Cât costă hemoleucograma completă în 2019

Cât costă hemoleucograma completă în 2019
Ana Maria Munteanu, redactor sef Divahair.ro
Marţi, 05.02.2019

Cuprins

Hemoleucograma completă reprezintă analiza de sânge folosită pentru a evalua starea generală de sănătate și pentru a detecta o gamă largă de afecțiuni, inclusiv anemie, diferite infecții și leucemie.

O hemoleucogramă completă măsoară:

  • Celulele roșii din sânge, care transportă oxigen
  • Celulele albe din sânge, care luptă împotriva infecțiilor
  • Hemoglobina, proteina care transportă oxigen în celulele roșii din sânge
  • Hematocritul, proporția celulelor roșii din sânge la componenta lichidă/plasma din sânge
  • Trombocitele, care ajută la coagularea sângelui

Doctorita blonda care tine o eprubeta cu sange

Creșterile sau scăderile anormale ale numărului de celule pot indica faptul că suferiți de o afecțiune medicală care necesită o evaluare suplimentară.

De ce se face hemoleucograma completă

Hemoleucograma completă este un test de sânge de bază, extrem de comun, care se face din mai multe motive:

Pentru a vă examina starea de sănătate generală. Medicul dumneavoastră vă poate recomanda să faceți hemoleucograma completă ca parte a unui test medical de rutină, pentru a vă monitoriza starea generală de sănătate și pentru a examina o varietate de afecțiuni, cum ar fi anemia sau leucemia.

Pentru a diagnostica o afecțiune medicală. Medicul dumneavoastră vă poate sugera să faceți hemoleucograma completă dacă vă confruntați cu stări de slăbiciune, oboseală, febră, inflamații, dacă aveți vânătăi sau sângerări suspecte. Această analiză poate ajuta la diagnosticarea cauzei acestor semne și simptome. Dacă medicul dumneavoastră suspectează că aveți o infecție, testul poate, de asemenea, să confirme diagnosticul.

Pentru a monitoriza o afecțiune. Dacă ați fost diagnosticat cu o afecțiune a sângelui care afectează numărul de celule din sânge, medicul poate utiliza hemoleucograma completă pentru a monitoriza starea dumneavoastră de sănătate.

Să monitorizeze tratamentul medical urmat. O hemoleucogramă completă fi realizată pentru monitorizarea sănătății dumneavoastră dacă luați anumite medicamente care vă pot afecta numărul de celule sanguine.

Cum vă pregătiți pentru un test de hemoleucogramă completă

Dacă eșantionul de sânge este testat numai pentru această analiză, puteți mânca și bea în mod normal înaintea recoltării sângelui. Dacă eșantionul de sânge va fi utilizat pentru teste suplimentare, poate fi necesar să nu beți sau să mâncați o anumită perioadă înainte de testare. Medicul vă va oferi instrucțiuni specifice, în funcție de caz.

Eprubeta cu sange pentru analize

Rezultatele testului de hemoleucogramă completă

Rezultatele normale ale hemoleucogramei complete la adulți sunt:

Numărul de celule roșii din sânge

  • Bărbat: 4,35-5,65 trilioane de celule/litru. 
  • Femeie: 3,92-5,13 trilioane de celule/litru.

Hemoglobină

  • Bărbat: 13,2-16,6 grame/decilitru. 
  • Femeie: 11,6-15 grame/decilitru. 

Hematocrit

  • Bărbat: 38,3-48,6%
  • Femeie: 35,5-44,9%

Numărul de celule albe din sânge 

  • 3,4-9,6 miliarde de celule/litru. 

Numărătoarea trombocitelor 

  • Bărbat: 135-317 miliarde trombocite/litru. 
  • Femeie: 157-371 miliarde trombocite/litru. 

Un test de hemoleucogramă completă nu este, de obicei, un test definitiv de diagnosticare. În funcție de motivul pentru care medicul dumneavoastră a recomandat acest test, rezultatele în afara intervalului normal pot sau nu să necesite teste suplimentare. Este posibil ca medicul să aibă nevoie să privească rezultatele hemoleucogramei împreună cu rezultatele altor teste de sânge sau pot fi necesare și alte teste suplimentare.

De exemplu, dacă starea generală de sănătate este în parametri normali și nu aveți semne sau simptome de boli, rezultatele ușor în afara limitei normale ale unei hemoleucograme complete pot să nu fie un motiv de îngrijorare și este posibil ca o monitorizare suplimentară să nu fie necesară. Dacă urmați un tratament pentru cancer, rezultatele hemoleucogramei complete aflate în afara intervalului normal pot indica necesitatea modificării planului de tratament. 

În unele cazuri, dacă rezultatele sunt semnificativ mai mari sau mai mici decât valorile normale, medicul vă poate trimite la un medic specializat în afecțiuni hematologice (hematolog).

Prețul unei hemoleucograme complete în România anului 2019

La clinica medicală Medlife, costul unei hemoleucograme complete este de aproximativ 25-26 de lei, timpul estimativ de execuție fiind de o singură zi. Aceeași analiză, la Regina Maria, are prețul de 35 de lei, în vreme ce o hemoleucogramă completă POC are prețul de 44 de lei.

Dacă alegeți să faceți la Synevo acest test, trebuie să scoateți din buzunar suma de 40 de lei. Cei de la Bioclinica percep o taxă de numai 19 lei pentru o hemoleucogramă completă.

La Medcenter, prețul unei hemoleucograme complete (cu formulă leucocitară) se ridică la 26 de lei, timpul estimativ de execuție fiind de o singură zi. De asemenea, cei de la Medcenter vin cu o veste bună pentru oamenii care vor să își facă această analiză medicală: poate fi decontată pe baza unui bilet de trimitere valabil, emis de un medic de familie/medic specialist, în limita plafonului disponibil oferit de Casa de Asigurări de Sănătate. Recoltarea probelor pentru analizele decontate se efectuează pe bază de programare telefonică, la numărul gratuit de Call Center 0800 800 599.

Institutul Parhon percepe suma de 22 de lei pentru efectuarea unei hemoleucograme complete. Clinica Sante efectuează două tipuri de hemoleucograme. Astfel, pentru o hemoleucogramă completă simplă efectuată aici trebuie să plătiți 19 lei, timpul estimativ de execuție fiind de o singură zi, iar pentru o hemoleucogramă completă cu numărătoare de reticulocite trebuie să plătiți 51 de lei, timpul estimativ de execuție fiind de trei zile.

În Iași, la Spitalul „Providenţa”, hemoleucograma completă costă aproximativ 19 lei. Cu toate acestea, se recomandă celor care vor să se supună acestei analize, pentru o mai bună informare privind posibilitatea efectuării acestor analize la momentul dorit și valoarea exactă a acestora, să solicite informații la Triajul Spitalului „Providența”. La clinica Polisano din Sibiu, această analiză costă 28 de lei, în vreme ce la Centrul Medical Medstar Cluj-Napoca hemoleucograma completă costă 19 lei.

La spitalele de stat, tariful nu este unul cu mult mai scăzut. De exemplu, la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Tropicale „Dr. Victor Babeș”, o hemoleucogramă are prețul de 15 lei, iar la spitalul Elias are prețul de 17 lei.

Cu toate acestea, dacă aveți asupra dumneavoastră un bilet de trimitere emis de medicul de familie sau de specialist, puteți beneficia de decontări, în limita plafonului disponibil oferit de Casa de Asigurări de Sănătate stabilit pe anul în curs. 

Surse foto: iStock

Articolul urmator »
Terapia fotodinamică: ce este și când este recomandată
Terapia fotodinamică: ce este și când este recomandată
Raluca Margean | Miercuri, 17.07.2024
Incepe quiz
Cat de visatoare esti?
Cat de visatoare esti?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (10)
Alte subiecte care te-ar putea interesa

Ne găsești pe