poate indica o sângerare a intestinelor).

Cauzele cancerului anal

Cauza cancerului anal nu este foarte clară. Există însă mai mulți factori de risc, printre care fumatul, slăbirea sistemului imunitar și traumatizarea frecventă a anusului. Riscul este mai crescut la persoanele care au peste 60 de ani. Conform medicalnewstoday.com, aceștia sunt factorii de risc ai cancerului anal:

HPV (Virusul Papiloma Uman): există unele tipuri de HPV care sunt legate de cancerul anal. Aproximativ 80% dintre pacienți cu cancer anal sunt infectați în această zonă cu HPV;

parteneri sexuali multipli: această cauză este legată și de HPV. Cu cât mai mulți parteneri sexuali are o persoană (sau a avut), cu atât mai mare este riscul de a se infecta cu HPV, una dintre principalele cauze ce duc și la dezvoltarea cancerului anal;

sex anal: atât femeile, cât și bărbații care au făcut sex anal, prezintă un risc mai mare de a dezvolta cancer anal. Bărbații care au HIV și care au făcut sex cu alți bărbați au cu 90% mai multe șanse de a dezvolta cancer anal, conform unui studiu prezentat de medicalnewstoday.com;

- existența altor tipuri de cancer: femeile care au cancer vaginal sau cervical, la fel și bărbații care au cancer penian, au mai multe șanse de a face și cancer anal. Acest lucru depinde și de existența HPV-ului;

vârsta: înaintarea în vârstă crește riscul de a dezvolta cancer anal. Vârsta este cauza a celor mai multe cazuri de cancer de acest tip;

- un sistem imunitar slab: persoanele care au un sistem imunitar slăbit prezintă un risc mai mare de a dezvolta cancer anal. Acest lucru poate include oamenii care au HIV/SIDA, pacienții care au suferit un transplant și care iau medicamente imunosupresoare;

fumatul: fumătorii au șanse mai mari de a face cancer anal, spre deosebire de cei care nu fumează. Fumatul nu crește riscul doar de cancer anal, ci și de alte tipuri ale acestei boli;

leziuni anale benigne (IBD), hemoroizi, fisuri și cicatrici: inflamația care rezultă în urma unei leziuni benigne și anale poate crește riscul unei persoane de a dezvolta cancer anal.

Diagnosticarea cancerului anal

Diagnosticarea acestui cancer se poate face prin mai multe metode: examen rectal, anoscopie, biopsie, examen RMN sau tomograf. Acestea din urmă sunt folosite numai dacă medicul observă ceva suspect la examenul medical rectal. Acesta constă în inspectarea vizuală a exteriorului anusului și în introducerea unui deget în rect, pentru a palpa eventualele anomalii.

Pe lângă examenul rectal, pentru diagnosticarea cancerului colorectal se folosește colonoscopia, care poate detecta tumorile intestinului. Tratamentul presupune în primul rând operația pentru eliminarea tumorii canceroase. Ulterior, pacientul va urma ședințe de chimioterapie sau radioterapie, în funcție de gravitatea bolii.

Tratamentul pentru cancer rectal este stabilit de medic în funcție de localizare și de stadiul în care a fost descoperit. După operație se recomandă de obicei o terapie combinată, care îmbină radioterapia cu chimioterapia.

Iată de ce este extrem de important să nu amâni vizita la medic dacă ai manifestări neplăcute. Uită de rușine și ai grijă de sănătatea ta!

Vezi și La ce tipuri de cancer este predispusă o persoană în funcție de vârstă

Surse foto: iStock/Pexels

Articolul urmator
Slăbiciune musculară: cauze, simptome și tratament
Slăbiciune musculară: cauze, simptome și tratament
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?
Incepe quiz
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4 (2)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.