Alopecia - Simptome, diagnostic si tratament

Alopecia - Simptome, diagnostic si tratament

Puscaru Stefana

Toti ne bucuram atunci cand avem un par frumos. Cel putin femeile sunt cele care isi doresc sa aiba  o podoaba capilara cat mai frumoasa. Asta, si pentru ca barbatilor le place sa vada o persoana de sex feminin cu un par cat mai natural si mai ingrijit. Insa, putini sunt cei care stiu ce inseamna alopecia sau, mai bine zis, ce reprezinta boala. Dupa denumire, nu poti face legatura cu un “fenomen”, care le priveste pe femei si barbati, si anume, caderea parului.

Ce este alopecia?

Alopecia este o afectiune caracterizata prin caderea parului in general de la nivelul  scalpului. Aceasta afectiune poate aparea la orice varsta, nu provoaca durere, dar poate induce aspecte negative de tipul celor psihologice sau estetice avand un impact puternic asupra vietii sociale.

Care sunt simptomele?

De cate ori nu ati mers la frizerie si vi s-a spus ca va cade parul? Da, poate parea ciudat, dar de foarte multe ori alopecia este descoperita, intamplator, la frizerie. Motivul. Nu exista un simptom caracteristic acestei afectiuni. Mai mult, este cunoscut faptul ca aceasta boala are o incidenta mai crescuta in randul persoanelor de sex masculin. In cazul lor  pierderea parului incepe de deasupra tamplelor si se termina cu crestetul capului, boala putand sa evolueze pana la calvitie totala.

La femei aceasta boala se manifesta in mod diferit, printr-o subtiere si o rarire a parului.

 

Forme ale “alopeciei”

Caderea parului se face intr-un mod diferit. Din acest motiv putem vorbi de mai forme ale alopeciei. O prima forma ar fi cea  androgenetica, reprezentata de caderea progresiva a parului. Aceasta afecteaza atat adolescentii cat si adultii. In cazul persoanelor de sex feminin, alopecia androgenetica se manifesta printr-o subtiere generalizara a parului, fiind asociata cu ovarul polichistic , acneea sau cu infertilitatea.

La barbati parul se subtiaza in fata si  pe crestetul capului, asociind o multitudine de afectiuni.

O alta forma de alopecie este cea areata, reprezentata de o cadere focala a parului(in smocuri),cu caracter inflamator . Acest tip de alopecie se dezvolta inca din copilarie, cand caderea parului este insotita de o senzatie de mancarime sau furnicaturi.

O sarcina poate duce la aparitia alopeciei

In cazul femeilor insarcinate modificarile hormonale ce se produc pe parcursul sarcinilor pot duce la aparitia alopeciei postpartum. 

Aceste modificari hormonale se manifesta de regula in lunile 3-9 de sarcina si sunt reprezentate de o cadere excesiva a parului ce  revine la normal la aproximativ un an dupa sarcina.

Acesta din urma este asociata cu o afectiune numita telogen effluvium, determinand o pierdere a parului de zece ori mai mare decat in mod normal.

Care sunt cauzele aparitiei alopeciei ?

Una din cauzele  principale  este cea genetica fiind urmata de alti factori predispozanti cum ar fi stresul, fumatul, consumul exagerat de alcool,  procesul de imbatranire, unele tipuri de medicamente ( chimioterapicele), malnutritia si unele boli sistemice.

Cum punem diagnosticul?

In momentul in care descoperi ca iti cade parul, primul lucru pe care trebuie sa il faca un pacient este sa se adreseze unui medic dermatolog pentru stabilirea unui diagnostic. In cazul alopeciei exista un tratament medicamentos ce vizeaza stimularea cresterii firului de par. Pacientii raspund diferit la tratament, in functie de gradul de cadere a parului.

Tratamentul asociaza una sau mai multe clase de medicamente cum ar fi: corticosteroizii, imunoterapicele, prednisonul, ciclosporina si minoxidilul. Acest tratament este initiat in functie de tipul afectiunii, comorbiditati si tolerabilitate.

Articolul urmator
Mielopatie cervicală: cauze, simptome și tratament
Mielopatie cervicală: cauze, simptome și tratament
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?
Incepe quiz
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

1.9 (28)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.