În ce constă recuperarea după ruptura de menisc

Accidentările în zona genunchiului pot să te împiedice să te bucuri de viață și de activitățile obișnuite. Fiecare pas devine mai greu atunci când ai o problemă la genunchi. Ruptura de menisc este o leziune comună în rândul tuturor persoanelor, dar afectează cu precădere persoanele peste 40 ani, și în special sportivii amatori.
Un element esențial pentru a te întoarce la o viață normală este recuperarea completă. Ruptura de menisc este o leziune care necesită atenție sporită, chiar și după încheierea tratamentului. Specialiștii de la clinica de recuperare medicala Kinomed vă stau alături pentru un proces personalizat de tratament pentru evitarea complicațiilor viitoare și a recidivei. Citește mai departe pentru a afla ce presupune mai exact recuperarea după o ruptură de menisc.
Ce este ruptura de menisc
Meniscul este o bucată de cartilajul genunchiului situat intre tibie și femur și are rol de stabilizare și de lubrifiere a articulatiei genunchiului. Fiecare genunchi are două bucăți din acest cartilaj: meniscul medial este pe interiorul genunchiului, în timp ce meniscul lateral se află pe partea exterioară a genunchiului. Ambele au forma literei C.
Ruptura de menisc poate să apară atunci când schimbi brusc direcția în timp ce alergi sau când răsucești piciorul și talpa este fixă pe podea, cu genunchiul îndoit. O altă cauză a afecțiunilor meniscului este înaintarea în vârstă, suplinită de sportul efectuat în exces.
Protocol de recuperare după accidentare
Ruptura de menisc trebuie diagnosticată într-un timp cât mai scurt pentru a evita alte complicații. Una dintre cele mai frecvente complicații care pot apărea este desprinderea unei așchii și penetrarea spațiului intraarticular dintre condilul femural ți platoul tibial. Prezentarea în cel mai scurt timp într-o clinică de ortopedie pentru efectuarea unei ecografii musculoscheletale este o necesitate.
Simptomele rupturii de menisc
Simptomatologia rupturii sau fisurii de menisc poate varia de la o banală senzație de disconfort, până la simptome severe.
Dintre acestea amintim durerea de genunchi care poate varia de la dureri ușoare ca intensitate, până la dureri acute. Umflarea genunchiului este un alt simptom care apare frecvent în acest tip de afecâiune. Printre celelalte simptome, amintim lipsa de mobilitate a genunchiului, pocnituri la nivelul rotulei, senzația de instabilitate a genunchiului.
Printre cele mai comune metode de tratament se numără repausul, aplicarea de gheață la nivel local, proceduri de fizioterapie sau, în cazuri mai severe, intervenția chirurgicală.
Indiferent de abordare, protocolul de recuperare după o ruptura de menisc este important pentru a reveni fără probleme la activitățile obișnuite. Recuperarea medicală prin kinetoterapie și fizioterapie se face sub îndrumarea specialistului, care concepe un plan personalizat, în funcție de severitatea rupturii, dar și de particularitățile pacientului.
Kinetoterapia și fizioterapia sunt complementare, însă utilizează metode diferite de tratament. Fizioterapia este exclusă în cazul copiilor, deoarece oprește sau întârzie creșterea, în timp ce pentru adulți există anumite restricții.
După depășirea fazei acute cu ajutorul procedurilor de fizioterapie, se începe tratamentul kinetoterapeutic care presupune tonifierea musculaturii cvadricepsului și a bicepsului femural. Acest protocol presupune mișcări de mobilizare activă și pasivă, cat și exercitii de izometrie. Este complet interzis sa forțezi genunchiul afectat, mai ales în perioada acută, altfel riști ca durerea sa persiste pe termen îndelungat sau să apară complicațiile.
În cadrul clinicii KINOMED durata procesului de recuperare a unei leziuni de menisc poate varia de la 2 până la 4 săptămâni.
Ai întrebări legate de metodele de recuperare după o ruptură de menisc? Specialiștii din cadrul clinicii Kinomed sunt disponibili și deschiși pentru a-ți oferi informațiile de care ai nevoie. Dacă ai suferit o accidentare, ia măsuri din timp pentru a evita durerea pe termen lung și pentru a-ți redobândi sănătatea. Apelează la experți în domeniu și întreg procesul va fi mai simplu.


