Ce înseamnă când auzi vâjâit în ureche și cum tratezi această problemă

Ce înseamnă când auzi vâjâit în ureche și cum tratezi această problemă

Roxana R

Dacă auzi un vâjâit, un bâzâit sau alte sunete ciudate în ureche, înseamnă că suferi de tinitus. Zgomotul poate fi puternic sau mai slab ca intensitate și poate varia în timp, însă este extrem de neplăcut. Iată ce poți face ca să scapi de această afecțiune!

Tinitusul sau vâjâitul în urechi este o afecțiune destul de des întâlnită. Zgomotele neplăcute devin supărătoare mai ales dacă este liniște în cameră sau încerci să adormi. De aceea, în cazuri grave, vâjâitul în urechi îți poate afecta sănătatea, ducând la depresie și insomnie.

Tinitusul poate fi însoțit de surzenie, însă nu este o legătură între ele. Multe persoane care suferă de tinitus nu au probleme cu auzul.

De ce apare vâjâitul în urechi

Tinitusul poate fi provocat de infecții, dar și de alte cauze, precum expunerea îndelungată la zgomote puternice. În acest caz, apare și pierderea auzului. Desigur, sunt mai expuse persoanele care lucrează într-un mediu cu foarte mult zgomot, care implică folosirea armelor de foc, muncitorii de pe șantier sau sunetiștii.

Există însă și alte cauze, mai greu de identificat: infecții ale urechii, dop de ceară, tumori benigne ale nervilor auditivi. Unele medicamente pot provoca tinitus, ca efect secundar. Printre acestea se numără aspirina, anumite antibiotice, sedativele și antiinflamatoarele.

Procesul natural de îmbătrânire poate provoca această afecțiune, ducând la deteriorarea anumitor regiuni ale urechii. Un alt fenomen care poate duce la tinitus este otoscleroza, o boală care constă în blocarea și întărirea micilor oase din urechea medie.

vajait in ureche analiza tinitus

Hipertensiunea arterială, problemele circulatorii și boala Meniere pot fi alte cauze ale vâjâitului în urechi. Diagnosticul trebuie pus de un medic specialist ORL, iar tratamentul se recomandă în funcție de problema depistată.

Pulsatii in ureche

Uneori, la nivelul urechii, de obicei doar la una, putem simţi şi nişte pulsaţii. Cauzele pentru acest simptom pot fi multiple, însă în orice caz ar trebui să mergem la doctorul ORL-ist. De cele mai multe ori poate fi vorba de un simplu dop de ceară. Dar pot exista şi alte probleme care ţin de timpan.

Anumite pulsaţii pot fi cauzate şi de contracţii ale muşchilor, în acest sens fiind vorba despre miocloni. Acest simptom trebuie discutat mai degrabă cu medicul neurolog.

Tratamentul pentru vâjâit în urechi

În funcție de cauza tinitusului, medicul îți va recomanda tratamentul potrivit. Acesta poate presupune o simplă curățare a dopului de ceară, combaterea unei infecții la nivelul urechii sau operație, pentru eliminarea unei tumori sau a unor depuneri de calciu pe osul urechii.

Citeşte şi: Când devine îngrijorătoare durerea de ureche

Există și medicamente recomandate pentru tinitus. Cele mai multe sunt pentru a combate anxietatea, precum Valium sau antidepresivele. Medicii au observat că stresul, oboseala și depresia agravează foarte mult intensitatea tinitusului. De aceea, eliminarea acestor stări psihice este esențială pentru ameliorarea simptomelor.

Un alt remediu, care poate ușura simptomele vâjâitului în urechi, îl reprezintă dopurile de spumă. Acestea sunt foarte bune pentru protejarea și igiena urechii, atenunând și zgomotele puternice. Protejarea de zgomotele intense previne agravarea tinitusului, dacă afecțiunea s-a instalat deja.

Poți alege dopurile speciale Solos, de la Vavian Pharma, care sunt foarte simplu de folosit.

Trebuie doar să modelezi dopul cu degetele și să-l introduci ușor în ureche. În doar câteva secunde, dopul se va ajusta în funcție de forma canalului auditiv.

vajait in ureche dop de spuma

Pocnituri în ureche

Se estimează că aproximativ 10-12 % din populaţia globului acuză percepţia unor tipuri de zgomote în ureche. Numărul de afecţiuni care pot cauza anumite pocnituri în ureche sunt numeroase. Iată însă cele mai frecvente:

Otita medie - Este o afecțiune inflamatorie acută sau cronică localizată la nivelul urechii medii.

Miringita - Este o afecțiune inflamatorie a membranei timpanului, determinată de o infecție bacteriană sau virală, localizată la nivelul urechii interne.

Meningita - Reprezintă inflamația meningelor, adică a membranelor care învelesc creierul și măduva spinării.

Hipertensiunea arterială - Este o afecțiune cronică, frecvent răspândită în întreaga lume, caracterizată prin creșterea presiunii csangvine la nivelul vaselor de sânge din corp.

Depistarea cauzei ar trebui să se realizeze doar de către un specialist. Medicul vă poate prescrie realizarea unei audiograme pentru a vedea intensitatea zgomotelor, cauza şi ce tratament ar fi necesar.

Zgomote în urechi

Anumite zgomote pe care le auziţi la nivelul urechii pot fi provocate şi de alte cauze, pe lânga cele prezentate anterior.

De exemplu, persoanele expuse frecvent la zgomote înalte (lucrul cu utilaje grele) pot suferi, în timp, o pierdere parţială a auzului. Acest lucru trebuie investigat de către un medic specialist.

De asemenea, şi acumularea de ceară în ureche poate fi o cauză a zgomotelor pe care le resimţim. Mai rar, şi unele boli ale creierului, precum tumorile sau anevrismele, pot cauza zgomote sau pocnituri în ureche.

Ţiuit în urechi şi ameţeli

Deseori, ţiuitul în ureche şi ameţelile sunt două simptome des întâlnite. O cauză frecventă pentru acestea poate fi nivelul scăzut al tensiunii arteriale. Ameţeala poate surveni însă şi din cauza unor boli digestive sau a unor dezechilibrire nutriţionale.

Ameţeala poate fi cauzată şi de un nivel înalt de stres, de administrarea de medicamente ori de un consum excesiv de alcool.

Ţiuit în urechi: superstiţii

Există numeroase superstiţii legate de ţiuitul în urechi. În general se spune că atunci când îţi ţiuie o ureche cineva te vorbeşte de rău sau te înjură. 

De asemenea, interpretările au loc şi în funcţie de urechea care ţiuie. Când ţiuie urechea dreaptă, te vorbeşte cineva de bine. Dacă e cea stângă, te vorbeşte cineva de rău. 

Acum știi ce înseamnă dacă auzi zgomote neplăcute în ureche. Tinitusul poate avea diferite cauze, de aceea trebuie să mergi la medic imediat ce apare această problemă. Diagnosticată din timp, afecțiunea va fi mai ușor de tratat, iar vâjâitul în urechi se va atenua.

Surse foto: iStock

Articolul urmator
Când se iau vitaminele și mineralele pentru efect sporit
Când se iau vitaminele și mineralele pentru efect sporit
Ce problema de personalitate ai?
Incepe quiz
Ce problema de personalitate ai?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.6 (54)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.