Infectia cu Helicobacter pylori - simptome, diagnostic, tratament

Infectia cu Helicobacter pylori - simptome, diagnostic, tratament

Chiriac Iulia

Cea mai frecventa infectie la om este infectia cu Helicobacter pylori -peste jumatate din populatia
globului este afectata. Este importanta pentru ca infectia cu H. pylori este implicata in dezvoltarea bolii ulceroase (gastrice si duodenale), precum si a cancerului gastric

Ce este Helicobacter pylori? 

   Helicobacter pylori este o bacterie, un bacil gram-negativ, spiralat, care traieste in stratul de mucus ce acopera mucoasa gastrica. Este dotat cu o enzima, ureaza, care are capacitatea sa scindeze ureea in hidrogen si dioxid de carbon; aceasta proprietate a bacteriei este utilizata ca principiu pentru numeroase teste de depistare a infectiei cu H. pylori. Aceasta bacterie are tendinta de a ataca mucoasa gastrica. Desi de cele mai multe ori aceasta infectie este inofensiva, ea este responsabila in majoritatea cazurilor de ulcer la stomac si la intestinul subtire.
   Infecteaza natural oamenii , maimutele si pisicile domestice. Sursa si calea de infectare nu este pe deplin cunoscuta,insa se stie ca principalul rezervor este omul. Infectarea se produce de cele mai multe ori in copilarie. Desi infectarea nu are niciun simptom, aceasta poate duce la boli grave precum ulcerul si gastrita.
   Inca nu se stie ce anume duce la raspandirea infectiei cu H. pylori. Bacteria a existat in sistemul nostru digestiv de mii de ani. Exista o serie de factori de risc implicati in aparitia infectiei cu Helicobacter pylori, cei mai importanti fiind varsta (studiile efectuate demonstreaza ca majoritatea infectiilor sunt dobandite in copilarie cand introducem in gura cam tot ce prindem) si venitul social redus

Semnele si simptomele infectiei cu Helicobacter pylori 

   Se presupune ca infectia poate fi transferata de la o persoana la cealalta prin sarut. De asemenea, se mai poate lua si de pe fata. Acest lucru se datoreaza faptului ca majoritatea persoanelor nu isi spala mainile dupa ce folosesc toaleta. Bacteria mai poate exista si in mancare sau apa si ajunge in organismul nostru atunci cand mancam alimente care nu au fost spalate sau cand bem apa infectata.

   Infectia cu Helicobacter pylori este o infectie cronica, odata ce a aparut persista toata viata. Desi infectia cu Helicobacter este de obicei asimptomatica, practic, toate persoanele infectate au inflamatie gastrica
   Infectia cu aceasta bacterie este principala cauza a aparitiei ulcerului, gastric si duodenal. Este de asemenea un factor de risc important pentru aparitia cancerului gastric si al limfomului gastric non-Hodgkin. 
Nu se cunoaste daca infectia cu Helicobacter produce simptome in absenta ulcerului sau cancerului. 

   Atunci cand infectia duce la ulcer, simptomele pot include dureri abdominale (indeosebi atunci stomacul este gol). Aceasta durere poate trece la fel de repede precum apare. Mancatul sau luarea unor pastile poate ajuta la diminuarea acestei dureri.

 Alte simptome pot fi asociate acestei afectiuni:

-balonarea

-greata si voma

-lipsa poftei de mancare, anorexia

-o pierdere inexplicabila in greutate


Evolutia infectiei cu Helicobacter pylori  

Infectia cu Helicobacter pylori poate fi asimptomatica toata viata. In cazul in care aceasta isi face simtita prezenta prin aparitia ulcerului cu durerile specifice sau daca avem vreun risc cat de mic de a dezvolta cancer gastric este necesar tratament.

Tratamentul cu antibiotice corect efectuat determina eradicarea infectiei cu H.pylori si scaderea riscului de a dezvolta ulcer gastric sau duodenal si cancer gastric.

 

 

 

 

Diagnosticul de infectie cu Helicobacter pylori

Daca prezinti simptomele deja enumerate, atunci este cazul sa vezi un doctor. Acesta te va intreba despre istoricul medical al familiei si daca au existat astfel de infectii in familia ta. De asemenea, medicul te va mai intreba si daca iei medicamente, inclusiv vitamine sau suplimente alimentare. Daca prezinti simptomele asociate ulcerului, doctorul te va intreba daca folosesti des antiinflamatorii, inclusiv ibuprofen.

Pentru stabilirea diagnosticului de infectie cu Helicobacter pylori sunt disponibile doua tipuri de teste: invazive si non-invazive. 
   Testele invazive necesita endoscopie digestiva superioara si se bazeaza pe analiza fragmentelor de biopsie gastrica si cuprinde: 
- prin testul ureazei, aplicat fragmentelor de biopsie, se obtin  rapid rezultatele (maxim 24 de ore); 
examenul anatomo-patologic al fragmentului de tesut prelevat ofera informatii despre modificarile mucoasei gastrice determinate de prezenta bacteriei (gradul si tipul inflamatiei, atrofiei, metaplaziei); 
culturile microbiene permit determinarea sensibilitatii la antibiotice necesar pentru stabilirea regimului de terapie. 

Endoscopia este o procedura nechirurgicala folosita pentru a examina tractul digestiv al unei persoane. Cu ajutorul endoscopului (un tub flexibil care are atasata la un capat o camera si o lumina), doctorul poate vedea poze ale tractului tau digestiv pe un monitor TV color.

In timpul acestei proceduri, endoscopul trece din gura in esofag, stomac si ajunge in partea superioara a intestinului subtire. Nu trebuie sa iti fie teama de endoscopie. Poti vedea cum decurge o astfel de procedura urmarind filmuletul de mai jos.

Testele non-invazive cuprind testul respirator cu uree cu carbon marcat si teste serologice in sange, saliva si scaun. 

Care sunt complicatiile?

Infectarea cu aceasta bacterie poate duce la ulcer, dar ulcerul insusi poate aduce mai multe complicatii. Acestea includ sangerarile interne, atunci cand ulcerul poate afecta si vasele de sange. De asemenea, pot aparea si constipari dese. deoarece ulcerul blocheaza mancare si nu ii permite sa iasa din stomac. Aceasta afectiune mai poate produce si perforatii ale stomacului si peritonita.

Studiile au aratat ca persoanele infectate au un risc crescut de cancer la stomac. Desi infectia este o cauza importanta a cancerului de stomac, majoritatea persoanelor infectate cu H. pylori nu dezvolta niciodata aceasta afectiune.

Tratamentul infectiei cu Helicobacter pylori

   Se evita tratamentul infectiei cu Helicobacter pylori la persoanele asimptomatice intrucat  poate sa induca imbolnaviri si rezistenta la antibiotice la persoanele sanatoase si nu in ultimul rand este un tratament destul de scump.
   Situatiile in care infectia cu Helicobacter pylori necesita tratament sunt urmatoarele: 
ulcer gastric si ulcer duodenal simptomatic
gastrita  atrofica diagnosticata in urma endoscopiei digestive superioare cu prelevarea unui fragment de tesut si examinarea ecestuia; 
- daca persoana in cauza are rude de gradul I cu cancer gastric
- la cererea pacientului.

   Schema de tratament este realizata de catre medic si pacient si pentru tratarea infectei cu Helicobacter pylori sunt necesare pe langa  o asociere de antibiotice si complianta crescuta din partea pacientilor.
   Tratamentul medicamentos modern  este reprezentat de o asociere de trei medicamente cunoscute sub denumirea de "tripla terapie" si cuprinde: Subsalicilat de bismut, Metronodazol si Tertaciclina timp de doua saptamani.
Un alt regim terapeutic include inhibitori de pompa de protoni (IPP), Amoxicilina si Claritromincina. 
   Dupa incheierea tratamentului este indicat sa se testeze daca infectia a fost sau nu eradicata prin testari invasive sau non-invazive.

Articolul urmator
Slăbiciune musculară: cauze, simptome și tratament
Slăbiciune musculară: cauze, simptome și tratament
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?
Incepe quiz
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

1.7 (428)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.
    zogaaf (anonim)
    5 iulie 2013 10:10

    Am facut tratament si ma simt foarte bine cu: 1. ESOMEPRAZOL 20 mg (nexium) 2. AMOXICILINA 1000 mg. 3. CLARITROMICINA 500 mg 4.TINIDAZOL 500 mgSi se iau asa:1. cu 30 min inainte de masa una dimineata si una seara: Z 1 - Z 102. dupa masa una dimineaa si una seara 5 zile : Z 1 - Z 53. dupa masa una dimineata si una seara 4 zile : Z 6 - Z 104. dupa masa una dimineata si una seara 4 zile : Z 6 - Z 10Doar 10 zile si tratamentul este foarte bun.

    Alex Iacob (anonim)
    3 iunie 2013 20:08

    Am facut analizele si am iesit pozitiv la testul cu H.pylori . Simtomele nu sunt tocmai vizibile de cat dupa trezirea de dimineata ,unde sunt dureri de stomac si nimic alt ceva ! Am urmat tratamentul cu exactitate dar infectia cu H.pylori nu a fost eradicata ! dupa cat timp ar trebui sa recidiveze aproximativ dupa terminarea tratamentului ?

    Diana (anonim)
    7 aprilie 2013 15:03

    Ce tratament trebuie sa luam pentru helicobacter pylori?... Si cat timp trebuie luat acest tratament??

    sorana (anonim)
    1 martie 2013 21:09

    nexium 40mg este bun?

    iulian anton (anonim)
    4 februarie 2013 12:12

    buna ziua. de unde pot sa iau un tratament natural eficient pentru helicobacter pylori?

    loredana (anonim)
    28 noiembrie 2012 12:12

    eu am luat omeran este bun?

    luminita (anonim)
    21 noiembrie 2012 10:10

    articolul pare scris de o persoana care nu are deloc cunostinte medicale, scris "dupa ureche" . deci, un articol prost . autorul putea sa consulte macar o agenda medicala , nu pentru altceva , dar macar denumirea medicamentelor sa o scrie corect . concluzie : "articol de duzina"

    ianko georgiana (anonim)
    16 iulie 2012 23:11

    cred ca simptomele sant cam asa greata aproape dupa ori ce mincare si dureri de stomac si disconfort si mai ales dupa o jumatate de oara trebe sa mergi la tualeta si scaunu este foarte inchis aproape negru asa am eu si am fot depistata cu aceata boala naiba so ia aveti grija mergeti la medic si facetiva analize din timp