Lupus eritematos - cauze, diagnostic si tratament

Lupus eritematos - cauze, diagnostic si tratament

Paraschiv Teodora

Lupus eritematos sistemic - o boala de colagen, declansata de un dezechilibru la nivelul sistemului imunitar, ce afecteaza pielea si organele interne. Aceasta afectiune apare mai des la femei (80-90% din cazuri), acest lucru sugerand si implicarea hormonilor estrogeni in aceasta boala.

Cauzele lupusului eritematos

Exista 3 categorii de factori implicati in aparitia lupusului eritematos:

1. Factori imunologici (se produc anticorpi in exces);
2. Factori genetici;
3. Factori de mediu: razele ultraviolete, infectiile virale sau bacteriene, medicamente (contraceptive, streptomicina, penicilina), traumatismele.

Simptomele lupusului eritematos

Aceasta colagenoza se manifesta initial prin: febra, astenie, scadere in greutate, dureri articulare sau musculare. Ulterior vor fi afectate diverse aparate si sisteme, leziunile cutanate fiind cele mai frecvente.

Tipic pentru aceasta boala este afectarea fetei; apar pete in regiunea centrala a fetei, pe nas si pometi, in forma de fluture. Leziunea caracteristica are un contur neregulat si este acoperita de scuame, insa mai pot fi prezente inrosirea palmelor, leziuni veziculare dupa expunerea la soare, ulceratii la nivelul mucoasei bucale, eruptii asemanatoare celor din urticarie, afectarea unghiilor si caderea parului.

La nivel articular apar dureri, imposibilitatea miscarii articulatiilor mainii, pumnului, coatelor sau genunchilor. Aparatul cardiovascular este efectat de lupus prin tulburari de ritm, hipertensiune, pericardita fibrinoasa si uneori chiar infarct.

Persoanele cu lupus trebuie sa stie ca si rinichii au de suferit in aceasta boala. Leziunile renale apar precoce si au un rol important in diagnosticarea colagenozei. Apar simptome specifice glomerulonefritei acute, nefropatiei lupice, sindromului nefrotic sau chiar insuficientei renale.

Daca ai lupus trebuie sa stii ca tusea, senzatia de sufocare sau expectorarea de sange semnifica afectarea plamanilor. De asemenea, mai poate fi implicat si tubul digestiv  fiind prezente simptome ca: varsaturi, dureri de stomac, diaree, marirea de volum a ficatului, hepatita lupica cronica.

Jumatate din persoanele cu lupus eritematos pot avea si sistemul nervos afectat. Acestea au migrene, crize de epilepsie , miscari haotice ale membrelor, tulburari de sensibilitate. Tulburarile psihice pot fi de tipul depresie, labilitate emotionala sau amnezie.


Ochii
au si ei de suferit in aceasta boala; leziunile sunt reprezentate de sangerari conjunctivale, secretie lacrimala redusa, infectii ale sclerei, sangerari retiniene. Afectarea retinei indica o evolutie nefavorabila a lupusului eritematos sistemic.

 lupus

Diagnosticul de lupus eritematos sistemic

In aceasta colagenoza, diagnosticul este greu de pus si se bazeaza pe investigatii complexe:

- testele hematologice indica: anemie, scaderea numarului de leucocite si trombocite, VSH crescut;
-
testele biochimice arata: cresterea cantitatii de globuline, scaderea cantitatii de albumina;
-
testele imunologice pun in evidenta prezenta anticorpilor responsabili pentru leziunile din lupus;
- analiza histopatologica va arata modificari sugestive pentru acest diagnostic;
- aspectul clinic al leziunilor si discutia cu persoana afectata sunt si ele importante pentru a da verdictul de lupus eritematos.

Tratamentul lupusului eritematos

In functie de cat de grave sunt leziunile si cat de multe organe sunt implicate, medicul poate prescrie tratament general sau local.

Tratamentul general consta in administrarea de corticosteroizi, antimalarice de sinteza si citostatice. Se mai poate face fotochimioterapie, interferon alfa2, gammaglobulina. Tratamentul local presupune administrarea de corticoizi sub forma de creme, unguente fotoprotectoare si peeling chimic. Pentru ameliorarea simptomelor se va corecta anemia, tensiunea arteriala ridicata si efectele adverse ale corticosteroizilor.

Lupusul eritematos este o boala grava, ce poate duce chiar la deces, dar cu o evolutie lunga in timp; de aceea este importanta diagnosticarea corecta a acestei afectiuni. Totusi, chiar daca ai lupus sistemic, un regim igieno-dietetic adecvat, respectarea medicatiei si evitarea expunerii la razele solare te pot ajuta sa ai o viata cat mai aproape de normal.

Articolul urmator
Sindromul persoanei rigide: cauze, simptome și tratament
Sindromul persoanei rigide: cauze, simptome și tratament
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?
Incepe quiz
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

1.4 (18)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.