Iarba grasă: 10 beneficii pe care trebuie să le știi

Iarba grasă: 10 beneficii pe care trebuie să le știi

Ana Maria Munteanu, redactor sef Divahair.ro

La noi, iarba grasă este considerată o „buruiană”, o plantă inutilă, care deranjează. Prin alte colțuri de lume – în SUA, dar și în Europa de Vest și nu numai –, ea este privită ca o plantă nu doar comestibilă, ci și extrem de hrănitoare. Este o sursă extraordinară de substanțe nutritive de tot felul, inclusiv de acizi grași Omega 3 – iarba grasă conţine cei mai mulți acizi graşi Omega-3 dintre toate plantele comestibile! Mai mult, virtuțile sale terapeutice o recomandă și ca pe un bun „medicament” natural.

Acest articol aruncă o privire mai detaliată asupra plantei cu numele de „iarba grasă” și a efectelor pe care aceasta le poate avea asupra sănătății noastre, întrucât credem că este bine să se ştie ce proprietăţi terapeutice deosebite îi sunt atribuite și poate ne vom reconsidera atitudinea față de această „buruiană”. Și, în loc s-o ucidem cu ierbicide, să o așezăm la locul de onoare ce i se cuvine!

Ce este iarba grasă

I s-a dat să poarte denumirea științifică de Portulaca oleracea, iar în popor este numită grașiță, iarba porcului, buruiană grasă sau pita porcului. Iarba grasă crește într-o mare varietate de medii, în multe părți ale lumii. Crește în flora spontană sau este cultivată atât în zonele calde, cât și în cele reci, atât în Europa, cât și în America și Asia. Crește invaziv, acoperind solul asemenea unui covor. O poți întâlni în grădini, în parcuri, în marile culturi agricole, dar o poți găsi și în crăpăturile trotuarelor. Se poate adapta la condiții dintre cele mai aspre, inclusiv la secetă, și poate viețui chiar și în solurile foarte sărate sau foarte sărace în substanțe nutritive. 

Această plantă atât de răspândită și de rezistentă este foarte suculentă - conține aproximativ 93% apă. Poate atinge o înălţime de aproximativ 40 de centimetri. Are tulpina târâtoare, de formă cilindrică, roșie și cărnoasă, frunzele sunt mici, verzi, spatulate, suculente, florile sunt galbene, portocalii sau roșiatice, iar fructul este o capsulă cu numeroase semințe mici, de culoare cenușie.

Iarba grasă este un superaliment foarte sănătos

Iarba grasă este, de fapt, o plantă comestibilă, gustoasă, care poate fi consumată atât în stare proaspătă, cât și gătită. Asemenea majorității vegetalelor, ea are un conținut scăzut de calorii, dar este deosebit de bogată în vitamine, minerale și fibre, ceea ce o face foarte indicată ca sursă de hrană cu adevărat sănătoasă. Nu-i deci de mirare că este considerată un superaliment și este consumată mai pretutindeni în lume. Occidentalii o numesc „portulac” și este nelipsită din bucătăriile vegane.

Are un gust ușor acru sau sărat și puțin iute, oarecum asemănător cu spanacul sau măcrișul. Poate fi consumată (atât tulpina, cât și frunzele și florile, proaspete sau uscate) în multe feluri, ca și spanacul sau salata verde. Se folosește, între altele, în salate (textura şi gustul său se potrivesc foarte bine cu alimente mai uleioase, cum ar fi măslinele sau anşoa), în sandvișuri, în supe, în omlete sau în tocănițe. De exemplu, iarba grasă este inclusă în rețetele multor preparate cu carne din bucătăria mexicană, dar și în diferite preparate culinare din bucătăria tradițională grecească și turcească.

Iarba grasă - unul dintre cele mai nutritive alimente

Planta aceasta atât de modestă ca înfățișare este deosebit de bogată în multe substanțe nutritive. O porție de 100 de grame de iarbă grasă ne poate asigura:

- vitamina A (betacaroten) - 26% din doza zilnică recomandată (DZR)
- vitamina C - 35%
- magneziu - 17%
- mangan - 15%
- potasiu - 14%
- fier - 11%
- calciu - 7%

De asemenea, ea mai conține și cantități mici de: vitamine B1, B2, B3, E, PP, folat (acid folic), seleniu, cupru, fosfor și proteine vegetale. Și putem obține toate aceste substanțe nutritive cu doar... 16 calorii, ceea ce face din iarba grasă unul dintre alimentele cele mai dense din punct de vedere nutritiv de pe planetă!

Iarba grasă este planta cea mai bogată în acizi grași Omega 3

De necrezut, dar această „buruiană” chiar conţine mai mulți acizi graşi Omega 3 decât orice altă plantă comestibilă! După cum se știe, acizii grași Omega3 sunt grăsimi importante pentru organismul nostru, pe care acesta nu le poate produce. Prin urmare, trebuie să ni le asigurăm din dietă. Or, iarba grasă este și din acest punct de vedere mai mult decât recomandabilă, de vreme ce are un conținut scăzut în grăsimi rele, o mare parte din grăsimea pe care o conține fiind acizii grași Omega 3. De fapt, iarba grasă conține două tipuri de acizi grași Omega 3: acid alfa-linolenic (ALA) și acid eicosapentaenoic (EPA).

În general, ALA se găsește în multe plante, dar EPA se găsește în majoritate în produse de origine animală (cum ar fi peștii grași) și în alge. Comparativ cu alte plante verzi, iarba grasă are un conținut deosebit de ridicat de acid alfa-linolenic – are de 5-7 ori mai mult ALA decât spanacul. Interesant este faptul că ea conține și urme de EPA, o formă de Omega 3 biologic mai activă în organism decât ALA și care, în general, nu se găsește în plantele care cresc pe uscat.

Iarba grasă are un conținut foarte ridicat de antioxidanți

Iarba grasă este bogată și în diferiți antioxidanți benefici pentru organismul nostru, care luptă împotriva radicalilor liberi, contribuind la menținerea sănătății și la prevenirea îmbătrânirii. Astfel, iarba grasă:

  • este o sursă importantă de vitamina C (sau acid ascorbic), un antioxidant esențial pentru menținerea pielii, a mușchilor și a oaselor
  • conține niveluri ridicate de alfa-tocoferol - o formă de vitamina E care protejează membranele celulare de deteriorare
  • conține betacaroten, un antioxidant pe care organismul îl transformă în vitamina A, cunoscută cel mai bine pentru rolul său în menținerea sănătății ochilor
  • conține glutation, un antioxidant important ce previne distrugerea unor componente celulare
  • conține melatonină, un hormon implicat în regularea ritmului circadian (ciclul veghe-somn)
  • sintetizează betalaina, un antioxidant care protejează particulele lipoproteinelor cu densitate scăzută (LDL) de leziuni și poate contribui la micșorarea riscului de cancer de colon sau de tract digestiv
  • conține cantități generoase de mucilagiu (fibre), flavonoide, fitoestrogeni și acizi organici, cum ar fi acidul citric și acidul malic

Așadar, iarba grasă este foarte bogată în antioxidanți, care pot avea diferite beneficii pentru sănătatea noastră. Un studiu făcut în SUA având ca subiecți adolescenți suferind de obezitate a demonstrat faptul că prin consumul de semințe de iarbă grasă s-a redus nivelul colesterolului LDL (colesterolul „rău”) și al trigliceridelor, ambele asociate cu un risc crescut de boală cardiacă.

Iarba grasă, o sursă bogată de minerale

Iarba grasă are, de asemenea, un conținut ridicat de minerale importante pentru buna funcționare a organismului uman.

Este o sursă bună de:

  • potasiu, un mineral care ajută la reglarea tensiunii arteriale, aportul ridicat de potasiu fiind legat de un risc mai mic de accident vascular cerebral și boli cardiace
  • magneziu, un mineral incredibil de important implicat în mai mult de 300 de reacții enzimatice în organism, care poate proteja împotriva bolilor de inimă și a diabetului de tip 2
  • calciu, cel mai abundent mineral din organism, este important pentru sănătatea oaselor
  • fosfor și fier, în cantități mai mici

De notat faptul că, de regulă, plantele mai mature conțin cantități mai mari de minerale decât plantele mai tinere.

Iarba grasă are proprietăți și utilizări terapeutice

Iarba grasă este recunoscută încă din vechime pentru proprietățile ei curative. O cunoșteau și strămoșii noștri, dacii, după cum consemna medicul antic Dioscoride, care o menționa sub numele de „lax” în lista plantelor medicinale folosite de daci.

Această plantă era utilizată și în Grecia antică și în medicina tradițională chinezească, pentru tratarea a diferite afecțiuni, datorită proprietăților diuretice, laxative și de detoxificare. Hipocrate afirma că este folositoare în tratarea diabetului, a avitaminozei, a bolilor de rinichi și a migrenelor, a conjunctivitei, a hemoroizilor sau a viermilor intestinali. La rândul lor, arabii o foloseau la vindecarea rănilor, a constipației, pentru calmarea ochilor inflamați etc.

Ca medicament, se foloseşte atât sub formă de suc, cât și de ceai (infuzie) în tratamentul unor boli ale sistemului digestiv, dar și în diverse alte afecțiuni.

Datorită conținutului de mucilagiu, de acizi grași Omega 3 și de minerale, iarba grasă are puternice proprietăți antiinflamatoare, ajutând la ameliorarea disconfortului și a durerilor aparatului urinar și ale celui digestiv. Totodată, este un bun hidratant, calmant, cicatrizant, dezinfectant și antibacterian, detoxifică organismul și are rezultate spectaculoase în dietele de slăbire.

Această plantă are certe beneficii și asupra funcționării:

  • aparatului cardiovascular (îmbunătățește circulația, reglează tensiunea arterială, previne aritmia etc.
  • sistemului digestiv (protejează mucoasa organelor interne și previne afecțiuni precum gastrita și ulcerul)
  • ficatului - se știe, de pildă, că sucul frunzelor de iarba grasă este un bun medicament natural pentru ficat

De asemenea, iarba grasă contribuie și la:

  • scăderea febrei
  • reducerea în mod natural a glicemiei, prevenind diabetul
  • combaterea rezistenței la insulină
  • prevenirea artrozei
  • îmbunătățirea memoriei
  • lupta împotriva obezității
  • vindecarea arsurilor, a înțepăturilor de insecte
  • tratamentul diareei și al constipației
  • ameliorarea problemelor intestinale
  • tratamentul sângerărilor interne
  • lupta împotriva infecţiilor
  • îmbunătățirea sănătății pielii și a unghiilor
  • ameliorarea acneei
  • sănătatea părului (infuzia cu iarbă grasă are efect antimătreață)

Sucul de iarbă grasă este indicat, printre altele, în:

  • boli renale şi digestive
  • ateroscleroză
  • dereglări hepatice
  • afecţiuni oculare (compresele cu suc calmează conjunctivita și inflamațiile pleoapelor)
  • contracturile musculare (sucul se aplică direct pe piele)

Seminţele de iarbă grasă sunt folosite, sub formă de ceai, în caz de:

  • boli de ficat
  • balonare
  • tulburări de somn
  • dureri ale articulaţiilor

Mestecarea frunzelor poate contribui la calmarea inflamațiilor gingiilor și chiar la ameliorarea durerilor de gât.

Pentru calmarea iritațiilor și cicatrizarea rănilor sau în contracturile musculare se recomandă aplicarea pe piele a unor cataplasme - o lingură de frunze proaspete de iarbă grasă, amestecată cu o lingură de ulei de măsline; dacă este prea lichidă, se adaugă puțină pulbere de argilă verde sau albă.

Iarba grasă în medicină

- Tratament cu iarbă grasă pentru boli de rinichi, tulburări hepatice, diabet: o lingură de iarbă grasă tocată mărunt se fierbe cu o cană de apă, pe foc mic, timp de 7 minute, după care se lasă două ore la infuzat; se beau câte 50 ml de fiertură de patru ori pe zi. Se recomandă în tratarea litiazei renale, în boli renale acute și cronice, în diabet și tulburări hepatice, precum și în edeme sau ateroscleroză.

- Tratament cu iarbă grasă pentru colita ulceroasă: o lingură de plantă uscată cu un pahar de apă se fierb, la foc mic, timp de 10 minute, apoi se infuzează două ore; se beau câte 50-70 ml de ceai, de trei ori pe zi.

- Tratament cu iarbă grasă pentru afecțiuni oculare și spasme musculare: se spală frunze, tulpini și flori de iarbă grasă, se toacă mărunt, se opăresc, se pun comprese pe locurile afectate și se lasă să acționeze timp de 30 de minute.

- Tratament cu iarbă grasă pentru balonare și tulburări de somn: o linguriță de semințe de iarbă grasă se lasă la infuzat cu un pahar de apă clocotită timp de 6 ore. Se beau câte 2 linguri de ceai, de două ori pe zi, la prânz și seara, înainte de culcare.

- Tratament cu iarbă grasă pentru psoriazis, pitiriazis versicolor (tinea versicolor): se pune la macerat o lingură de semințe de iarbă grasă pisate în 150 ml de ulei de brusture și soluția obținută se aplică prin tamponare pe locurile afectate.

- Tratament cu iarbă grasă pentru leucoree: 40 de grame de plantă tocată mărunt se pun la infuzat într-un pahar de apă clocotită, timp de două ore; se stoarce bine planta, iar în sucul obținut se adaugă două albușuri crude, bătute. Amestecul rezultat se bea încălzit, de două-trei ori pe zi, în cure de câte 10 zile.

- Tratament cu iarbă grasă pentru seboree și mătreață: se spală părul cu ceai preparat din cinci linguri de iarba grasă uscată și 1 litru de apă clocotită, lăsate la infuzat timp de 10 minute; tratamentul trebuie să se facă de două ori pe săptămână.

Dată fiind compoziţia chimică de excepţie a acestei plante, calitățile sale terapeutice sunt mult mai multe, dar sunt încă insuficient cunoscute și prea puțin utilizate.

Iarba grasă - contraindicații

Iarba grasă nu este recomandată persoanelor care suferă de convulsii sau de crize diencefalice (hipotalamice), hipertensiune, hipoglicemie sau bradicardie.

Pe de altă parte, iarba grasă conține și cantități destul de mari de oxalați. Aceasta poate reprezenta o problemă pentru persoanele care au predispoziția de a dezvolta pietre la rinichi, deoarece oxalații pot contribui la formarea acestora.

Oxalații au, de asemenea, proprietăți antinutriente, ceea ce înseamnă că pot reduce absorbția unor minerale, precum calciul și magneziul.

De menționat aici faptul că iarba grasă care crește la umbră poate avea niveluri mai ridicate de oxalați comparativ cu plantele expuse la soare.

Recomandare: pentru reducerea conținutului de oxalați, este indicat să se adauge iaurt peste frunzele de iarbă grasă ce urmează a fi consumate; cercetările au dovedit că astfel se reduce semnificativ cantitatea totală de oxalați a amestecului, prin simplă diluare: conținutul de oxalat solubil din frunzele brute a fost de 53%, iar când frunzelor li s-a adăugat iaurtul, a scăzut la 10,7%.

În ciuda faptului că la noi încă este considerată o buruiană, iarba grasă este o plantă foarte hrănitoare și un medicament natural încă neexplorat și neexploatat, dar cu un potențial extraordinar de a deveni o sursă extrem de generoasă de beneficii pentru sănătatea noastră.

Adăugând argumentelor de mai sus și amănuntul că iarba grasă creşte foarte repede, putând oferi chiar trei-patru culturi pe an, în condiții dintre cele mai diverse (și mai vitrege) de sol sau de temperatură, în aer liber ori în spaţii închise, este de la sine înțeles îndemnul nostru de a ne reconsidera atitudinea față de această minunată plantă ce ni se oferă cu atâta generozitate. 

Surse foto: iStock

Articolul urmator
Ce este rambutan și ce beneficii are?
Ce este rambutan și ce beneficii are?
Test de psihologie: ce trebuie să știi despre tine?
Incepe quiz
Test de psihologie: ce trebuie să știi despre tine?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.3 (25)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.