Măștile de protecție sunt ineficiente pe ploaie. Vezi avertismentul specialiștilor!

Măștile de protecție sunt ineficiente pe ploaie. Vezi avertismentul specialiștilor!

Alina Maria Chirita, redactor DivaHair.ro

În această perioadă, măștile de protecție au devenit cele mai bune prietene ale noastre, dacă putem spune așa, pentru că sunt obligatorii în majoritatea locurilor în care mergem. De curând, specialiștii au lansat un avertisment, cu privire la faptul că acestea nu ar fi atât de eficiente atunci când plouă, iar acesta este un lucru de luat în seamă pentru că ne aflăm în anotimpul în care sunt înregistrate cele mai multe precipitații pe parcursul anului.

Tim Spector, profesor de epidemiologie genetică la King’s College din Londra, a declarat, pentru The Times: "Acum ar fi util dacă s-ar da sfaturi clare publicului. Măștile trebuie schimbate în mod regulat și acest lucru este deosebit de important, mai ales când plouă."

Măștile chirurgicale de unică folosință, pe care le poartă mulți oameni, sunt deosebit de sensibile la intemperii. Paul Hunter, expert în boli infecțioase și profesor de medicină la Universitatea din East England, a declarat pentru HuffPost UK că sunt, în esență, confecționate din hârtie.

Măștile de protecție trebuie schimbate la timp

În centrul măștilor se află un material care este mai bun pentru a prinde virușii, a explicat el, dar dacă acesta se udă, se deteriorează sau se deplasează, masca devine inutilă. Profesorul spune că simplul fapt că respiri în mască, se provoacă umezeală de la condens și aceasta se poate deteriora. De asemenea, masca de protecție din pânză nu trebuie purtată mai mult de trei ore.

Teoria celor doi specialiști este susținută și de Karol Sikora, fost oficial al programul Organizației Mondiale a sănătății pentru cancer. "Umiditatea face măștile poroase și din această cauză toate tipurile de măști sunt în esență vulnerabile pe vreme umedă. Cred că publicului îi lipsește, în general, orice cunoștințe sau îndrumări cu privire la această problemă. Acestea ar trebui să primească sfaturi clare de către autorități.", a declarat el, pentru publicația The Times.

"Este important să știm să ne schimbăm măștile dacă devin ude, iar măștile cu prețuri mai mari nu au reguli diferite.", a continuat specialistul.

Simon Clarke, profesor de microbiologie celulară la Universitatea din Reading, a declarat pentru Daily Mail: "O mască umedă nu se deosebește de o batistă murdară legată de față. Dacă a devenit umedă, din cauza de vaporilor de apă din respirație sau prin tuse și strănut, acesta este probabil un semn bun că trebuie oricum să îți schimbi masca cu una curată."

Mai mult, profesorul susține că dacă materialul din care este confecționat masca se udă, acest lucru ar putea duce la lărgirea găurilor din fibră și la expunerea mai mare în fața virusului.

"Sfaturile privind purtarea măștilor de protecție menționează că cele realizate din pânză ar trebui să fie confecționate dintr-un material cât mai dens posibil pentru a preveni scurgerea picăturilor, permițându-ți totuși să respiri. În funcție de cât de umed este materialul, ar putea exista un impact asupra dimensiunii găurilor din țesătură, fie făcându-le prea mari pentru a preveni pătrunderea sau ieșirea picăturilor, fie prea înguste pentru a îți permite să respiri corect. Mă asigur întotdeauna că am cel puțin o mască de protecție de rezervă și curată cu mine ori de câte ori ies, astfel încât să o pot înlocui pe cea pe care o port dacă se udă sau o port de ceva vreme.”, a continuat specialistul. 

Surse articol: Daily Mail / Huffington Post / MSN

Surse foto: IStock

Articolul urmator
Alimente pe care le poți mânca deși au prins mucegai, potrivit unui expert în siguranță alimentară
Alimente pe care le poți mânca deși au prins mucegai, potrivit unui expert în siguranță alimentară
Ești o persoană indigo? Vezi ce spune acest test despre tine
Incepe quiz
Ești o persoană indigo? Vezi ce spune acest test despre tine

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.6 (3)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.