Dureri cervicale: cauze, simptome și tratament

Dureri cervicale: cauze, simptome și tratament

Angelica Craciuneanu

Ceafa sau coloana cervicală este o rețea de nervi, oase, articulații și mușchi care fac legătura între creier și măduva spinării. Coloana cervicală are sarcina importantă de a oferi suport și mobilitate pentru cap, care poate cântări aproximativ 5 kilograme și pornește de la baza craniului în jos, având șapte segmente vertebrale, numite de la C1 la C7.

Durerile cervicale sunt frecvente în rândul adulților, dar pot apărea la orice vârstă. Acestea pot apărea brusc, în urma unor accidente, sau se pot dezvolta lent, în timp, după ani în șir de stat în poziții nepotrivite.

În mod obișnuit, există o serie de probleme care cauzează dureri cervicale. În plus, acestea pot duce și la dureri în zona umărului, dureri de cap, de braț sau de mână. Dacă durerile sunt provocate de inflamații ale măduvei spinării, pot apărea și dureri ale picioarelor sau disconfort la nivelul altor zone de sub gât.

Majoritatea durerilor cervicale vor dispărea în câteva zile sau săptămâni, dar unele persistă mai multe luni și în acest caz este nevoie de consultarea unui medic, deoarece reprezintă o problemă care trebuie rezolvată.

Durerile cervicale pot fi minore și trecute ușor cu vederea, dar dacă persistă sau cresc în intensitate, ajung să interfereze cu activitățile cotidiene, cum ar fi somnul.

În general, durerea cervicală este semnul unei afecțiuni în sine, dar în unele cazuri, mai rare ce-i drept, poate fi un semnal al unei probleme medicale grave, cum ar fi meningita sau cancerul.

Radiografie coloana cervicala

Tipuri de dureri cervicale

Durerile cervicale sunt împărțite în trei categorii:

Dureri cervicale acute - care durează mai puțin de 4 săptămâni.

Dureri cervicale subacute - durează între 4 și 12 săptămâni.

Dureri cervicale cronice - care durează trei sau mai multe luni.

Simptomele durerilor cervicale

Simptomele durerii cervicale pot varia foarte mult. Durerea poate fi doar o ușoară neplăcere sau poate fi atât de agresivă încât împiedică o persoană să facă anumite mișcări. Adesea, durerea la nivelul gâtului este localizată într-un singur loc și dispare de la sine în câteva zile sau săptămâni. Dar, în unele cazuri, durerea devine constantă sau iradiază în alte părți ale corpului, cum ar fi umărul și brațele.

Iată principalele simptome ale durerilor cervicale:

Gât înțepenit - durere și dificultate în mișcarea gâtului, în special atunci când încerci să întorci capul dintr-o parte în alta.

Durere acută - durerea localizată într-un singur loc care se simte ca un junghi sau o înțepătură. Adesea, acest tip de durere apare la nivelul inferior al cefei.

Durere generală - apare într-un loc sau pe o zonă a gâtului și este descrisă ca fiind tensionată, dar nu acută.

Durere iradiată - aceasta se extinde de la ceafă spre umeri sau brațe. Intensitatea poate varia.

Tulburări, amorțeală sau slăbiciune - aceste senzații se pot extinde de la gât spre umăr, braț și chiar degetele de la mână. De obicei, durerea este simțită doar într-un singur braț, nu în ambele.

Probleme la prinderea și ridicarea unor obiecte - aceste simptome sunt însoțite de furnicături și amorțeală.

Dureri de cap – uneori, durerea cervicală poate iradia înspre cap și afectează mușchii și nervii respectivi.

Dacă simptomele durerii de ceafă progresează, există riscul de apariție a tulburărilor de somn. Acest tip de durere poate, de asemenea, să interfereze cu alte activități zilnice, cum ar fi îmbrăcatul sau orice activitate care implică întoarcerea capului, cum ar fi șofatul.

Durere de gât la birou

Simptomele durerii cervicale pot fi constante, pot dispărea rapid, pot apărea și dispărea sporadic sau intermittent. Unele mișcări sau activități, de exemplu un strănut, pot face durerea mai intensă. Unele simptome ale durerilor cervicale sunt însă semne că problema cu care te confrunți este una gravă și trebuie să apelezi la un doctor în cel mai scurt timp.

Adresează-te medicului dacă:

- durerea cervicală iradiază în brațe și picioare;

- apar amorțeala și furnicăturile la nivelul brațelor și picioarelor;

- apar probleme de echilibru și coordonare;

- se pierde controlul intestinal sau al vezicii urinare;

- apare pierderea neintenționată în greutate;

- ai febră sau frisoane.

Durerile cervicale se dezvoltă de obicei în unul din următoarele moduri:

Încet, în timp. Durerile de ceafă încep prin a fi ușoare și se manifestă doar spre sfârșitul orelor de muncă, dar ajung să se intensifice odată cu trecerea timpului.

Imediat după o leziune. Astfel de dureri cervicale apar după un accident, nu neapărat unul grav (de exemplu, după o căzătură cu bicicleta sau după o noapte de dormit într-o poziție ciudată a gâtului).

Reacție întârziată după un accident. Unele dureri cervicale pot apărea și la câteva zile după un accident și pot părea în primă fază inexplicabile. Unele leziuni la nivelul cefei se pot agrava în timp.

Dintr-odată, fără semne anterioare. Uneori, durerea la nivelul gâtului poate debuta în mijlocul unei zile normale, fără niciun motiv aparent.

Cauzele durerilor cervicale

Pentru a trata durerea cervicală, în primul rând trebuie identificată problema care a provocat-o. Acest lucru este valabil mai ales dacă vorbim de durere subacută sau cronică.

Cele mai frecvente cauze de durere la nivelul gâtului sunt întinderile și luxațiile. Acestea se vindecă în câteva zile sau săptămâni. O întindere apare atunci când un mușchi sau tendon este inflamat din cauza suprasolicitării. Același lucru se întâmplă când un ligament este suprasolicitat, favorizând apariția luxației.

Cauzele frecvente ale întinderilor și luxațiilor sunt: dormitul într-o poziție greșită, leziuni suferite în urma exercițiilor fizice, postură inadecvată (poate fi lucratul la calculator, uitatul la televizor, cititul unei cărți sau butonatul telefonului mobil). Atât timp cât o persoană își ține capul aplecat în față pentru perioade îndeungate, mușchii, tendoanele și ligamentele gâtului trebuie să lucreze mai mult, iar asta poate duce la inflamații care cauzează durere. 

Durerea cervicală cronică poate fi provocată de anumite boli degenerative ale discului cervical.

Hernia de disc cervical - apare atunci când nucleul pulpos al unui disc se deplasează spre canalul medular și presează o rădăcină a unui nerv.

Osteoartrita cervicală sau spondiloza cervicală - apare în urma deshidratării și micșorării discurilor intervertebrale, iar acest lucru duce la alterarea cartilajelor articulare și a discurilor intervertebrale.

Stenoza cervicală spinală - apare atunci când degenerarea coloanei vertebrale duce la îngustarea canalului spinal. Acest lucru poate fi provocat de un disc herniat care împinge în canalul spinal.

Durere cervicala

Alte cauze ale durerilor cervicale

Pe lângă cauzele menționate mai sus, durerile cervicale pot fi provocate și de alte cauze care, deși nu sunt foarte frecvente, nu trebuie neglijate:

Stresul emoțional. Uneori, mușchii gâtului se pot contracta și poate apărea durerea ca reacție la stres, anxietate sau depresie.

Infecţii. Dacă apare o infecție în zona coloanei cervicale, atunci inflamația poate duce la dureri cervicale. Un exemplu ar fi meningita.

Tumorile spinale. O tumoare se poate dezvolta în coloana vertebrală și poate presa un nerv. 

Spondilită anchilozantă. Această afecțiune poate provoca inflamație, durere și rigiditate pe toată suprafața coloanei vertebrale, inclusiv la nivelul gâtului.

Unele studii arată că somnul insuficient, sedentarismul și fumatul cresc riscul apariției bolilor care cauzează dureri cervicale.

Tratament pentru dureri cervicale

Majoritatea durerilor la nivelul gâtului pot fi tratate cu metode nechirurgicale, fiind nevoie doar de îngrijire la domiciliu și de îndrumarea unui medic.

Exerciții cervicale la birou

Îngrijire la domiciliu pentru dureri cervicale

Dacă durerea cervicală nu te imobilizează și nu a fost provocată de o traumă, atunci poate și tratată acasă.

Variantele pentru îngrijirea la domiciliu pot include:

Odihnă. În cazul celor mai multe întinderi și luxații este suficient să faci un repaus de câteva zile pentru a da timp mușchilor și tendoanelor să se vindece singure. În această perioadă trebuie evitate activitățile fizice intense.

Gheață. Aplicarea gheții pe zonele dureroase poate funcționa ca un antiinflamator și reduce inflamația și durerea. În primele zile se aplică doar pachete de gheață pe zonele afectate, iarr apoi se poate alterna cu căldură.

Masaj. După aplicarea gheții este bine să masezi zona dureroasă, deoarece poate calma tensiunea musculară și spasmele, reducând durerea.

O poziție corectă a corpului. Dacă durerea de ceafă este cauzată de poziția necorespunzătoare, atunci soluția cea mai simplă pentru a o trata este corectarea poziției. În acest sens, achiziționează-ți un scaun ergonomic pentru birou, repoziționează-ți monitorul sau tastatura astfel încât să ai capul, gâtul și corpul aliniate într-o poziție naturală și încearcă să dormi pe spate, pe pernă și saltea egonomice.

Schimbă-ți stilul de viață. Dacă anumite activități zilnice duc la apariția durerilor cervicale, este posibil ca acestea să nu fie executate corect. Încearcă să-ți schimbi poziția în care stai în timp ce le faci sau evită să le execuți pe cât de mult posibil. De exemplu, dacă simți durere în zona cefei atunci când te uiți la telefon, încearcă să nu-l mai ții în aceeași poziție, ci să-l ridici mai sus, mai aproape de ochi, pentru a menține gâtul în poziție verticală.

Medicamentele eliberate fără prescripție medicală. Pe piață se găsesc o varietate mare de medicamente care reduc durerea și inflamațiile și care pot fi eliberate fără a fi nevoie de rețetă medicală. Ține cont că toate aceste medicamente trebuie utilizate cu prudență și după citirea cu atenție a instrucțiunilor și avertismentelor.

Dacă durerile cervicale durează mai mult de patru săptămâni, revin de mai multe ori sau există și alte simptome supărătoare, este important să consulți un medic!

Tratamente medicale nechirugicale pentru dureri cervicale

Majoritatea tratamentelor medicale în cazul durerilor cervicale nu presupun intervenții chirurgicale.

Fizioterapia. Aceasta este folosită pentru a îmbunătăți rezistența și flexibilitatea gâtului. Structura și lungimea programului de fizoterapie diferă în funcție de diagnostic. În general se recomandă efectuarea unui număr de ședințe alături de un fizioterapeut, iar după ce pacientul învață cum să execute corect exercițiile, acesta le va continua la domiciliu.

Medicamente pentru dureri eliberate cu rețetă medicală. Acesta sunt recomandate de doctori atunci când medicamentele fără rețetă nu au fost eficiente.

Infiltrații epidurale cu cortizon. Această procedură implică injectarea de soluție pe bază de steroizi de cortizon în spațiul epidural, cât mai aproape de locul în care există durerea. Scopul infiltrației este reducerea inflamației nervilor sau a țesuturilor din apropiere.

Terapia manuală. Un chiropractician sau alt specialist poate efectua ajustări manuale ale coloanei vertebrale prin mișcări de răsucire, tracțiune și împingere, cu scopul de a realinia articulațiile și oasele, încercând astfel să reducă durerea.

Acupunctura. Utilizată de mii de ani în medicina chinezească, această practică presupune introducerea unor ace extrem de subțiri în anumite puncte-cheie, stabilite în funcție de problema specifică a pacientului.

Există și alte tratamente disponibile pentru tratarea durerilor cervicale.

Radiografie coloana cervicală

Intervenții chirurgicale pentru tratarea durerilor cervicale

Dacă tratamentele non-chirurgicale nu reușesc să reducă simptomele durerii, în special cele legate de compresia măduvei spinării sau ale rădăcinilor nervoase, atunci medicul poate propune o intervenție chirurgicală.

În general, există trei motive pentru care se propune o intervenție chirurgicală: pentru a îndepărta discul deteriorat și/sau alte structuri care irită o rădăcină nervoasă, pentru stabilizarea coloanei cervicale sau pentru a decomprima măduva spinării.

Indiferent cât de grave sunt durerile cervicale cu care te confrunți, este important de știut că un stil de viață sănătos, efectuarea de exerciții fizice de câteva ori pe săptămână și renunțatul la fumat vor ameliora semnificativ aceste neplăceri.

Surse foto: iStock

Articolul urmator
Slăbiciune musculară: cauze, simptome și tratament
Slăbiciune musculară: cauze, simptome și tratament
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?
Incepe quiz
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.1 (7)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.