Insomnia și efectele sale asupra sănătății noastre generale, conform medicului Vlad Ciurea

Insomnia și efectele sale asupra sănătății noastre generale, conform medicului Vlad Ciurea

Anca Marcus

În tumultul vieții cotidiene, somnul devine un lux pentru mulți dintre noi. Insomnia, o problemă tot mai frecventă, afectează atât adulții, cât și copiii. Recent, medicul neurochirurg Vlad Ciurea a adus în prim plan impactul insomniei asupra sănătății noastre.

Celebrul medic subliniază că insomniile pot afecta în mod grav funcționarea sistemului endocrin, în special la femei. Lipsa somnului poate perturba secreția hormonală, având un impact negativ asupra sănătății femeilor și poate duce la mari dereglări.

„Toți probabil ați avut sau aveți insomnii, este foarte grav. Toți avem asta și din nefericire pot scădea sistemele, la doamne sistemul endocrin nu mai funcționează, iar asta e protecția corpului feminin, iar dacă nu se mai secretă în somn, se produc mari dereglări”, a precizat medicul.

Și copiii se confruntă cu insomniile 

O altă preocupare a medicului este faptul că și copiii se confruntă cu astfel de probleme. „Se spune „Dormi copile, să crești mare”, pentru că în somn se secretă hormonul de creștere. Sunt multe elemente. Copilul nu mai are liniștea de dinaintea somnului, el se culcă cu tableta în mână. Alt element este faptul că e preocupat de multe lucruri, bea suc seara, alimentația nu-l mai lasă să doarmă. Cea mai bună mâncare este bucătăria țăranului.

Starea de stres de peste zi, poate i se cer prea mult, uitați-vă ce ghiozdan are un copil, îi rupe spatele, solicitările părinților, certurile, el ce să mai facă? Nu au timp de relaxare. Fiecare etapă trebuie să aibă programul ei, copilul nu trebuie certat, dar cu anumite limite pe care i le dai. Această supraîncărcare nu vine cu nimic bun”, spune medicul.

Sfaturi pentru un somn odihnitor

Vlad Ciurea susține că pentru a beneficia de un somn odihnitor, e crucial să-ți creezi o rutină relaxantă înainte de culcare. Încearcă să eviți cafeaua și să reduci expunerea la ecranele luminoase ale telefoanelor sau tabletelor cu cel puțin o oră înainte de somn.

Asigură-te că dormi într-un mediu confortabil și liniștit și încearcă să te culci în jurul orei 22:00, dacă poți. Corpul tău are nevoie de odihnă pentru a funcționa corect, iar ignorarea acestei nevoi poate afecta memoria și atenția. 

„Ultimul lucru pe care toți îl tăiem de pe listă este odihna sau nu știm să ne odihnim, facem tot ce e posibil să nu dormim. Dar în somn ne refacem, în somn «bijuteria» se liniștește și poate funcționa, în somn toate procesele nervoase majore (memoria, gândirea, atenția) se curăță, pentru că e un chimism al lor și se repornesc în somn pentru a doua zi.

Deci, dacă noi ștergem somnul, cum se întâmplă, între ora 22:00 și 00:00, atunci am pierdut un număr mare de elemente care ne refac «bijuteria» și nu mai este așa șlefuită. Deci, cum avem mentenanța la mașină, așa trebuie să avem și mentenanța la creier”, a spus doctorul. 

În final, avem de-a face cu o realitate simplă: somnul este esențial pentru sănătatea noastră. Recomandările doctorului Vlad Ciurea ne arată că stabilirea unei rutine de somn regulate și evitarea obiceiurilor care perturbă odihna pot avea un impact semnificativ asupra funcționării noastre cognitive și a stării noastre generale de bine. 

Dragostea trece prin stomac, dar cum rămâne cu creierul? De câte ori recomandă medicul Vlad Ciurea să mâncăm mititei

Surse foto: Facebook, Freepik

Surse articol: Gândul, Pro Sport, Capital

Articolul urmator
Gemoterapie: ce este și care sunt beneficiile sale
Gemoterapie: ce este și care sunt beneficiile sale
Cât de bine îți controlezi viața? Lași stresul sau liniştea să te guverneze?
Incepe quiz
Cât de bine îți controlezi viața? Lași stresul sau liniştea să te guverneze?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.