De ce boli ai putea suferi dacă transpiri excesiv

De ce boli ai putea suferi dacă transpiri excesiv

Sorina Corneanu

Transpirația în exces este o problemă care dă bătăi de cap multor persoane. Totuși cele mai multe dintre acestea nu iau măsuri, considerând că este ceva firesc, din cauza temperaturilor crescute.   

Cu toate acestea, dacă transpiri după cinci minute în care ai stat la căldură, imediat ce ai început să faci sport, la orice efort neînsemnat sau, pur și simplu, când mergi pe stradă, atunci ar trebui să te gândești de două ori înainte să ignori problema. Transpirația în exces ar putea ascunde boli grave!

Excesul de transpirație, cunoscut și sub denumirea de hiperhidroză, poate fi un semn că te confrunți cu probleme ale tiroidei, diabet sau o infecție nedescoperită. Transpirația excesivă este, de asemenea, frecvent întâlnită la persoanele supraponderale.

sweat

Transpirația este un proces absolut firesc atunci când e cald, faci sport, depui efort sau ai emoții. Atunci când transpiri mai mult decât ceilalți, în aceleași situații, e bine să discuți cu un medic. „Unii oameni transpiră mai ușor decât alții”, afirmă Dee Anna Glaser, președinte al Societății Internaționale de Hiperhidroză.

Problema intervine atunci când transpirația devine excesivă aparent fără motiv. Dacă temperatura este una normală, nu suferi de anxietate, nu ești emoționat, nu ai depus efort, nu ai făcut nici sport, ci pur și simplu stai și totuși transpiri, atunci nu mai este normal.

Descoperă cum poți trata transpirația excesivă cu ajutorul remediilor naturale!

Transpirația în exces – cauze

Printre cauzele cele mai comune ale transpirației excesive se numără:  

1. Sarcina, prin schimbările hormonale majore, poate provoca transpirație în exces încă din luna a treia.

2. Menopauza și premenopauza, prin modificările hormonale care provoacă schimbări întregului organism, pot cauza transpirație excesivă temporară.

3. Probleme ale tiroidei. Tiroida nu dă semne clare de suferință, de cele mai multe ori, dar se agravează cu pași repezi și îți poate afecta calitatea vieții. După 30 de ani, un control de rutină ar trebui să fie obligatoriu!  

4. Diabetul afectează tot mai multe persoane și, din păcate, afecțiunea este descoperită mult prea târziu. Dacă ai trecut de prima tinerețe și ai început să transpiri în exces, aparent fără motiv, mergi de urgență la analize!  

5. Probleme cu inima. Oboseala frecventă și transpirația excesivă în caz de efort neînsemnat sunt posibile semne ale unei afecțiuni ale inimii. O electrocardiogramă te poate scăpa de griji!  

6. Stresul emoțional activează glandele sudoripare din palme și tălpi și induce transpirația excesivă, care se răspândește cu rapiditate în tot corpul.

Cel mai adesea, persoanele care se luptă cu transpirația în exces nu știu să sufere de vreuna dintre aceste afecțiuni. De aceea, investigațiile medicale întârzie, problema se agravează și transpirația devine tot mai deranjantă.   

Când trebui să te adresezi medicului

1. Transpirația nocturnă e un semn clar că, undeva, ceva nu funcționează cum trebuie. Motive să transpiri pe timpul nopții, dacă temperatura camerei este una moderată, nu prea sunt. E posibil ca glanda tiroidă să sufere și să te anunțe că e momentul să mergi la medic.

transpiratie  

2. Îmbrăcămintea veșnic umedă, cu miros neplăcut, sudoarea rece și repartizată pe tot corpul sunt semne care ar trebui să te trimită direct la medic pentru câteva investigații.

3. Dacă transpirația excesivă a debutat după vârsta de 30 de ani, atunci cu siguranță ai nevoie de un consult. Problemele tiroidei și ale sistemului cardiovascular sunt doar câteva dintre posibilele cauze ale transpirației excesive la vârstă mijlocie.

4. În cazul în care transpirația excesivă apare ca urmare a administrării unui medicament, atunci e foarte posibil că acela să fie responsabil.

Dacă ai trecut de vârsta adolescenței și ai început să te confrunți cu transpirație excesivă, mergi și discută cu medicul tău pentru a găsi cea mai bună variantă de tratament și a lăsa în urmă frustrarea cauzată de această problemă.   

Surse foto: iStock

Articolul urmator
Știința confirmă: oamenii mici de înălțime ar putea trăi mai mult
Știința confirmă: oamenii mici de înălțime ar putea trăi mai mult
De ce boala vei suferi la batranete?
Incepe quiz
De ce boala vei suferi la batranete?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4 (8)

Vezi cele mai noi video-uri de pe divahair.ro

Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.