De ce este periculos să răceşti vara

De ce este periculos să răceşti vara

Ionelia Olteanu

Bagajul pentru plajă este pregătit, costumul de baie este la locul lui, iar calendarul este plin de planuri distractive care presupun grătare şi petreceri în curte. Brusc, planurile sunt complet stricate din cauza unei răceli care te fac să stai în casă.

În mod suprinzător, vara este sezonul în care se întâmplă destul de des acest lucru. Medicii spun că nu este nimic suprinzător în acest lucru și că,  de obicei, virusurile care declanşează o astfel de răceală sunt diferiţi de cei care apar în timpul sezonului rece.

fata care isi sufla nasul

Diferenţele de temperatură la care este supus corpul cu bună ştiinţă au consecinţe asupra sistemului de apărare al organismului care începe să se degradeze şi să determine apariţia simptomelor răcelii.

De ce răcelile de vară sunt mai periculoase

Virusurile care cauzează infecţii ale căilor respiratorii superioare pe timpul iernii sunt suplimentate în lunile calde de un complice deosebit de periculos: enterovirus, care poate conduce la afecţiuni mai complicate.

Enterovirusul se răspândeşte prin tuse şi strănut. Poate provoca diaree, senzaţie de gât uscat, erupţii cutanate şi alte simptome pe lângă durerile de cap obişnuite unei răceli.

Un alt factor specific răcelii de vară este expunerea constantă la aerul condiţionat, care declanşează senzaţia de nas uscat, oferind ”ocazia” altor virusuri de a se dezvolta. Aşa se întâmplă în clădirile cu aer condiţionat sau în avioanele pline cu pasageri care merg în vacanţă. Medicii recomandă celor care călătoresc să împacheteze o mică trusă care să conţină medicamente pentru răceală.

Măsuri de prevenire

Întrebarea care se pune este cum poţi preveni o răceală în mijlocul verii care să îţi ruineze întreaga vacanţă? Ia în considerare câteva sfaturi care te pot feri de neplăceri:

- spală-te cât mai des pe mâini şi ţine la îndemână un dezinfectant;

- încearcă să dormi cât mai mult pentru a-ţi întări sistemul imunitar;

- hidratează-te;

- adoptă o dietă sănătoasă pe bază de fructe şi legume;

- evită contactul cu persoanele care sunt deja bolnave.

fata care e racita si sta in pat

În plus, cei care au fost sedentari pe timp de iarnă ar trebui să înceapă să facă exerciţii fizice uşoare, deoarece enterovirusul este singura infecţie asociată cu exerciţiile fizice intense.

Lupta împotriva unei răceli de vară implică aceleaşi tactici ca lupta cu răceala cu care te confrunţi în timpul iernii. În timpul duratei de cinci până la şapte zile a unei răceli este important să ştii cum să tratezi simptomele pentru a rămâne în zona de confort. Analgezicele, medicamentele pentru tuse şi picăturile saline sunt cele mai bune variante în acest sens.

Încearcă să te fereşti de toţi factorii care ar putea să îţi declanşeze simptomele unei răceli pe timp de vară!

Surse foto: iStock

Articolul urmator
Greșeli alimentare care te pot îmbolnăvi
Greșeli alimentare care te pot îmbolnăvi
Ce fruct de vara esti?
Incepe quiz
Ce fruct de vara esti?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (1)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.