Alimente acide: ce sunt și ce impact au asupra organismului

Un aliment cu un pH sub 4,6 este bogat în acid. În timp ce unele alimente acide pot oferi beneficii nutriționale esențiale, consumul excesiv poate duce la probleme de sănătate, cum ar fi refluxul gastric, eroziunea dentară și dezechilibre metabolice. În acest articol vom vorbi despre diversele tipuri de alimente acide, efectele lor asupra sănătății și modul în care pot fi integrate într-o dietă echilibrată pentru a maximiza beneficiile și a minimiza riscurile!
Cuprins
- Ce sunt alimentele acide?
- Lista alimentelor acide
- Ce efecte au alimentele acide asupra organismului?
- Care este limita de alimente acide pe care o poți consuma?
- Semne că mănânci prea multe alimente acide
- Care sunt alimentele alcaline pe care să le introduci în dietă?
Ce sunt alimentele acide?
Scala pH este folosită pentru a măsura nivelurile de aciditate și alcalinitate. Această scală măsoară prezența ionilor de hidrogen încărcați pozitiv și negativ într-o anumită soluție. Cu cât ionii de hidrogen sunt mai mari, cu atât aciditatea este mai mare.
PH-ul 7 este neutru, pH-ul 0 indică un nivel ridicat de aciditate, iar pH-ul de 14 este cel mai bazic sau alcalin.
Diferite părți ale corpului uman au niveluri diferite de pH, de exemplu:
- PH-ul ideal al sângelui este între 7,35 și 7,45 (ușor alcalin).
- Stomacul este de obicei la un pH de 3,5, ceea ce ajută la descompunerea corectă a alimentelor.
- Nivelul pH-ul din urină se modifică în funcție de nevoile corpului și de ce anume mănânci sau bei.
Alimentele acide sunt cele care au de obicei un nivel de pH de 4,6 sau mai mic. Aceste alimente sunt mai puțin susceptibile de a dezvolta o creștere rapidă a microorganismelor, ceea ce înseamnă că ar putea dura mai mult pentru a se descompune.
Alimentele acide pot influența aciditatea în organism. În general, pH-ul mediu al corpului uman este de aproximativ 7,40. Acest nivel este perfect pentru menținerea proceselor biologice ale organismului.
Lista alimentelor acide

Există mai multe alimente care tind să provoace mai multă aciditate în organism, iată câteva exemple:
- Tărâțele
- Zahărul
- Anumite produse lactate
- Alimentele procesate cu conținut ridicat de sodiu
- Carnea proaspătă și procesată (în special de vită și de curcan)
- Ouăle
- Băuturile carbogazoase și dulci
- Alimentele și suplimentele bogate în proteine animale
- Maioneza, sosul de soia și oțetul
- Cerealele, cum ar fi porumbul, orezul și grâul (ușor acide)
- Cafeaua
- Anumite produse lactate, inclusiv brânza
- Peștele și fructele de mare
- Anumite alimente bogate în amidon, cum ar fi orezul brun, fulgii de ovăz sau granola
Fructe și sucuri de fructe bogate în acid
Fructele fac parte integrantă dintr-o dietă sănătoasă echilibrată. Cu toate acestea, multe fructe sunt bogate în acid citric, care poate cauza probleme pacienților cu afecțiuni gastrointestinale, precum ulcer sau reflux gastroesofagian.
În general, citricele sunt cele mai acide fructe, având un pH scăzut.
Iată o listă detaliată de fructe cu pH-ul lor aferent:
- Suc de lămâie (pH: 2,00–2,60)
- Prune (pH: 2,80–3,40)
- Struguri (pH: 2,90–3,82)
- Rodii (pH: 2,93–3,20)
- Grepfrut (pH: 3,00–3,75)
- Afine (pH: 3,12–3,33)
- Ananas (pH: 3,20–4,00)
- Mere (pH: 3,30–4,00)
- Piersici (pH: 3,30–4,05)
- Portocale (pH: 3,69–4,34)
- Roșii (pH: 4,30–4,90)
Este important de reținut că și sucurile de fructe sunt acide. Prin urmare, dacă vrei să previi ca acidul să-ți afecteze dinții, cel mai bine este să folosești un pai când bei aceste sucuri.
Totuși, deși aceste fructe sunt acide, ar fi o greșeală să le eliminăm din dieta noastră, deoarece sunt hrănitoare și corpul nostru are nevoie de ele. Dacă ai probleme cu stomacul, cel mai bine ar fi să le consumi cu moderație și să observi dacă îți agravează simptomele sau nu. Discută cu medicul pentru a vedea cum să beneficiezi de efectele pozitive ale acestor fructe, fără să-ți deranjezi stomacul.
Legumele sunt acide?

În general, legumele proaspete nu sunt considerate acide. Iată o listă de legume și nivelul lor de pH:
- Varză murată (pH: 3,30–3,60)
- Varză (pH: 5,20–6,80)
- Sfeclă (pH: 5,30–6,60)
- Porumb (pH: 5,90–7,50)
- Ciuperci (pH: 6,00–6,70)
- Broccoli (pH: 6,30-6,85)
- Verdeață (pH: 6,50–7,50)
Băuturi bogate în acid
Băuturile bogate în fosfor, cum ar fi berea sau ciocolata caldă făcută din amestec de cacao sunt băuturi acide, care îți pot provoca probleme gastrointestinale. Dacă nu vrei să ai probleme, cel mai bine ar fi să eviți alcoolul în general. Dar, dacă vrei să bei un pahar, recomandarea specialiștilor este să schimbi berea cu vinul roșu sau alb, cu un conținut scăzut de fosfor.
Ce efecte au alimentele acide asupra organismului?
O dietă care include prea multe alimente acide îți poate afecta negativ sănătatea. Iată care sunt principalele probleme pe care acestea ți le pot cauza:
Aciditate în urină. O dietă acidă va afecta nivelul pH-ului din urină. Acest lucru poate determina apariția pietrelor de acid uric, care sunt un tip de pietre care se formează în rinichi.
Alimente acide și sânge. Cercetătorii afirmă de obicei că un consum mai mare sau mai mic de alimente acide sau alcaline are rareori vreun impact asupra nivelului pH-ului din sânge. Când există niveluri ridicate de acid în sânge, este de obicei din cauza unor afecțiuni subiacente precum diabetul sau problemele renale. Boala pulmonară poate fi un alt vinovat, deoarece reduce oxigenarea sângelui.
Afectarea oaselor și mușchilor. Unele persoane susțin că prea multă aciditate poate provoca deteriorarea oaselor și a mușchilor. Acest lucru se explică prin faptul că oasele conțin calciu, pe care organismul îl folosește pentru a restabili echilibrul pH-ului sângelui atunci când acesta devine prea acid.
Cu toate acestea, cercetările privind dietele de alcalinizare nu au dovedit niciun efect asupra rezistenței osoase. Numeroase studii au arătat că variațiile acido-bazice ale urinei umane nu au niciun impact asupra echilibrului de calciu, riscului de fracturi sau metabolismului osos.
Totuși, specialiștii spun că obținerea suficientă de calciu, vitamina D, fosfor și magneziu poate fi utilă pentru a compensa potențialele efecte negative ale acidului asupra osului.
Studiile sugerează că o perturbare constantă a echilibrului acido-bazic provoacă acidoză metabolică cronică. O astfel de aciditate ridicată continuă în organism ar putea provoca o predispoziție la unele boli pe termen lung.
Care este limita de alimente acide pe care o poți consuma?
Specialiștii spun că este important să menții un echilibru între aciditate și alcalinitate în organismul uman, acest echilibru fiind esențial pentru buna funcționare a enzimelor, care sunt indispensabile pentru digestie și alte procese metabolice. Echilibrul pH-ului joacă un rol cheie în capacitatea organismului de a absorbi nutrienții în mod eficient și ajută la detoxifiere, reducând astfel riscul de boli cronice.
Conform sfaturilor nutriționiștilor, o dietă optimă ar trebui să conțină mai multe alimente alcaline, dar asta nu înseamnă excluderea completă a alimentelor acide. O dietă echilibrată, bogată în fructe, legume, leguminoase și nuci, cu un consum moderat de carne, lactate și cereale poate ajuta la menținerea unui nivel sănătos al pH-ului.
În general, se spune că o persoană ar trebui să mănânce 75-80% alimente alcaline și maximum 20-25% alimente acide.
Semne că mănânci prea multe alimente acide
O dietă bogată în alimente acide îți afectează întregul corp, provocând o serie de simptome, precum: dureri de cap, crampe la picioare și conjunctivită. De asemenea, o temperatură scăzută a corpului este, de asemenea, unul dintre simptomele acidității, la fel ca și tendința de a face diverse infecții în corp.
Care sunt alimentele alcaline pe care să le introduci în dietă?
Studiile au arătat că o dietă alcalină poate aduce beneficii precum limitarea pierderii musculare, întărirea memoriei și creșterea speranței de viață.

Unele alimente și băuturi alcaline (sau neutre) pe care le poți încorpora în dieta ta includ:
- Soia, cum ar fi miso, boabe de soia, tofu și tempeh
- Iaurt și lapte neîndulcit
- Majoritatea legumelor proaspete, inclusiv cartofii
- Majoritatea fructelor
- Ierburi și condimente, cu excepția sării, muștarului și nucșoară
- Fasole si linte
- Unele cereale integrale, cum ar fi mei, quinoa și amarant
- Ceaiuri din plante
- Grăsimi precum uleiul de măsline, avocado, nuci și semințe
Așadar, alimentele acide oferă o gamă largă de nutrienți esențiali și contribuie la diverse procese biologice. Totuși, consumul excesiv de alimente acide poate avea efecte negative asupra sănătății, cum ar fi erodarea smalțului dentar sau refluxul gastroesofagian. Prin înțelegerea rolului alimentelor acide în dietă și echilibrarea consumului acestora cu alimente alcaline, putem menține un regim alimentar sănătos și echilibrat.
Alimente procesate: ce sunt și de ce să le eviți



Surse foto: Pexels.com
Surse articol: Healthline.com, Webmd.com, Indianexpress.com