Afla totul despre hipersensibilitatea dentara

Afla totul despre hipersensibilitatea dentara

Redactor Divahair.ro

Te doare un dinte sau chiar mai multi in acelasi timp? Durerea este intermitenta si simti ca iti cuprinde intreaga fata? S-ar putea sa suferi de hipersensibilitate dentara.

Ce este sensibilitatea dentara?

Sensibilitatea dentara este o problema care se manifesta in momentul in care consumi alimente sau bauturi reci, calde, dulci si simti o durere de scurta durata, dar foarte intensa, la nivelul dintilor. Aceasta durere, care apare odata cu stimulul declansator, dispare cand stimulul este indepartat, acesta fiind un semn ca dintii tai prezinta zone vulnerabile, sensibile.

Chiar daca sensibilitatea dentara este o problema des intalnita, afectează 1 din 3 persoane, nu toti cei care sufera de aceasta afectiune sunt constienti ca au dintii sensibili si in loc sa se adreseze unui specialist, fie ignora durerea, fie gasesc diferite metode pentru a o evita, cum ar fi: consuma bauturile reci cu paiul, renunta la anumite alimente daca acestea sunt prea dulci, evita sa bea cafea sau ceai fierbinte.

Care sunt cauzele sensibilitatii dentare?

Dentina expusa poate duce la sensibilitate dentara. Dentina este o structura poroasa alcatuita din milioane de canale micute denumite tubuli, care trec prin dinte pana la nervul din centrul acestuia. Dentina este acoperita de smalt sau de gingie iar in conditii normale aceasta nu ar trebui sa fie expusa.

Atunci cand dentina este expusa, se creaza zone sensibile, vulnerabile iar schimbarile de temperatura provocate de alimente si bauturi fierbinti sau reci fac ca fluidul din tubuli sa se dilate sau sa se contracte. Acest proces poate irita nervul si poate duce la aparitia durerii dintilor.

sensibilitate dentara

Prof. Dr. Constantin Varlan ne explica care sunt cauzele expunerii dentinei: „Expunerea dentinei poate avea cauze diferite, de la retragerea gingiilor ca rezultat al unui periaj excesiv, agresiv sau al unui periaj efectuat cu o periuta cu perii duri, pana la uzura naturala a dintilor din cauza contactului firesc intre dinti sau a bruxismului (scrasnirii dintilor). O alta cauza a expunerii dentinei este eroziunea smaltului dentar provocata de consumul de bauturi si alimente acide."

De asemenea, tratamentele de albire a dintilor utilizate in exces afecteaza dintii si pot duce la aparitia sensibilitatii.

Daca ignori problema dintilor sensibili, pe termen lung, durerea se accentueaza si se poate ajunge chiar la pierderea vitalitatii dintilor. Pentru ingrijirea corecta a dintilor sensibili este important sa consulti un medic dentist si sa folosesti o pasta de dinti desensibilizanta.

Cum iti poti ingriji dintii sensibili? Urmand pasii de mai jos!

Consulta medicul dentist

Daca esti una dintre persoanele afectate de sensibilitate dentara este foarte important sa nu ignori durerea si sa consulti medicul dentist, singurul in masura sa evalueze corect starea de sanatate a cavitatii bucale si sa-ti ofere sfaturi despre igiena corecta a dintilor tai.

sensibilitate dentara

Alege pasta de dinti potrivita

Este recomandat sa folosesti o pasta de dinti special creata pentru dintii sensibili, pentru ca doar acest tip de pasta amelioreaza durerea si protejeaza dintii impotriva sensibilitatii, oferind in acelasi timp toate beneficiile unei paste de dinti obisnuite: protectie completa, curatare si prospetime.

Urmeaza cateva sfaturi simple

Prof. Dr. Constantin Varlan iti spune care sunt metodele pe care le poti folosi pentru ca dintii tai sa fie protejati impotriva sensibilitatii: „Periajul excesiv sau agresiv poate duce la retractia gingiilor si la expunerea dentinei, de aceea va recomand sa va periati dintii cu blandete, folosind o tehnica de periaj adecvata, cu miscari usoare, circulare. De asemena, ar trebui sa evitati consumul excesiv de alimente si bauturi cu continut acid care pot determina uzura smaltului si expunerea unei suprafete mai mari de dentina."

Spala-te pe dinti de doua ori pe zi, folosind o pasta de dinti desensibilizanta, timp de doua minute, si o periuta cu dintii moi sau de duritate medie. O periuta aspra, desi iti poate da impresia ca iti curata mai bine dintii, nu face altceva decat sa zgarie si sa accentueze sensibilitatea.

Pasta de dinti desensibilizanta trebuie folosita zilnic, deoarece in momentul in care renunti la ea, durerea va reveni. Ideal ar fi sa folosesti o apa de gura si o ata dentara din aceeasi gama, pentru o ingrijire completa.

Tu cum iti ingrijesti dantura?

Articolul urmator
De ce este extrem de important să avem o igienă corectă a gurii, conform medicului Adina Alberts
De ce este extrem de important să avem o igienă corectă a gurii, conform medicului Adina Alberts
Eşti altruist sau eşti Grinch în persoană? Acest quiz îți va dezvălui totul
Incepe quiz
Eşti altruist sau eşti Grinch în persoană? Acest quiz îți va dezvălui totul

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (1)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.