Adevarata Stare de Bine
Nu Skin
YOUNG&BEAUTIFUL

Hematii în urină: cauze, simptome și tratament

Luni, 17.06.2019

Hematii în urină - descriere generală

Sângele în urină, cunoscut din punct de vedere medical sub denumirea de hematii în urină sau ca hematurie, nu este, de cele mai multe ori, un motiv de îngrijorare. Pentru că hematuria este mai degrabă un simptom, nu o afecțiune în sine, nu există un tratament specific. Atunci când se prescrie un tratament, acesta vizează tratarea cauzei, nu a efectului. Totuși, pentru că în unele cazuri sângele din urină poate fi un semn al unei afecțiuni medicale grave, situația nu trebuie ignorată.

Cel mai adesea, sângele din urină provine din cauza unor infecții, a unor răni locale, aunor probleme la nivelul rinichilor, unde se produce urina, sau din structurile tractului urinar – uretere, uretră sau vezica urinară –, în cazul în care urina este stocată acolo pentru prea mult timp.

Există două tipuri de sânge în urină

 • Sânge brut în urină sau hematurie macroscopică - sângele este vizibil cu ochiul liber
 • Sânge invizibil sau hematurie microscopică – sânge din urină care nu poate fi văzut cu ochiul liber și este depistat doar dacă în urma unui test la microscop de către medic.

Indiferent de tipul de hematii în urină pe care le-ai avea, este obligatoriu să se afle cauza sângerării. Tratamentul hematiilor în urină depinde, desigur, de cauză.

teste de sange

Cauzele apariției hematiilor în urină

Hematuria poate apărea atunci când o parte din tractul urinar, care include rinichii, vezica urinară și uretere, este rănit sau iritat în vreun fel.

Cu toate acestea, sângele care apare în urină nu provine întotdeauna din tractul urinar. La femei, de exemplu, sângele din vagin, col uterin sau uter poate apărea și în urină, dând aspectul fals de hematurie.

Cauzele apariției sângelui în urină la femei

În general, infecțiile vezicii urinare sunt însoțite de simptome precum senzația de arsură sau durere la urinare și, în unele cazuri, dureri abdominale.

 • Infecțiile de tract urinar (pielonefrita)

Femeile prezintă un risc mai mare de a dezvolta infecții ale tractului urinar, din cauza localizării uretrelor lor. Cel putin 40-60% din femei au avut cel puțin o dată în viață o infecție la nivelul tractului urinar. Pielonefrita apare atunci când bacteriile din intestine intră în uretră, tubul care transportă urină din corp și poate călători în uretră și infecta ureterul, rinichii sau vezica urinară.

Infecția de tract urinar poate determina oamenii care suferă de ea să simtă nevoia frecventă și urgentă de a urina. Pielonefrita se manifestă destul de agresiv.

Simptome ale infecțiilor de tract urinar: febra, frisoanele, hematiile în urină, durerea la urinare, urină încețoșată sau urât mirositoare și durerile lombare sunt cele mai frecvente simptome. Un test de urină și vizita la medic sunt obligatorii!

Prezența în exces a mineralelor în corp poate declanșadepuneri sau pietre în vezică și rinichi.

Pietrele pot rupe sau zgâria membrana tractului urinar și a organelor asociate. Sângele din aceste rupturi se poate amesteca cu urina, rezultând fie hematurie brută, fie microscopică.

Pietrele din tractul urinar pot provoca următoarele simptome:

 1. urină roz, roșie sau maro
 2. urinare frecventă
 3. incontinență sau urinare involuntară
 4. durere la urinare
 5. urină tulbure sau urât mirositoare

În cazul în care hematiile din urină ascund pietre la rinichi, simptomele pot include dureri abdominale sau pelvine severe. Dacă în câteva zile nu observi îmbunătățiri, iar starea de sănătate pare să se agraveze, nu mai amâna consultul medical.

 • Afecțiunile renale

În cazul în care sângele din urină ascunde afecțiuni renale grave, simptomele pot include slăbiciune, tensiune arterială ridicată, apatie și, în unele cazuri, umflarea mâinilor, a picioarelor și a ochilor.

 • Cancerul

Deși determină asta mai rar decât infecțiile și pietrele, cancerul de rinichi sau vezica urinară poate declanșa, de asemenea, hematii în urină. Urina poate conține sânge într-o zi și a doua zi să nu prezinte nicio anormalitate. Cine experimentează aceste simptome nu trebuie să aștepte reapariția sângelui ci trebuie să contacteze un medic de urgență.

Cancerul vezicii urinare poate determina o persoană să urineze mai mult sau mai puțin frecvent. Cancerul de rinichi nu afectează, în general, obiceiurile de urinare ale unei persoane, dar poate provoca dureri de spate mai mici.

 • Endometrioza

Prezența hematiilor în urină care însoțește durerea severă a spatelui inferior poate semnala că persoana respectivă suferă de endometrioză, o afecțiune comună care apare la mai mult de 11% din femei.

Endometrioza apare când țesutul similar cu endometrul - mucoasa uterului - crește în zone ale corpului în afara uterului. Netratată corespunzător, endometrioza poate afecta fertilitatea femeii.

 • Bolile cu transmitere sexuală

O serie de infecții genitale, inclusiv bolile cu transmitere sexuală, pot conduce la apariția hematiilor în urină. Herpesul genital, chlamydia, candidoza și gonoreea sunt câteva dintre cele mai comune infecții genitale care determină hematuria.

Vezi în filmulețul de mai jos cum tratezi natural infecțiile cu transmitere sexuală!

Cauzele apariției sângelui în urină la bărbați

Bărbații prezintă și două cauze comune ale prezenței hematiilor în sânge cu femeile.

 • Infecțiile tractului urinar
 • Pietre la rinichi și la vezica urinară

Cu toate acestea, cauzele lor sunt total diferite de cele ale femeilor:

 • Hematuria indusă de efort

Sângerările urinare induse de exercițiile fizice apar, cel mai adesea, la atleți. Potrivit medicilor, nu durata exercitării efortului fizic ar fi principala problemă, ci intensitatea lui. Un risc crescut de hematii în urină au cei care fac sport intens și nu se hidratează corespunzător.

 • Prostata mărită

O prostată mărită (sau hiperplazia benignă de prostată) poate apăsa pe uretră, făcând urinarea dificilă. Vezica urinară trebuie să muncească mai mult pentru a elibera urina, ceea ce ar putea duce la deteriorarea si apariția hematiilor în aceasta.

 • Cancer de prostată

Unul din 10 bărbați vor primi, cel puțin o dată în viață, diagnosticul de cancer de prostată. Cu o diagnosticare și un tratament precoce, cancerul de prostată este, de obicei, vindecabil. Cu toate acestea, puțini bărbați vor simți simptome în primele etape ale bolii, deci este vital să participe la testele de monitorizare regulate. Pe lângă prezența hematiilor în urină, cei care suferă de cancer de prostată vor avea și următoarele simptome:

 1. durere dură în zona pelviană inferioară
 2. dureri la nivelul spatelui inferior, șolduri sau coapselor superioare
 3. durere la ejaculare
 4. sânge în spermă
 5. pierderea apetitului
 6. pierdere în greutate inexplicabilă
 7. durere osoasă

Bărbații care suferă de oricare dintre simptomele cancerului de prostată ar trebui să viziteze un medic cât mai curând posibil.

 • Cancer la vezica urinară

În stadiile incipiente ale cancerului de vezică urinară, bărbații pot avea foarte puține simptome. Cel mai timpuriu simptom este, de obicei, apariția sângelui în urină.

Unii bărbați pot observa cu ochiul liber decolorarea urinei. Pentru alții, urmele de sânge sunt detectabile numai în urma unui test de urină.

Alte simptome posibile ale cancerului de vezică în stadiu incipient includ:

 1. o nevoie frecventă sau urgență de urinare, mai ales noaptea
 2. dificultatea urinării
 3. un flux urinar slab
 4. durere sau arsură în timpul urinării

Simptome ale cancerului de vezică în stadiu avansat:

 1. o incapacitate de a urina
 2. dureri de spate pe o parte
 3. umflarea picioarelor
 4. pierderea apetitului
 5. pierdere în greutate inexplicabilă
 6. durere osoasă

Hematii în urină: simptome

Dacă există sânge în urină, simptomul principal este evident - urina își schimbă culoarea. În urma prezenței hematiilor, urina își schimbă culoarea din galben deschis în:

 • roz
 • roșu închis
 • maro

Din păcate, hematuria poate să apară și fără a fi însoțită de simptome. De multe ori, pentru că urina pare normală cu ochiul liber, bolnavul este tentat să ignore posibilele simptome sau să le pună pe seama altor afecțiuni. Tocmai de aceea, orice modificare a stării de sănătate ar trebui să te trimită la medic!

Teste necesare în cazul apariției hematiilor în sânge

Testele care se propun cel mai frecvent sunt analizele de urină și cele de sânge, care arată starea de sănătate a rinichilor. În cazul în care cestea nu sunt concludente sau sunt insuficiente, este posibil să fie necesare și câteva teste imagistice.

Tomografia, de exemplu, poate ajuta la identificarea pietrelor din vezica urinară sau de la rinichi, dar și a tumorilor și a eventualelor probleme ale rinichilor și ale structurilor tractului urinar.

În situația în care medicul solicită să vadă structura rinichilor, un test imagistic extrem de eficient este ecografia renală. Acesta folosește unde sonore pentru a crea imaginea structurii rinichiului.

ecografie renala

Cistoscopia este un alt test care poate fi de ajutor în astfel de cazuri și care presupune introducerea unui tub mic cu cameră în vezica urinară, pentru a verifica dacă există celule anormale sau canceroase.

Tratamentul hematiilor în urină

Pentru a se putea prescrie tratamentul potrivit, este importantă stabilirea clară a cauzei. De obicei, nu este necesar tratamentul decât dacă hematuria ascunde o boală gravă sau un risc crescut pentru a dezvolta afecțiuni severe. Dacă suferi de o infecție urinară care provoacă urinare cu sânge, vei avea nevoie de antibiotice. Este forte important ca după orice tratament să mergi la medic și să te asiguri că ai scăpat de infecție. 

Când să mergi la doctor dacă ai hematii în urină

Oricine observă sânge în urină trebuie să se adreseze, cât mai curând posibil, unui medic, chiar dacă văd doar o dată și apoi urina pare să revină la starea normală. Un test de urină va confirma prezența sângelui în ea. Un medic poate efectua, de asemenea, un examen fizic pentru a verifica mărirea prostatei - la bărbați - sau sensibilitatea în vezică sau rinichi.

Femeile ar trebui să vorbească cu medicul lor dacă văd sânge în urină în afara perioadei menstruale obișnuite.

Ce să îți întrebi medicul dacă ai hematii în urină

Dacă suferi de hematurie, prima oară poți merge la medicul de familie, iar el te va îndruma spre un specialist. Nefrologul este cel care se ocupă de problemele rinichilor și ale vezicii urinare. Este important să mergi pregătită, pentru ca doctorul să înțeleagă exact despre ce este vorba. Astfel, îți poți face o listă cu simptomele tale, inclusiv cu cele care nu par să aibă legătură cu această afecțiune. Spune, de asemenea, dacă ai alte probleme medicale, dacă iei anumite medicamente și dacă ai în familie cazuri de boli renale. Mai jos găsești o serie de întrebări pe care i le poți adresa specialistului:

 • Care sunt posibilele cauze ale prezenței sângelui în urină?
 • Ce teste trebuie să fac?
 • Cât de repede mă voi vindeca?
 • Ce tratamente pot lua? 
 • Am alte afecțiuni, vor fi agravate de prezența hematiilor în urină?

La rândul său, și medicul îți va adresa o serie de întrebări la care trebuie să fii pregătită să răspunzi:

 • Ai dureri la urinare?
 • Sângerezi mereu când urinezi sau hematiile sunt prezente uneori?
 • Când observi sângele în urină: când începi să urinezi, spre final sau pe toată durata micțiunii?
 • Ai observat cheaguri de sânge în timpul urinării? Ce dimensiuni au?
 • Ești fumătoare?
 • Ești expusă substanțelor toxice la muncă?
 • Ai fost supusă chimioterapiei?

Cum interpretezi prezența hematiilor în urină

Niveul hematiilor în urină este stabilit în urma unui sumar de urină. Acesta se colectează dimineață, din jetul mijlociu. Este recomandat să nu faci efort fizic înaintea analizei și să nu fii sub tratament cu anticoagulante, penicilină și ciclosfamidă. Specimenul recoltat se va analiza microscopic, iar pe buletin vei regăsi următoarele rezultate:

 • Rare: 1-4/hpf.
 • Relativ frecvente: 5-15/hpf.
 • Frecvente: 15-50/hpf.
 • Foarte frecvente: >50/hpf.
 • Hematurie microscopică masivă/Piurie - atunci când câmpul microscopic este plin de hematii.

Ține cont că există și simptome false ale prezenței hematiilor în sânge: existăanumite alimente pot colora urina: sfecla roșie, fructele de pădure etc. De asemenea, și antiinflamatoarele nesteroidine, aspirina și antcoagulantele pot duce la hematurie.

Surse foto: iStock

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.3 (36)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

  Ti-a placut articolul? Urmareste DivaHair pe Facebook sau pe mail!

  Cauta un furnizor in zona ta

  Ai nevoie de un SFAT?

  Adauga o intrebare la care vrei sa primesti raspuns. Comunitatea DivaHair te ajuta.

  întreabă

  LIKE si intra in universul divelor!