Medicamente pentru acnee: cele mai eficiente ingrediente

Medicamente pentru acnee: cele mai eficiente ingrediente

Viorica Ghinea, redactor

Acneea nu este o afectiune periculoasa, insa reprezinta o problema de ordin estetic pentru orice persoana care se confrunta cu ea. Produsele cosmetice din comert, care iti promit ca te scapa de cosuri, puncte negre si sebum nu iti ofera ceea ce iti doresti de cele mai multe ori. Si acest fapt se intampla pentru ca fiecare persoana are nevoie de un tratament personalizat pentru a scapa de acnee. De aceea, este indicat sa-ti faci o programare la un medic dermatolog care te va consulta si iti va prescrie medicamente pentru acnee, in functie de tipul tau de ten, de stadiul afectiunii si de originea ei (factorul care o provoaca). Cu toate acestea, inainte de a cumpara tratamentul recomandat, trebuie sa intelegi si sa cunosti cum actioneaza acesta si ce caracteristici au ingredientele active.

Cele mai bune medicamente pentru acnee ar trebui sa aiba urmatoarele actiuni: sa indeparteze celulele moarte de la suprafata pielii, care blocheaza porii, sa reduca excesul de sebum si inflamatiile. Insa nu te astepta ca toate aceste lucruri sa se intample peste noapte. Rezultatele pot sa apara intre 4-8 saptamani.

Medicamente pentru acnee: ingrediente

Alfa-hidroxi acizii (AHA) - acidul glicolic, acidul lactic, acidul malic, acidul tartaric sau acidul citric - au inceput sa fie prezenti in tot mai multe produse pentru intretinerea pielii, deoarece au numeroase actiuni benefice: estompeaza ridurile fine, micsoreaza porii dilatati, imbunatatesc textura pielii si sunt buni pentru tenul care se confrunta cu pete pigmentare. In tratamentul acneei sunt folositi pentru ca indeparteaza celulele moarte de la suprafata pielii, care pot sa conduca la aparitia punctelor negre si a cosurilor, lasand pielea catifelata si curata.

Acidul salicilic - are efecte exfoliante, proprietati calmante si antiinflamatorii, ceea ce il face ideal pentru tratarea acneei. In comert exista multe produse care contin acest ingredient activ. Pe unele le poti achizitiona fara prescriptie medicala, insa pentru altele care sunt mai puternice ai nevoie de recomandarea unui specialist.

Peroxidul de benzoil - este cunoscut ca fiind unul dintre cele mai eficiente ingrediente din medicamentele pentru acnee. Produsele ce il au in compozitie curata pielea si reduc excesul de sebum. Peroxidul de benzoil poate fi gasit in diferite concentratii in creme, geluri, lotiuni sau alte produse de acest gen.

Retinoizii - sunt derivati din vitamina A si pot fi administrati local (pe zonele afectate) sau oral (isotretinoin - acneea severa), in functie de stadiul afectiunii. Principalele actiuni sunt: inhiba producerea sebumului in exces, previn formarea comedoanelor, ajuta la regenerarea pielii si cresc productia de colagen, ceea ce inseamna ca tin ridurile la distanta.

Acidul azelaic - reduce inflamatiile, are efect antibacterian si curata pielea. Acest ingredient poate fi gasit pe piata in compozitia unor creme si geluri antiacnee. Specialistii il recomanda in special pentru formele mai usoare ale afectiunii.

tratament pentru acnee eficient

Tipuri de medicamente pentru acnee

Iata ce tipuri de medicamente pentru acnee iti poate prescrie medicul dermatolog in urma unui consult:

- Medicamente topice (creme, unguente, lotiuni): acestea se aplica local si au ca pricipale actiuni reducerea sebumului si curatarea pielii de impuritati. Aceste medicamente pentru acnee se folosesc in general pentru formele mai usoare ale afectiunii si pot contine diferite ingrediente active cu rolul de a reduce leziunile rosii de la nivelul pielii (peroxid de benzoil, sulf, rezorcinol, acid salicilic, etc). Insa poti sa te confrunti si cu anumite efecte adverse in prima perioada a tratamentului, cum ar fi aparitia unor iritatii si uscarea pielii. Pentru rezultate bune se recomanda de obicei o combinatie de mai multe produse.

- Antibiotice orale: sunt recomandate in cazurile mai grave, cand afectiunea nu raspunde pozitiv la medicamentele aplicate local si pot fi cumparate doar cu prescriptie de la medic. Aceste tratamente nu trebuie  urmate pe o perioada mai lunga, deoarece pot provoca dureri de stomac, decolorari ale pielii si ameteli. De asemenea, pot sa creasca sensibilitatea pielii la soare si sa reduca eficienta anticonceptionalelor.

- Pilule contraceptive: nu reprezinta tratamentul clasic pentru tratatea acneei, insa sunt prescrise daca te confrunti cu sindromul ovarelor polichistice. Anticonceptionalele contin hormoni care amelioreaza acneea si reduc secretia de sebum, aducand beneficii aspectului general al pielii. 

Tu ce experiente ai cu medicamentele pentru acnee?

 

Sursa: mayoclinic.com

Articolul urmator
Fosfatază alcalină: ce este și ce indică valorile sale
Fosfatază alcalină: ce este și ce indică valorile sale
Cel mai greu test! Nimeni nu raspunde corect la toate cele 10 intrebari
Incepe quiz
Cel mai greu test! Nimeni nu raspunde corect la toate cele 10 intrebari

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

2.6 (8)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.