De ce nu este sănătos să pui capacul invers la cratiță, când o depozitezi în frigider

De ce nu este sănătos să pui capacul invers la cratiță, când o depozitezi în frigider

Otilia Geavlete, redactor Divahair.ro

Atunci când punem o cratiță sau o oală în frigider, avem uneori tendința să întoarcem capacul cu mânerul spre interior, pentru ca recipientul să intre mai ușor sau pentru a putea așeza o farfurie sau un alt obiect peste vasul respectiv.

Dar este acest obicei sănătos? Gândește-te că pe mâinile tale și în mediul în care gătești sunt o mulțime de microorganisme, care se pot distribui pe fața exterioară a capacului și pe mânerul acestuia. Atunci când întorci capacul invers, bacteriile și alți agenți patogeni din mediu pot pătrunde în hrana preparată, infestând-o. Cu atât mai mult atunci când mânerul pe care l-ai atins cu mâna vine în contact cu preparatul din cratiță. 

femeie cratita

Ce bacterii putem avea pe mâini

Există aproximativ 400.000 de agenți patogeni pe o palmă. Dintre aceștia, multe bacterii care pot fi luate de pe obiecte uzuale sunt foarte periculoase. Trei dintre cele mai frecvente sunt Salmonella, E. coli și Shigella, care pot provoca tulburări digestive grave. Dacă atingi diferite alimente, cum sunt ouăle sau carnea de pui te poți contamina cu Campylobacter, un agent patogen care determină o formă destul de severă de enterocolită. 

Iată care este lista celor mai frecvente bacterii sau virusuri cu care ne putem contamina atunci când gătim:

Salmonella se poate găsi în ouă, carne, lapte sau suc nepasteurizate, brânză, fructe și legume crude (germeni de lucernă, pepeni), condimente și nuci.

Norovirusul poate fi prezent în carne, legume, fructe, fructe de mare, produse gata preparate atinse de o persoană infectată (sandwich-uri, salate gata făcute, prăjituri).

Campylobacter se găsește în carne de pui insuficient preparată termic, lapte nepasteurizat, apă contaminată.

E.coli se găsește în special în carnea de vită insuficient preparată termic, lapte nepasteurizat, brânză preparată din lapte crud, fructe și legume crude, din apă contaminată, direct de la animale precum vaci, oi sau capre.

mana murdara

Listeria se poate lua din hot-dog, pate-uri refrigerate sau paste din carne tartinabile, lapte nepasteurizat, brânză (în special Feta, Queso Fresco) preparată din lapte crud, nepasteurizat, pește sau fructe de mare afumate și refrigerate, rădăcini de legume crude.

Clostridium perfringens se poate găsi în carne de vită, carne și produse din pui, anumite sosuri.

Acestea pot fi distruse prin gătirea alimentelor mai mult de 30 de minute și pot fi îndepărtate dacă ne spălăm corect pe mâini.

Ce înseamnă să te speli corect pe mâini

De obicei ne spălăm în grabă pe mâini, dar fotografiile cu raze UV au arătat că, după un spălat de 6 secunde, majoritatea bacteriilor rămân pe degete și palme. Mai mult decât atât, bacteriile se transmit mult mai ușor când avem mâinile ude și atingem diferite obiecte.

Ideal ar fi ca spălatul să aibă loc timp de minim 30 de secunde, cu săpun din abundență, pentru a elimina mare parte dintre germenii patogeni.

Iată cum trebuie să procedezi pentru o spălare completă:

  • umezeste mainile cu multa apa;
  • folosește sapun sau dezinfectant de maini pe care îl distribui pe ambele părți ale mâinii
  • palmele se freaca reciproc, cat se poate de ferm si nu trebuie uitate nici incheieturile
  • trebuie curățat atent si spatiul dintre degete
  • mâinile trebuie clătite cu apa din abundență
  • usuca mainile folosind prosoape din hartie sau servete din hartie de unica folosinta. Acestea nu mentin bacterii si ajuta la o igienizare mult mai buna.
  • nu uita sa cureti robinetul pentru a evita infectia cu bacteriile care raman pe robinet
  • Cantitatea de bacterii de pe maini dupa spalarea corectă cu sapun scade cu 65% pana la 84%.

Refrigerarea frânează activitatea bacteriană, dar nu ucide bacteriile

Dacă nu te speli corect pe mâini atunci când manevrezi alimente nepreparate termin (ouă, carne, legume), bacteriie de pe mâna ta pot trece pe mânerul capacelor pe care le folosești. Atunci când pui capacul invers, mâncarea din cratițe poate fi infestată de diverși agenți patogeni.

gospodina

Când punem alimentele la frigider, activitatea bacteriană este frânată, dar,  imediat ce aducem mâncarea la temperatura camerei, bacteriile se pot reactiva. Scăderea temperaturii mediului cu 10 ºC sub temperatura minimă, determină o reducere a activității microbiene cu cca 30-50%. Pe acest principiu se bazează refrigerarea și congelarea alimentelor. Atunci când alimentele sunt congelate, poate fi distrusă circa 60% din încărcătura microbiană a unui produs.

Așa cum se observă, o bună parte din activitatea bacteriană se menține și la temperaturi scăzute, de aceea trebuie să evităm așezarea capacelor invers pe cratițe și oale, când le punem la frigider, pentru a nu contamina conținutul vasului cu microbii de pe mâner.

Surse foto: IStock, Pixabay

Articolul urmator
Hemoglobina eritrocitară medie: ce este și când trebuie să o testezi
Hemoglobina eritrocitară medie: ce este și când trebuie să o testezi
Cat de sanatos este parul tau?
Incepe quiz
Cat de sanatos este parul tau?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.7 (8)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.