Negii si negii plantari - simptome, diagnostic, tratament

Negii si negii plantari - simptome, diagnostic, tratament

Bulgaru Cristina

Cu totii am remarcat prezenta acestor excrescente inestetice - negii - care ne afecteaza si ne creaza destule probleme.

Ce sunt negii?

Negii sunt niste formatiuni excrescente ce se dezvolta la nivelul pielii, fiind rezultatul infectarii stratului superficial al pielii de catre virusul papiloma uman. Acestia pot sa apara intr-o varietate de forme si dimensiuni. Termenul medical utilizat pentru denumirea negilor este cel de veruca.

Cele mai frecvente tipuri de veruci existente sunt :

-  verucile vulgare care se dezvolta la nivelul palmelor, degetelor si bratelor;
- verucile plantare care se dezvolta de obicei la nivelul talpilor picioarelor.

Mai exista si alte tipuri, ca de exemplu:

- negii aposi: au o forma sferica, pot fi de culoare alba sau pot fi transparenti. Pot sa apara la nivelul stomacului, bratelor, picioarelor, spatelui sau chiar pe fata;
- negii plani: dupa cum ne indica si denumirea lor, au o forma plana, neteda si apar sub forma unei proeminente maronii. Se dezvolta in numar mare, putand sa apara chiar si 100 de negi odata. Pot sa apara oriunde pe corp;
-
negii filiformi: sunt excrescente lungi, subtiri ce apar la nivelul buzelor, pleoapelor, gatului;
-
negii genitali: au un aspect conopidiform si se dezvolta in jurul organelor genitale si a anusului;
-
negii mozaic: apar sub forma de manunchi sau de ciorchine.

Cauza aparitiei negilor

Vinovat de aparitia negilor este un virus, si anume virusul papiloma uman. Acesta ajunge in zonele cu leziuni ale pielii (taieturi, arsuri, zgaraieturi) si infecteaza stratul superficial al pielii, determinand celulele epiteliale sa creasca rapid si sa formeze o excrescenta ce poate avea forme diferite. Acest proces poate dura intre 3 si 10 luni.

Acestia se raspindesc prin contact direct cu virusul papiloma uman, sau se pot raspandi in alte zone ale corpului daca sunt deja prezenti.

Factorii de risc al transmiterii negilor numara:

- leziuni la nivelul pielii
- un sistem imunitar slabit
- transpiratia excesiva a picioarelor
- frecventarea bazinelor de inot
- lucru manual in mediu umed
- roaderea unghiilor
- manevrarea carnii neprelucrate termic
- varsta: negii apar mai ales intre 12-16 ani

Ce este important sa stiti despre negi:

- sunt contagiosi
- nu trebuie sa incercati sa ii rupeti
- mare atentie la folosirea in comun cu alte persoane a obiectelor personale, pentru ca si astfel negii se pot
raspandi

Simptome ce determina negii

De regula verucile evolueaza asimptomatic, singurul mod prin care isi fac simtita prezenta este prin excrescenta de la nivelul pielii. Acestea sunt intalnite oriunde in lume si afecteaza 12% din populatie.

Desi negii nu produc durere, acestia pot produce un disconfort unelor persoane datorita prezentei inestetice a acestora . Negii plantari insa produc durere, mai ales in cazul in care acestia se localizeaza la nivelul zonelor de presiune sau la nivelul punctelor osoase

Au fost raportate cazuri de transformari maligne ale verucilor, acest proces fiind intalnit mai ales la verucile genitale.
 


Diagnosticul negilor

Verucile nu necesita investigatii speciale pentru diagnosticare. Un medic va recunoaste cu usurinta o veruca doar prin simpla examinare a zonei in care aceasta s-a dezvoltat.

Investigatii suplimentare sunt necesare doar in cazul in care se suspicioneaza transformarea maligna. Acest lucru este suspectat atunci cand excrescenta:

- sangereaza;
- are aspectul unei leziuni a carui margini sunt neregulate;
- culoarea acesteia este mai inchisa decat culoarea pielii ce inconjoara negul;
- creste rapid in dimensiune;
- are o dimensiune foarte mare;

Pentru a stabili cu certitudine daca transformarea maligna s-a produs va fi necesara recoltarea unei biopsii de la nivelul verucii. In cazul unui neg plantar diagnosticul de certitudine este important. Daca exista dubii in ceea ce priveste existenta la nivel plantar a unui neg sau a unui calus, nu se va presupune ca este un calus ci se va preleva o biopsie pentru a se putea stabili exact.

Tratamentul negilor

Verucile nu necesita de obicei tratament pentru ca dispar in 60% din cazuri in decursul a 2 ani fara niciun tratament, sistemul imun fiind de cele mai multe ori capabil sa distruga virusul responsabil de aparitia negilor.
Daca insa negii sunt durerosi, daca determina contaminarea anturajului, daca produc disconfort estetic se poate recurge la diverse metode de tratament.

Trebuie insa avut in vedere ca uneori verucile se pot vindeca, lasand in loc tesut cicatricial care este mult mai dureros decat negul in sine. Nici riscul de infectie care poate sa apara ca urmare a aplicarii unui tratament nu trebuie neglijat. De aceea se recomanda sa mergeti la medic si sa urmati tratamentul pe care acesta vi-l recomanda sub supravegherea acestuia.

Acidul salicilic
este folosit cu succes pentru tratamentul negilor. Sunt disponibile o multime de forme de prezentare cum ar fi cremele, plasturii, benzile adezive sau benzi speciale ce se vor aplica doar la nivelul negului. Inainte de aplicarea acidului salicilic este indicat sa speli negul pentru a-l inmuia si pentru a facilita absorbtia acidului salicilic. Dupa aplicare zona se va acoperi cu un bandaj. Daca dupa cateva zile de tratament vrei sa indepartezi tesutul mort, trebuie sa ai grija pentru ca si acesta contine virusi vii, ai deci grija atunci cand indepartezi tesutul mort si nu mai folosi si in alte scopuri instrumentul cu care ai realizat indepartarea tesutului.

O alta metoda de tratament disponibila este crioterapia: se va aplica o solutie lichida la temperaturi foarte scazute la nivelul verucii ce va fi mentinuta cateva secunde. Dezavantajul acestei metode consta in faptul ca acesta determina vindecarea cu producerea de tesut cicatricial.

In cazul in care tratamentul aplicat nu da roade se poate apela la un tratament medicamentos cu: acid bicloracetic, cantaridin, creme pe baza de retinoizi sau fluorouracil.

Se poate apela si la imunoterapie atunci cand sistemul imunitar nu reuseste sa distruga virusul. Daca niciuna din aceste metode de tratament nu a fost eficienta se poate apela si la tratamentul chirurgical. Se poate realiza electrocauterizarea, astfel curentul electric va trece prin neg si il va distruge. Dupa acest procedeu va fi necesarea realizarea chiuretajului pentru eliminarea definitiva a negului.

Un alt procedeu chirurgical la care se poate apela este reprezentat de chirurgia laser, insa costurile acestui procedeu sunt ridicate, fiind necesare mai multe sedinte.


Daca inca nu v-ati confruntat cu acesta problema suparatoare respectand sfaturile mai sus mentionate, puteti evita aparitia acesteia. Dar daca negii si-au facut deja simtita aparitia, o vizita la medic va poate ajuta sa gasiti metoda cea mai buna de tratament.

Articolul urmator
Hipopion: cauze, simptome și tratament
Hipopion: cauze, simptome și tratament
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?
Incepe quiz
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

2.6 (48)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.
    Silviana (anonim)
    18 octombrie 2011 16:04

    eu am scapat de veruci plantare cu un tratament naturist gasit pe internet: bicarbonat si ulei de ricin. In fiecare seara am uns zona cu ulei de ricin, apoi am pus bicarbonat si am pansat. Dupa o saptamana a inceput sa se innegreasca negul si dupa inca vreo 2 saptamani a cazut cu tot. pielea s-a refacut complet, fara dureri si fara leziuni agresive (gen indepartarea prin chirurgie, cum mi-a recomandat dermatologul)

    auras (anonim)
    16 februarie 2011 15:03

    Foarte bun articolul!Va multumesc pentru ca si eu ma confrunt cu aceasta problema.Totul a inceput in anul 2009 ,cand in timpul sarcinii m-am incarcat efectiv de mici papiloame si alunite.Ce mi se pare grav este faptul ca cele de pe gat mi se "taie"in firele de par,se usuca si cad,dar in locul aceluia cazut imi cresc alte 3-5..sunt incomode si inestetice...