De ce este important să faci testul Papanicolau și la menopauză

De ce este important să faci testul Papanicolau și la menopauză
Sorina Corneanu
Marţi, 17.07.2018

Cuprins

Aproximativ 80% dintre femei se vor confrunta la un moment dat cu o infecție cu HPV, aceasta fiind adesea răspândită prin sex vaginal, oral sau anal. Pentru că, de obicei, nu are simptome și se vindecă de la sine, foarte multe femei nici măcar nu știu că au acest virus în organism. Totuși, controlul ginecologic anual este obligatoriu, mai ales pentru că unele tipuri de HPV pot provoca boli grave,cum ar fi verucile genitale sau cancerul de col uterin.

Ce este virusul HPV

Există aproximativ 100 de tulpini de HPV, dintre care 13 prezintă un risc ridicat de a conduce la cancer de col uterin. Virusul poate fi detectat cu ajutorul testului Papanicolau sau al unei colposcopii. Infecția cu HPV este aproape întotdeauna cauza cancerului de col uterin, însă faptul că ai acest virus nu înseamnă că vei face neapărat cancer. Deși HPV afectează, de obicei, femeile active sexual, cu vârste cuprinse între 20 și 40 de ani, nici femeile la menopauză nu sunt scutite de griji.

test pentru hpv

De ce e bine să faci testul Papanicolau la menopauză

Testul Papanicolau a fost descoperirea de aur pentru diagnosticarea cancerului de col uterin din anii 1950 și a contribuit la reducerea numărului de cazuri cu până la 80%.

Potrivit The North American Menopause Society, un studiu lansat la începutul anului 2013, efectuat în rândul femeilor între 30 și 60 de ani, a arătat că virusul HPV la femeile aflate la menopauză e posibil să se fi instalat cu ani în urmă, iar riscul de activare sau reactivare poate crește în jurul vârstei de 50 de ani.

Asta înseamnă că femeile trebuie să continue să efectueze testul Papanicolau și după vârsta de 40 de ani. Femeile care au suferit o histerectomie totală pentru o afecțiune noncanceroasă pot renunța la testul Papanicolau, în funcție de antecedentele lor medicale și de riscul de contractare a virusului HPV.

De asemenea, testul Papanicolau poate fi întrerupt la vârsta de 65 sau 70 de ani, dacă femeile au avut cel puțin trei teste normale de Papanicolau la rând și nu au apărut modificări anormale în ultimii 10 ani.

Simptome ale menopauzei

Pentru că sângerările anormale pot fi adesea confundate, mai ales de femeile trecute de 40 de ani, cu premenopauza, testul Papanicolau anual este obligatoriu, pentru un diagnostic diferențial corect. Semnele care indică debutul menopauzei sunt:

Uscăciunea vaginală - apare atunci când umiditatea mucoasei vaginului este diminuată, provocând mâncărime și iritații. Când nivelul de estrogen scade, țesutul vaginal devine mai uscat, mai subțire și mai puțin elastic. În unele cazuri, scăderea bruscă a nvelului de estrogen poate cauza și atrofie vaginală.

Schimbări de dispoziție - reprezintă un simptom frecvent întâlnit, dar greu de gestionat. De la calm la o criză de disperare este numai un pas, la fel și de la starea de bucurie la plânsul inexplicabil. Schimbările severe ale dispoziției reprezintă o tulburare psihologică, la fel și depresia, iar consultul de specialitate este esențial în gestionarea stărilor. Cel mai adesea, schimbările de dispoziție sunt cauzate de dezechilibre hormonale, respectiv de scăderea producției de estrogen și neurotransmițători, responsabili cu echilibrul stării de spirit.

Insomnia - trezirea de multe ori în timpul nopții și insomnia sunt tulburări de somn frecvent legate de menopauză. Cercetările susțin că femeile încep să se plângă de un somn neliniștit cu cinci până la șapte ani înainte de a intra la menopauză!

femeie care sufera de insomnie

Creșterea în greutate - este un alt simptom al modificării nivelurilor de hormoni din timpul menopauzei. Mai puțin estrogen determină organismul să rețină mai multe celule grase. Totodată, nivelurile scăzute de testosteron conduc la o încetinire metabolică, ceea ce înseamnă că, la menopauză, organismul are nevoie de mai puține calorii, iar femeile care continuă să mănânce ca înainte vor avea tendința firească de a se îngrășa.

Osteoporoza - este o tulburare degenerativă a oaselor, caracterizată prin scăderea masei osoase. Scăderea nivelurilor de estrogen (hormon implicat în procesul de absorbție a calciului în oase) conduce la diminuarea densității osoase și, ulterior, la osteoporoză.

Pentru menținerea sănătății articulațiilor și oaselor, alege Jointace Chondroitin & Glucosamine, supliment alimentar care contribuie la menținerea supleții si flexibilității articulațiilor, ideal pentru toate vârstele, pentru femei și barbați, persoane cu artroză, dureri articulare, persoane active. Ingredientele active - glucozamină, condroitina, extractul de ghimbir - și complexul de vitamine și minerale conținute de Jointace Chondroitin & Glucosamine sunt elemente esențiale menținerii densității osoase optime. Produs disponibil pe www.vavianpharma.ro.

tablete pentru articulatii

 

Surse foto: iStock

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.3 (6)
Alte subiecte care te-ar putea interesa
Scorul Roma: ce este și de ce este important
Raluca Margean | Duminică, 14.04.2024
Cum faci acasă brânză de caju
Andreea Baluteanu | Joi, 18.04.2024

Ne găsești pe