Favus - simptome, diagnostic, tratament

Favus - simptome, diagnostic, tratament
Chiriac Iulia
De Chiriac Iulia
Joi, 01.09.2011

Cuprins

Ti-ai schimbat de nenumarate ori samponul si parul tau tot fragil si lipsit de luciu a ramas? Ai fost la dermatolog? E posibil sa fie favus!

Ce este favusul?

 

Pilomicoza este o dermatoza (boala de piele) care intereseaza predominant firul de par. Favusul este o pilomicoza cu evolutie cronica, a carui aparitie este favorizata de igiena deficitara si de alimentatia necorespunzatoare.

Este mai putin contagios decat celelalte dermatoze si este cauzat de infectia cu un dermatofit (ciuperca ce paraziteaza pielea) numit Trycophyton  Schonleini.

Favusul afecteaza toata pielea scalpului si nu are tendinta la vindecare spontana. Se descriu trei forme de favus: favusul cu godeuri, favus pitiriaziform (scuamos) si favusul impetigoid (crustos).


Netratata, aceasta afectiune evolueaza spre alopecie  cicatriciala definitiva, descriindu-se dupa unii autori ca fiind a patra forma de favus: favusul cicatricial.

Semnele si simptomele favusului

   Semnele si simptomele sunt specifice fiecarui tip de pilomicoza. Favusul cu godeuri afecteaza toata pielea scalpului, cu exceptia periferiei regiunii paroase. Leziunea caracteristica este godeul favic (depresiune dezvoltata in grosimea stratului superficial al pieleii alcatuita din dermatofiti si detritusuri de culoare galbena) care are un miros neplacut, asemanator urinii de soarece. Firele de par sunt fragile, lipsite de luciu, asemanatoare cu perii de porc.

     Favusul pitiriaziform sau scuamos se caracterizeaza prin prezenta de zone scuamoase la nivelul scalpului care acopera un tegument eritematos (rosu). Firele de par sunt lipsite de luciu si fragile.

     Favusul impetigoid se manifesta prin prezenta la nivelul scalpului  a unor zone acoperite de cruste galbene, brune, aderente, uscate, asemanatoare cu impetigo  (boala de piele care se manifesta prin pete rosii acoperite de basicute).

Diagnosticul de favus

     Pentru stabilirea diagnosticului de favus sunt necesare pe langa examinarea clinica de catre medic si anumite examene de laborator care certifica prezenta ciupercii. Examenul microscopic direct al firelor de par arata o parazitare particulara, specifica ciupercii Tr. Schonleini.

     Cultura efectuata pe mediul Sabouraud este utila pentru diagnosticarea favusului prin detectarea speciei micologice (Tr. Schonleini).

Tratamentul favusului

     Tratamentul favusului este indispensabil din mai multe puncte de vedere. Favusul nu este foarte contagios, dar  se poate transmite la ceilalti membri ai familiei. Este o afectiune cronica, fara tendinta la vindecare spontana si cu evolutie catre alopecie (cadere prematura a parului) cicatriciala.

     Terapia favusului implica administrarea de antifungice oral (per os) de tipul Ketoconazol, Itraconazol, Terbinafina pentru o perioada de patru saptamani.

     O alimentatie sanatoasa si igiena corespunzatoare previn aparitia multor afectiuni, printre care si a favusului!

Articolul urmator »
Oligurie: cauze, simptome și tratament
Oligurie: cauze, simptome și tratament
Raluca Margean | Vineri, 28.02.2025
Incepe quiz
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.2 (4)
Alte subiecte care te-ar putea interesa
Limba încărcată: cauze, simptome și tratament
Raluca Margean | Duminică, 13.10.2024

Ne găsești pe