Spasmul esofagian - simptome, diagnostic, tratament

Bulgaru Cristina

Vi s-a intamplat sa intampinati dificultati la inghitirea alimentelor solide sau lichide in timpul mesei? Atunci este posibil sa suferiti de spasm esofagian.

Ce este spasmul esofagian?

Spasmul esofagian este o tulburare de motilitate caracterizata de prezenta unor contractii anormale ale musculaturii esofagiene, astfel incat propulsia alimentelor spre stomac nu se mai realizeaza in mod eficient.

Dupa cum stiti, esofagul are rolul de a transporta alimentele din faringe pana la stomac, acest lucru realizandu-se prin contractiile coordonate ale musculaturii esofagului, producandu-se undele peristaltice. In cazul spasmului esofagian contractiile musculaturii esofagiene nu mai sunt coordonate astfel ca alimentele ingerate intampina dificultati in drumul lor spre stomac, putand chiar sa ramana blocate la nivelul esofagului.

Spasmul esofagian poate afecta oricare din cele 3 segmente ale esofagului (esofag cervical, toracic sau abdominal), dar frecvent acesta afecteaza una din extremitatile esofagiene.

Se descriu 2 forme clinice: Spasmul esofagian difuz - sunt prezente contractii intermitente ale muschilor esofagieni insotite de regurgitarea alimentelor si lichidelor si Esofagul „spargator de nuci" - caracterizat prin prezenta unor contractii puternice ale muschilor esofagieni.

Cauzele ce determina aparitia spasmului esofagian

Cauzele care determina spasmul esofagian sunt neclare. Exista diferite opinii in ceea ce priveste posibilele cauze:

- hipertrofia musculaturii;
- hipersensibilitate la medicamente colinergice;
- disfunctie a activitatii nervoase ce coordoneaza actiunea de inghitire;

S-a constat ca acesta afectiune este mai frecventa la femei si ca incidenta acesteia creste odata cu varsta.

Semnele si simptomele spasmului esofagian

Simptomatologia bolii este variabila, putand fi moderata sau ocazional severa, sau poate evolua devenind permanenta.

Disfagia (dificultatea la inghitire) este prezenta in 70% din cazuri, ea este provocata de ingerarea atat de alimente solide dar poata sa apara si la ingerarea de lichide. Este foarte important sa observati daca disfagia este cauzata de alimente solide sau lichide pentru a ajuta medicul sa diferentieze spasmul esofagian de alte afectiuni ale tubului digestiv. Disfagia  poate uneori fi declansata si de anumite alimente.

Disfagia prezenta in cazul spasmului esofagian are un caracter intermitent, este neprogresiva.

In cazul unui spasm persistent in timpul alimentatiei exista riscul de aparitie a unui sindrom de obstructie esofagiana insa acesta se remite dupa provocarea de varsaturi.

Un alt simptom prezent in 90% din cazuri este durerea toracala, aceasta fiind localizata anterior de obicei, dar poate iradia in spate, in brate, umeri sau in mandibula. Poate avea o intensitate severa, existand posibilitatea ca durerea toracica din spasmul esofagian sa fie confundata cu o angina pectorala . Ca si disfagia, si durerea are un caracter intermitent, putand fi uneori legata de deglutitie (inghitire).

Durerea poate sa dureze cateva minute sau dimpotriva sa persiste cateva ore. Mecanismul prin care apare durerea nu este cunoscut, se suspicioneaza ca ischemia sau distensia esofagiana ar fi de vina. Vestea buna este ca durerea dispare la administrarea de nitroglicerina sau de nifedipina, la fel ca si durerea din angina pectorala.

Datorita disfagiei si durerii toracice la cei afectati poate sa apara teama de a se alimenta, ceea ce duce la scaderea in greutate.

Regurgitatia este un alt simptom care poate sa apara, insa cu o frecventa mai redusa. Pirozisul (senzatia de arsura) este intalnit la 20% dintre cei afectati si apare datorita hipersensibilitatii organelor.

 

Diagnosticul de spasm esofagian

Daca descoperiti ca prezentati unele din simptomele spasmului esofagian descrise mai sus, este foarte important sa va prezentati la medic, pentru a putea primi un diagnostic corect si un tratament adecvat.

Primul pas in stabilirea unui diagnostic corect este realizarea anamnezei si a examenului fizic de catre medicul specialist. Pentru diagnostic se poate folosi si exploararea radiologica: se realizeaza astfel un tranzit baritat cu fluoroscopie care va evidentia tulburarile esofagiene. Se poate apela si la manometria esofagiana, uneori va fi necesara o monitorizare mai indelungata (24 h) pentru ca tulburarile care apar in spasmul esofagian au un caracter tranzitoriu.

Prin acesta investigatie vor fi identificate urmatoarele anomalii: contractiile non-peristaltice, anomalii ale parametrilor de durata si amplitudine ale undelor peristaltice, contractii intense repetitive. O alta metoda care poate fi utilizata pentru diagnosticul spasmului esofagian este ph-metria.

Endoscopia va fi utila in gasirea altor cauze care determina disfagie sau durere toracica, care apar si in cazul cancerului esofagian, structurilor benigne, esofagitei.

Tratamentul spasmului esofagian

Metodele de tratament existente in cazul spasmului esofagian sunt tratamentul medical si tratamentul chirurgical.

Tratamentul medical urmareste ameliorarea simptomelor determinate de contractiile neregulate. In acest scop se pot folosi urmatoarele:

- inhibitori ai pompei de protoni: acestia sunt utili atunci cand spasmul esofagian este insotit de reflux gastro-esofagian;
- blocanti ai canalelor de calciu: sunt utilizati pentru a reduce amplitudinea contractiilor;
- nitratii: sunt utili in ameliorarea durerii provocate de spasmul esofagian;
- antidepresivele triciclice: sunt administrate pentru ameliorarea durerii;
- toxina botulinica: este folosita pentru a ameliora simptomele pacientilor, aceasta fiind injectata endoscopic. Dezavantajul consta in faptul ca efectul este temporar.

O alta optiune terapeutica este realizarea unei dilatatii endoscopice cu balon.

Tratamentul chirurgical este recomandat doar in cazurile extreme. Optiunile de tratament chirurgicale sunt miotomia (presupune incizia musculaturii pe toata lungimea segmetului afectat) si esofagoectomia, utilizata doar in cele mai grave cazuri si presupune excizia in totalitate a esofagului.

Important!

Disfagia este un simptom ce se poate intalni si in cazul unor afectiuni grave asa cum este cancerul esofagian. Asadar vizitati neaparat medicul specialist pentru a primi un diagnostic corect si un tratament cat mai timpuriu.


Bibliografie:

1. Tratat de hepatogastroenterologie - L.Buligescu
2. Semiologie medicala - C.Stanciu, A.Trifan, D.L.Ionescu
3. Suport de curs - Universitatea de Medicina si Farmacie "Gr.T.Popa" Iasi 

Articolul urmator Sindromul Ramsay-Hunt: cauze, simptome și tratament

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.5 (25)

Vezi cele mai noi video-uri de pe divahair.ro

Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.