Cum te ajută cărbunele activ să elimini toxinele din organism

Cum te ajută cărbunele activ să elimini toxinele din organism

Ionelia Olteanu

Proprietăţile terapeutice care au fost descoperite în cărbunele activ sunt uimitoare. Fie că este vorba despre curăţarea colonului, purificarea ficatului, curăţarea rinichilor sau a întregului corp, cărbunele activ poate fi benefic, într-o măsură mai mică sau mai mare. Este recomandată includerea acestuia în orice program natural de curăţare sau dezintoxicare a organismului.

Foarte puţini practicanţi din domeniul sănătăţii îşi dau seama de eficacitatea cărbunelui activ. Acesta este un agent pentru îndepărtarea toxinelor din corp şi cel mai bun detoxifiant unic. Desigur, nu trebuie omisă nici importanţa apei care curăţă corpul atât la exterior, cât şi la interior.

pastle carbune

Profesorul Richard C. Kaufman, expert în chimie bio-nutritivă la Universitatea din Bruxelles descrie detoxifierea ca fiind un „proces biologic continuu care împiedică toxinele (de la agenţi infecţioşi, alimente, aer, apă şi substanţe care intră în contact cu pielea) să distrugă sănătatea. Expunerea la toxine produce leziuni celulare, boli diverse, reacţii alergice, imunitate scăzută şi îmbătrânire prematură.” Ca plan de detoxifiere generală care să contracareze expunerile zilnice la toxine, expertul a descoperit două programe care includ cărbunele activ şi care au funcţionat bine atât pentru el, cât şi pentru alţii.

  1. Foloseşte cărbune activ două zile consecutive pe săptămână. Ia de la 20 până la 35 de grame pe zi, împărţite în două sau trei doze. Este recomandat să ți le administrezi dimineaţa, la prânz şi înainte de culcare, pe stomacul gol. În aceste zile evită caloriile excesive sau alimentele procesate.
  2. Ia aproximativ 20 de grame de cărbune activ pe zi în doze împărţite timp de câteva luni. Urmează o pauză de o lună, apoi poţi să repeți tratamentul.

Aceste programe nu ar trebui privite ca o permisiune pentru continuarea practicilor nesănătoase. Cărbunele activ reprezintă un aliat în menţinerea sănătăţii, nu un motiv pentru abuz.

Forme ale cărbunelui activ

Comprimatele sunt obţinute prin combinarea cărbunelui cu un liant. Rezultă o masă compactă şi uşor de administrat, dar nu foarte eficientă. Este nevoie de o suprafaţă mare de contact cu tubul digestiv pentru a-i fi dovedită utilitatea. Cărbunele în comprimate este restrâns ca suprafaţă, ceea ce îi reduce efectele.

Capsulele compensează neajunsurile comprimatelor, astfel că pulberea de cărbune se dispersează în tubul digestiv imediat ce a fost ingerată. 3-6 capsule luate pe zi sunt suficiente pentru tratarea unor afecţiuni de gravitate mică sau medie. În cazul unor probleme mai serioase, precum toxiinfecţiile grave sau otrăvirile, este nevoie de o doză de 5-10 grame sau chiar mai mare.

Pulberea de cărbune este obţinută prin măcinarea cărbunelui. Aceasta se administrează întotdeauna în apă, astfel: se pune într-un pahar ½-1 linguriţă de cărbune, apoi se adaugă gradual apă, timp în care se amestecă încontinuu, până în momentul în care se formează o pastă. Astfel obţinută, pasta se înghite cu apă, pentru că altfel poate ajunge pe căile respiratorii, producând probleme serioase de sănătate.

comprimate carbune

Întrebuinţări ale cărbunelui

Cărbunele activ este folosit cel mai des în tratarea toxiinfecţiei alimentare. De la primele semne ale acesteia se administrează câte 1-3 gram de cărbune la fiecare două ore, până la dispariţia simptomelor. Compuşii din cărbune reţin bacteriile parazite din tubul digestiv, combătând direct infecţia, absorb gazele intestinale şi calmează crampele, ducând la scăderea febrei.

O altă afecţiune asupra căreia cărbunele are efect este diareea. Indiferent de cauzele care o produc, diareea este eliminată prompt prin administrarea cărbunelui. În cazul diareei puternice, se iau 6-12 capsule sau 1-2 linguriţe de cărbune pe zi. Dacă este vorba despre un caz moderat, doza se înjumătăţeşte.

Deşi pare greu de crezut, cărbunele ajută şi la albirea dinţilor. Pentru dinţi mai albi şi sănătoşi se recomandă o cură cu cărbune medicinal, timp de trei săptămâni. Aceasta se poate repeta de două-trei ori pe an. Se dizolvă o linguriţă de pulbere de cărbune vegetal în 150 ml de lapte cald şi se bea acest amestec de două ori pe zi. De asemenea, dinţii se curăţă bine cu ajutorul prafului de cărbune care se pune pe periuţa de dinţi. Se periază dantura timp de 3-5 minute, apoi se clăteşte bine gura. Această procedură se recomandă doar o dată pe săptămână.

Dacă nu cunoșteai până acum eficienţa cărbunelui activ, poţi să îl incluzi în ritmul tău de viaţă şi cu siguranţă te va face să te simţi mai bine!

Surse foto: iStock

Articolul urmator
Glanda pineală: ce este și cum îți ajută organismul
Glanda pineală: ce este și cum îți ajută organismul
Cum îți vei întâlni soțul?
Incepe quiz
Cum îți vei întâlni soțul?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.7 (10)

Vezi cele mai noi video-uri de pe divahair.ro

Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.