Mâncărimi anale: cauze și tratament

Mâncărimi anale: cauze și tratament

Sorina Corneanu

Mâncărimea anală, cunoscută din punct de vedere medical și ca prurit anal, reprezintă iritarea pielii în zona deschiderii canalului anal prin care este eliminat scaunul. De cele mai multe ori, mâncărimea este însoțită de nevoia de scărpinare, ceea ce poate conduce la leziuni și iritație. Deși mâncărimea din zona anală poate fi o reacție la substanțele chimice din scaun, există numeroase cazuri în care aceasta poate fi rezultatul unei inflamații a zonei anale. În unele cazuri, mâncărimea anală poate fi însoțită de simptome severe, precum durere intensă, senzație de arsură sau eliminarea de mici cantități de sânge.

Cauzele mâncărimii anale

Umiditatea permanentă din zona anusului. Incontinența, lenjeria neschimbată suficient de frecvent, transpirația excesivă și scaunele moi, lichide, pot crește umiditatea din zona anusului și riscul de a dezvolta infecții în zona anală, în special în cazul persoanelor care suferă de diabet zaharat.

arsura anala

Psoriazisul poate irita, de asemenea, anusul. Dacă știi că suferi de psoziazis, atunci ar trebui să iei în calcul că aceasta ar putea fi cauza mâncărimilor anale. Totuși, doar o vizită la medic te-ar putea ajuta să depistezi cauza exactă și să urmezi tratamentul corespunzător.

Fistulele la nivelul intestinului subțire sau al colonului, care produc lichide iritante, pot inflama zona anusului și pot conduce la mâncărimi anale puternice.

Detergentul de rufe este un factor extrem de comun care cauzează mâncărimi anale. Încearcă să schimbi detergentul de rufe cu un produs mai blând, cât mai natural, și vezi dacă apar schimbări pozitive.

Alimentele consumate. Cafeaua, ciocolata, berea, produsele lactate și mâncarea picantă sunt factori care pot crește riscul de mâncărimi anale, însă o dietă sănătoasă și echilibrată, fără excese, te-ar putea ajuta să tratezi eficient și ușor această problemă.

HPV este o boală cu transmitere sexuală care poate provoca veruci anale. Acestea cresc în interiorul și în jurul anusului, se răspândesc în întreaga zonă intimă și cauzează, cel mai adesea, mâncărimi anale severe. Dacă suspectezi că ai putea suferi de HPV, nu întârzia vizita la medic! Netratate, verucile cauzate de HPV cresc și pot degenera în cancer anal!

Vezi 9 remedii care te ajută să tratezi natural infecția cu HPV!

Antibioticele. Deși antibioticele pot fi eficiente în tratarea altor afecțiuni, acestea pot distruge bacteriile bune din intestine, cauzând mâncărimi anale. O discuție cu medicul te poate ajuta să găsești cel mai bun tratament în acest sens.

Hemoroizii, care provoacă umflarea vaselor de sânge din zona anală, pot provoca, de asemenea, mâncărime anală. În această situație, consultul medical este indicat, pentru a elimina orice risc al unei afecțiuni ascunse mai grave.

Tratamentul mâncărimilor anale

Igiena corespunzătoare

Tratamentul inițial al mâncărimilor din zona anală presupune ameliorarea senzațiilor de durere, arsura și mâncărimea. În acest sens, dușul frecvent, menținerea zonei curate și uscate, precum și evitarea folosirii săpunurilor iritante sunt primii pași care ar trebui urmați.

Analgezicele prescrise de medic

Dacă mâncărimile anale persistă, atunci anestezicele locale pot ameliora temporar durerea, arsurile și mâncărimile severe, prin amorțirea terminațiilor nervoase. Totuși, utilizarea acestor produse ar trebui să fie însoțită de un control medical, mai ales pentru că multe dintre ele pot provoca alergii și mâncărimi și mai intense.

Vasoconstrictoarele

Vasoconstrictoarele pot ameliora, de asemenea, mâncărimea anală. În plus, substanțele chimice din compoziția acestor medicamente ajută la micșorarea vaselor de sânge și la reducerea inflamației din zona anusului.

Analize care depistează cauza mâncărimilor anale

Mâncărimea anală este evaluată mai întâi printr-o examinare detaliată a anusului, pentru a se depista eventuale anomalii precum hemoroizii, fisurile anale sau erupțiile cutanate.

O examinare rectală, care presupune introducerea unui deget în canalul anal, poate identifica tumorile rectale. Totodată, proctoscopul, un tub scurt care se introduce în anus, astfel încât canalul anal să poată fi examinat vizual, ajută la depistarea viermilor intestinali, adesea responsabili pentru mâncărimile din zona anală.

Majoritatea cazurilor de mâncărimi anale nu necesită îngrijiri medicale deosebite. Totuși, dacă mâncărimea persistă pe termen lung, te confrunți cu sângerări anale sau zona anală pare infectată, iar pielea își schimbă aspectul și textura, atunci consultul medical devine obligatoriu! Mâncărimile anale persistente pot fi asociate cu o afecțiune a pielii sau o altă problemă de sănătate care necesită tratament imediat.

Surse foto: iStock

Articolul urmator
Slăbiciune musculară: cauze, simptome și tratament
Slăbiciune musculară: cauze, simptome și tratament
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?
Incepe quiz
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.9 (15)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.