Cum sa acorzi primul ajutor in caz de fracturi

Cum sa acorzi primul ajutor in caz de fracturi

Redactor Alexa Galgau

Sezonul rece inseamna pentru multi dintre noi distractie la schi sau pe gheata. In acelasi timp insa, se intampla sa aiba loc diferite accidente care sa cauzeze entorse sau chiar oase rupte. Afla cum sa acorzi primul ajutor in caz de fracturi, pentru a preveni complicatiile.

Primul ajutor in cazul fracturii

Un os care se rupe nu numai ca provoaca dureri extrem de mari, dar poate fi chiar un pericol pentru viata celui accidentat, daca fractura este grava. Indiferent de masurile care sunt luate pe loc, este necesar ca persoana accidentata sa fie dusa la spital cat mai repede.

O fractura se manifesta prin dureri intense, umflaturi, invinetire, deformare, piele rupta, amorteala si, bineinteles, mobilitate limitata a membrului.

Iata cateva sfaturi legate de cum ai putea sa ajuti victima in cazul unei fracturi, pana la venirea salvarii:

- Uneori osul rupt strapunge pielea, asa ca verifica daca exista sangerare si incearca sa o opresti sau sa o controlezi. Acopera zona cu bandaje sterile si curata-o cu solutie salina.

- Verifica daca exista si alte zone vatamate. Daca persoana accidentata pare sa se fi lovit si la cap, gat sau spate, este esential sa nu o misti pana nu vine salvarea.

- Daca nu poti lua legatura cu serviciile de urgenta, piciorul sau mana vor trebui sa fie imobilizate. Incheieturile (genunchi, glezna, sold, cot, incheietura sau umar) trebuie fixate sub si deasupra fracturii. Atentie insa, sa nu legi prea strans membrul, pentru a nu opri circulatia.

- Pune gheata infasurata intr-o bucata de material pe fractura pentru a reduce umflatura, tine-o 15 minute si apoi ia-o de pe zona vatamata, punand-o la loc dupa alte 15 minute.

- In cazul unei fracturi in zona membrelor inferioare, pentru a reduce riscul unui soc, aseaza victima pe spate, cu capul mai jos decat trunchiul si, daca se poate, cu piciorul rupt deasupra nivelului inimii.

Ce nu trebuie sa faci cand acorzi primul ajutor in caz de fractura

- Daca vrei sa acorzi primul ajutor in caz de fracturi la cap, gat sau spate, in niciun caz sa nu misti persoana accidentata.

- Misca cat mai putin membrul fracturat.

- Nu incerca sa pui osul la loc. In cazul deformarii incearca sa asezi piciorul sau mana inapoi in pozitia anatomica.

Exista si fracturi mai grave, precum coastele rupte. Mai multe coaste rupte pot fi foarte periculoase, punand in pericol viata celui accidentat. Fracturile la coaste sunt insotite de dureri acute la orice miscare a toracelui si de dificultati de respiratie. In cazurile foarte grave, persoana accidentata poate sa tuseasca sange sau sa urineze cu sange.

Pana la venirea salvarii, trebuie sa aplici gheata pe zona respectiva, pentru a reduce inflamatia si durerea. Toracele victimei trebuie imobilizat cu o bucata de material pentru a reduce mobilitatea acestuia. Persoana in cauza trebuie instruita sa nu respire adanc, ci superficial si sa nu faca sub nicio forma vreun efort.

Iarna se intampla adesea sa ne accidentam, fie la schi sau patinaj, fie pur si simplu prin alunecare pe gheata. Orice os rupt necesita un control medical si o radiografie, insa trebuie sa stii cum sa reactionezi pana la venirea salvarii si sa poti oferi primul ajutor minim in caz de fractura.

Articolul urmator
Cura cu tărâțe de psyllium: cum se ține corect
Cura cu tărâțe de psyllium: cum se ține corect
Aștepți primul bebe? Află dacă ești pregătit/ă corespunzător!
Incepe quiz
Aștepți primul bebe? Află dacă ești pregătit/ă corespunzător!

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.2 (5)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.