Beneficiile somnului: 7 motive să dormi mai mult

Beneficiile somnului: 7 motive să dormi mai mult
Redactor Alexa Galgau
Duminică, 18.12.2016

Ești genul de persoană care nu poate să pună geană pe geană până la ore târzii din noapte? Atunci acesta ar putea fi motivul pentru care nu reușești să slăbești, în ciuda tuturor eforturilor tale. Somnul insuficient este una dintre cauzele principale ale îngrășării, dar și a altor probleme de sănătate. Din păcate, tot mai puțini oameni se odihnesc cât trebuie și se confruntă cu probleme serioase din această cauză.

Beneficiile somnului sunt adesea trecute cu vederea, însă toți ar trebui să le cunoaștem și să înțelegem că, pentru a funcționa corect, trebuie să îi permitem organismului să se odihnească atât cât trebuie.

Iată cât de multe schimbări benefice vor avea loc în viața ta dacă te culci cu o oră mai devreme!

Beneficiile somnului: de ce să dormi mai mult

1. Vei fi mai puțin stresată. Alături de activitatea fizică de intensitate medie, somnul este cea mai bună soluție pentru a-ți îmbunătăți dispoziția. Persoanele care se culcă mai devreme sunt mai mulțumite de viață, conform studiilor, cel puțin în comparație cu cele care se culcă foarte târziu. Avem nevoie să dormim 7-9 ore pe noapte, iar atunci când ne odihnim mai puțin, corpul nostru acumulează oboseală, principalul impact al acesteia fiind asupra creierului. Atunci când suntem obosiți, este produs în cantități mai mari și hormonul stresului, cortizolul, care ne dă peste cap corpul.

2. Te vei accidenta mai puțin. Cu cât ești mai odihnită, cu atât ai o capacitate de concentrare mai mare, ceea ce înseamnă că nici nu vei mai avea parte de atât de multe accidente minore. De altfel, foarte mulți oameni își pun viața în pericol zi de zi, deoarece nu dorm destul și totuși se urcă la volan foarte obosiți, riscând astfel să fie implicați în accidente rutiere. Unul dintre beneficiile cele mai mari ale somnului constă în faptul că ești mult mai atentă la mediul înconjurător și te poți feri de primejdii.

3. Vei arăta mult mai bine. Dacă începi să te culci chiar și cu o oră mai devreme în fiecare seară, vei observa că pielea arată mult mai fresh și cearcănele încep să dispară încet-încet. Un studiu realizat în Suedia a dezvăluit faptul că persoanele care nu dorm destul sunt mai neatrăgătoare pentru ceilalți oameni și par mai nesănătoase decât cele care reușesc să doarmă cele 7 ore pe noapte. Chiar dacă noi nu sesizăm în mod special micile semne ale oboselii pe chipul cuiva, creierul nostru le receptează și, fără să ne dăm seama, acest lucru influențează modul în care percepem persoana din fața noastră.

4. Vei fi mai productivă. Ai putea beneficia enorm și la muncă de pe urma unui program mai lung de somn, deoarece persoanele odihnite reușesc să fie mult mai productive decât cele obosite. Toate funcțiile importante ale creierului de care avem nevoie la birou sunt diminuate atunci când nu dormim destul: capacitatea de concentrare, memoria, logica și răbdarea. Chiar și o oră suplimentară de somn poate schimba complet ritmul de lucru la muncă. Astfel, de multe ori nu va mai fi nevoie să stai peste program sau să lucrezi în weekend.

5. Vei slăbi mai ușor. Există o legătură strânsă între greutatea corporală și numărul de ore de odihnă. Atunci când nu dormi suficient, corpul are avea nevoie de energie, iar creierul te va face să poftești exact la alimentele „interzise”, tocmai pentru că acestea eliberează energie rapid. Citește mai multe despre cum influențează somnul greutatea!

6. Vei avea un sistem imunitar mai bun. Cu cât dormi mai puțin, cu atât organismul va fi mai vulnerabil la virusuri și bacterii, deoarece nu va avea destule resurse energetice pentru a se proteja de toate. Cum în mediul înconjurător există nenumărate bacterii și virusuri, un sistem imunitar slăbit înseamnă că te vei îmbolnăvi foarte des, oricât de multe vitamine și suplimente ai lua.

7. Vei trăi mai mult. Dacă te culci cu cel puțin o oră mai devreme în fiecare seară, ai putea trăi cu câțiva ani mai mult, deoarece ți se reduce riscul de a face diverse boli cronice, în special boli cardiovasculare, care reprezintă în momentul de față cauza numărul 1 de deces în lume. Hipertensiunea și diabetul de tip 2 sunt alte două boli care pot fi prevenite printr-un program de odihnă adecvat.

După cum vezi, beneficiile somnului nu trebuie deloc subestimate, pentru că ne pot ajuta să avem o viață sănătoasă și mai lungă!

Descoperă și greșelile pe care ar trebui să le eviți înainte de a te culca!

Vezi si
Gemoterapie: ce este și care sunt beneficiile sale
Gemoterapie: ce este și care sunt beneficiile sale
Raluca Margean | Duminică, 18.12.2016
Beneficiile aerului de mare asupra organismului
Beneficiile aerului de mare asupra organismului
Raluca Margean | Duminică, 18.12.2016
Articolul urmator »
Insomnia și efectele sale asupra sănătății noastre generale, conform medicului Vlad Ciurea
Insomnia și efectele sale asupra sănătății noastre generale, conform medicului Vlad Ciurea
Anca Marcus | Luni, 01.04.2024
Incepe quiz
Află ce trebuie să faci ca oamenii să te placă și mai mult
Află ce trebuie să faci ca oamenii să te placă și mai mult

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Alte subiecte care te-ar putea interesa

Ne găsești pe