Cum se vindecă perforația de timpan

Cum se vindecă perforația de timpan

Roxana R

Perforația de timpan este o problemă care trebuie să te trimită imediat la un medic specialist ORL! Este posibil ca timpanul să se vindece singur, în timp, sau să fie nevoie de un tratament complex.

Perforația de timpan este o gaură care apare în membrana timpanului. Simptomele sunt diverse, de aceea trebuie să fii atentă la orice manifestare neobișnuită și să mergi la medic, pentru o consultație de specialitate.

Simptomele unei perforații de timpan

Printre simptomele care pot să indice o perforație de timpan se numără pierderea bruscă a auzului sau un auz mai înfundat, ca și când urechea ar fi blocată. Este însă posibil să îți dispară complet auzul la urechea afectată.

Durerea de ureche poate fi un alt semn pentru perforația de timpan. De asemenea, poate să indice și o infecție a urechii, prin urmare tratamentul este obligatoriu și urgent.

Mâncărimea inexplicabilă de ureche poate fi o altă manifestare specifică pentru perforația de timpan. De asemenea, un semnal de alarmă este și o scurgere de lichid din ureche. Și aceasta poate indica inclusiv o infecție, care trebuie tratată cât mai repede.

Febra puternică, peste 38 de grade Celsius, este un alt semn al perforației de timpan sau al infecției la ureche. Mergi la medic cât mai repede posibil!

Un alt simptom al perforației de timpan este vâjâitul sau zgomotele inexplicabile pe care le auzi în ureche. Această afecțiune se numește tinitus și poate fi provocată de mai multe probleme, inclusiv de un timpan spart.

Aceste simptome dispar după ce infecția este tratată sau după ce timpanul s-a vindecat. Uneori, timpanul se vindecă de la sine, în decurs de câteva săptămâni, însă deseori este nevoie de tratament, mai ales dacă ai și o infecție la ureche.

consult la ureche

Cauzele care pot duce la o perforație de timpan

Perforația de timpan poate să apară din mai multe cauze, de aceea trebuie să mergi la medic, ca să afli exact ce s-a întâmplat. Doar după ce află cauza problemei, medicul va ști ce tratament trebuie să îți recomande.

Perforația de timpan poate să apară în următoarele situații: 

- o infecție în ureche;

- rănirea timpanului, prin lovirea cu un obiect, cum ar fi bețișorul de urechi, sau printr-o lovitură puternică la ureche;

- schimbarea bruscă de presiune, care poate să apară în timpul unui zbor cu avionul sau în timp ce faci scufundări;

-o explozie sau alt zgomot extrem de puternic.

Tratament pentru perforația de timpan

Te poți proteja de o posibilă perforație a timpanului, dar dacă problema a apărut deja, poți ajuta și tu la vindecare. Este foarte simplu să ai grijă de tine. De exemplu, atunci când ești expusă la un zgomot foarte puternic, ar trebui să îți protejezi urechile cu căști speciale. Când călătorești cu avionul, mestecă o gumă în timpul decolării și aterizării, pentru a regla presiunea din ureche.

În primul rând, trebuie să ai o igienă corectă a urechii. În acest fel vei evita infecțiile, dar și spargerea timpanului printr-o rănire accidentală. Nu folosi clasicele bețișoare de ureche, care pot pătrunde prea adânc în ureche. Trebuie să folosești, în schimb, un spray auricular special. Un produs foarte bun este Doculyse, de la Vavian Pharma.

doculyse

Acest spray auricular ajută la curățarea canalului auditiv. Este recomandat inclusiv pentru persoanele care au o secreție excesivă de cerumen și pentru cele care poartă aparat auditiv.

Totodată, acest spray ajută la dizolvarea și eliminarea dopului de ceară. Poate fi folosit și la copiii de peste 3 luni.

Produsul este foarte simplu de folosit. Trebuie doar să introduci capătul spray-ului în canalul auditiv și să pulverizezi, o dată sau de două ori.

În mod normal, un timpan perforat se vindecă de la sine și tot ce trebuie să faci este să aștepți și să urmezi sfaturile de prevenție, menționate mai sus. Însă, dacă este vorba de o infecție la ureche, medicul îți va recomanda tatament cu antibiotice.

Iată de ce este esențial să mergi la medic, imediat ce apar primele simptome!

Surse foto: iStock

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.2 (10)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.