Dermatita de contact - Simptome, diagnostic si tratament

Cuprins
- Cauzele dermatitei de contact
- Simptomele dermatitei de contact
- Diagnosticul de dermatita de contact
- Semne pentru a merge la doctor
- Tratamentul dermatitei de contact
- Preventia dermatitei
Dermatita de contact este o inflamatie a pielii produsa de contactul cu o substanta iritanta. Tegumentul este afectat in special la nivelul mainilor, talpilor si al regiunii inghinale. Dermatita de contact poate afecta ambele sexe, toate varstele, dar este mai frecventa la femei decat la barbati.
Cauzele dermatitei de contact
Exista doua tipuri de dermatita de contact: de cauza alergica si de cauza iritanta.
Dermatita de contact alergica este cauzata de reactia exagerata a sistemului imun atunci cand vine in contact cu anumite substante. Multe substante pot cauza o reactie alergica precum: vopsele de par, coloranti, bijuterii, produse din latex, sapunuri, parfumuri, anumite lotiuni de corp si unele medicamente.
Dermatita de contact de cauza iritanta se produce prin contactul tegumentelor cu substante care ataca tesuturile. Cu cat substanta ramane mai mult in contact cu pielea, cu atat reactia este mai severa. Apa fierbinte si detergentii sunt cei mai frecventi iritanti.
Simptomele dermatitei de contact
Printre semnele si simptomele dermatitei de contact se numara:
• Inrosirea pielii;
• Prurit (mancarime);
• Crapaturi si fisuri ale pielii;
• Durere;
• Aparitia veziculelor;
Diagnosticul de dermatita de contact
Diagnosticul dermatitei de contact se stabileste pe baza observatiilor si simptomelor pacientilor si anamneza si examenul fizic efectuate de un medic de familie sau specialist dermatolog.
Semne pentru a merge la doctor
Trebuie sa ne prezentam la doctor atunci cand:
• tratamentul nu determina disparitia simptomelor intr-o saptamana;
• apare febra;
• apar semne de infectie la locul iritatiei;
• pruritul devine insuportabil;
Tratamentul dermatitei de contact
De cele mai multe ori dermatita nu necesita tratament.
Tratamentul la domiciliu:
• folosirea de uleiuri de baie in locul sapunului;
• folosirea exclusiva a cremelor, lotiunilor si a unguentelor recomandate, precum si a medicamentelor recomandate de medic; alte produse comerciale pot agrava situatia;
• uscarea pielii prin tamponare, mai degraba decat prin frecare;
• aplicarea de unguente sau crema pe maini de 6 - 7 ori pe zi; pentru alte parti ale corpului, se aplica de doua ori pe zi, mai ales dupa baie;
Medicii specialisti recomanda creme, unguente sau lotiuni pentru aplicare locala. Acestea pot contine preparate cu steroizi pentru a reduce inflamatia sau lubrifianti pentru a pastra umiditatea tegumentului.
Cele mai utilizate substante sunt antihistaminicile si corticosteroizii.
Preventia dermatitei
Trebuie evitat contactul cu orice substanta iritanta care a cauzat anterior dermatita. Pielea trebuie protejata de insolatie si de arsuri . Reducerea temperaturii apei, astfel incat sa fie calduta cand e folosita pentru baie sau cu alte scopuri. De asemenea trebuie utilizate manusile din vinil pentru a preveni contactul cu substantele iritante, precum sapunul, detergentii, prafurile de curatare, vopsele, terbentina si substante pentru lustruit masini, podele si mobila.
Bibliografie:
Dahl, Clinical Dermatology


