Descopera cum poti trata acasa cele mai frecvente 7 afectiuni

Descopera cum poti trata acasa cele mai frecvente 7 afectiuni

Diana Tanasa

De cele mai multe ori, in fata unor afectiuni banale, noi, femeile, nu ne dam batute, adoptand principiul automedicatiei, bazata pe unele dintre cele mai simple si viabile medicamente si trucuri, devenite adevarate panacee universale. Totusi, este bine sa stim cand este cazul sa consultam medicul de familie, cel care este cu adevarat in masura sa ne indice calitatea starii noastre de sanatate. De aceea, pe langa cele mai usoare metode de tratare a afectiunilor uzuale, noi te avertizam cu privire la acele simptome care iti arata ca este timpul sa ceri parerea unui specialist.

1. Constipatia

In cazul in care scaunele tale au o frecventa mai mica decat cea de trei ori pe saptamana, putem vorbi de constipatie, afectiune ce creeaza un puternic disconfort si poate fi determinata de factori externi precum stresul, o alimentatie saraca in fibre sau un consum redus de lichide. Pentru inceput, poti incerca sa bei mai multe lichide, sa iti structurezi un regim alimentar bazat pe fructe si legume, evitand alimente precum carnea rosie, painea si sa faci zilnic miscare pentru o digestie mai usoara. Daca doresti o solutie mai rapida, poti sa optezi pentru laxative usoare, de care nu trebuie, insa, sa abuzezi. Totusi, este necesar sa mergi la doctor atunci cand apar urmatoarele reactii: crampe foarte dureroase la nivelul intestinelor, imposibilitatea de a elimina gazele intestinale, varsaturi.

constipatie

2. Diareea

Diareea se manifesta prin eliminarea de materii fecale lichide de mai mult de trei ori pe zi, fapt ce poate conduce la deshidratare, dar si la o stare generala de rau. In acest caz, este necesar, de asemenea, ca unele schimbari in alimentatie sa fie facute: evita dulciurile, fructele si legumele crude, alimentele bogate in grasimi, produsele lactate, cu exceptia branzei (indicata in astfel de cazuri fiind branza telemea de vaca, pisata cu biscuiti simpli), opteaza pentru consumul de orez, paine prajita simpla, paste fainoase, banane, alimente sarate. Totodata, este esential sa bei doi litri de apa plata pe zi pentru a evita deshidratarea, insa nu este recomandat sa consumi bauturi ce contin cafeina, precum ceaiul negru, cafeaua. Pentru un efect imediat, poti apela la medicamente antidiareice, insa iti recomandam sa consulti medicul de familie daca aceasta afectiune se prelungestie mai mult de doua zile si este insotita de febra, eliminarea de scaun cu sange sau daca ea apare in urma intoarcerii dintr-o tara tropicala.

3. Dureri in gat

Mai ales in sezonul rece, multe dintre noi ne confruntam cu durerile in gat, insotite uneori si de dureri de amigdale sau chiar tuse. Daca acestea nu sunt amplificate de febra sau de infectii, le poti trata cu ceaiuri caldute cu miere si lamaie, dar si cu anumite pastile indicate de farmacist, in functie de preferintele tale.

4. Tuse

Aceasta afectiune este una mai complexa si presupune, in general, un tratament medicamentos pentru a fi asigurata o tratare completa si temeinica a acesteia. Asadar, atat in cazul tusei seci, cat si in cazul celei pline, poti apela la infuziile din flori de tei, de soc sau de lavanda, la baile fierbinti, la compresele cu decoct de musetel, Bitter suedez, rasina de brad, aplicate in zona gatului si a pieptului, la un regim alimentar bazat pe fructe si legume, dar si la un program de gimnastica respiratorie, care sa te ajute sa iti reglezi functia plamanilor. De asemenea, si siropurile sau pastilele te vor ajuta sa depasesti mai repede o asemenea afectiune, insa este bine sa mergi la doctor, in special atunci cand apar urmatoarele simptome: dureri de plamani, febra, transpiratie abundenta, modificari ale vocii, buze albastrii, incapacitatea de a respira corect.

5. Scapa de un nas care curge

Cel mai adesea, odata cu venirea anotimpului rece, intervine acest fapt neplacut: un nas care curge imediat ce am racit putin. Daca acesta nu este insotit de alte simptome precum dureri de cap acute, stranuturi, ochi rosii si umflati, dureri la nivelul sinusurilor, o metoda eficienta pentru a scapa de un nas care curge este sa folosesti un spray nazal pe baza de saruri marine. In cazul in care situatia scapa de sub control, opteaza pentru o vizita la medic, intrucat acesta iti poate recomanda un tratament medicamentos eficient.

spray nazal

6. Ochi iritati

Orele petrecute in fata calculatorului sau a televizorului, dar si contactul cu factori externi agresivi pot conduce la iritarea unuia dintre ochi sau chiar a amandurora. O ingrijire optima in acest caz consta in spalarea ochiului cu apa fiarta calduta sau cu ser fiziologic, dupa ce, in prealabil, ai indepartat lentilele de contact (in cazul in care porti). Semnele care ar trebui sa te alarmeze si sa te determine sa obtii un consult la medicul oftalmolog sunt: tulburari de vedere (vedere in ceata, incapacitatea de a aprecia corect distantele), dureri violente la nivelul unui singur ochi, pleoape rosii, umflate si sensibile la atingere.

7. Febra

Odata ce temperatura corpului tau depaseste 37,5 0C, este necesar sa iei masuri de prevenire a accentuarii starii de febra. Cum antipireticele sunt indicate pentru temperaturi de peste 38,50C, poti sa optezi pentru paracetamol sau anti-inflamatoare, precum ibuprofen (Nurofen, Advil etc.) sau ketoprofen. In cazul in care febra depaseste 400C, este insotita de dureri de cap violente, stari de voma, frisoane, dureri in piept sau se prezinta la o persoana ce are o boala cronica, nu ezita sa mergi de urgenta la medicul de familie sau la cel mai apropiat spital, daca simptomele se agraveaza intr-un ritm alert.

pastile

Este important sa retii ca, desi ai posibilitatea sa tratezi anumite simptome izolate acasa, nu esti in masura sa iti pui singura un diagnostic, de aceea, ori de cate ori vei observa semne alarmante, nu ezita sa te prezinti la medicul de familie, in special daca acestea persista mai mult de 3 zile.Totodata, inainte de a lua medicamente, cere sfatul unui farmacist si citeste prospectul acestora pentru a te informa asupra posibilelor efecte adverse si a contraindicatiilor.

Tu stii cum sa tratezi acasa aceste afectiuni atat de frecvente?

Articolul urmator
8 exerciții antistres pe care le poți face acasă
8 exerciții antistres pe care le poți face acasă
Cel mai greu test! Nimeni nu raspunde corect la toate cele 10 intrebari
Incepe quiz
Cel mai greu test! Nimeni nu raspunde corect la toate cele 10 intrebari

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.9 (15)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.
    angi (anonim)
    9 decembrie 2012 13:01

    Bravo ptr articol