9 medicamente care te ajută să ai un somn profund

9 medicamente care te ajută să ai un somn profund
Ana Maria Munteanu, redactor sef Divahair.ro
Luni, 18.02.2019

Potrivit unor studii recente, România se numără printre țările în care locuitorii - peste 10% din români - se luptă cu acest inamic al sănătății numit insomnie. Există situații în care medicii aleg să prescrie medicamente pentru tratamentul insomniei, care se administrează cu puțin timp înainte de culcare.

Nu încerca să conduci vehicule sau să efectuezi alte activități care necesită concentrare după administrarea unui medicament pentru insomnie, pentru că declanșează somnolență puternică și există riscul de accidente.

 Femeie care sufera de insomnie - medicament care produce un somn adanc

Medicamente pentru un somn profund

Antidepresive: unele medicamente antidepresive, cele care au în componență clorhidrat de trazodonă, sunt foarte bune pentru tratarea insomniei și a anxietății.

Benzodiazepinele: acestea sunt medicamente psihotrope (psihoactive, cu proprietăți sedativ-hipnotice) cunoscute sub denumirea clasică de somnifere. Aceste pilule sunt administrate atunci când pacientul care suferă de insomnie vrea să doarmă mai mult timp, deoarece au un efect prelungit. De exemplu, acestea au fost utilizate în mod eficient pentru a trata probleme de somn cum ar fi somnambulismul și teroarea nocturnă/pavorul nocturn. Trebuie să știi însă că aceste medicamente pot provoca somnolență în timpul zilei și pot, de asemenea, să dea dependență, ceea ce înseamnă că este posibil să ai mereu nevoie de ele ca să poți adormi. Benzodiazepinele sunt unele dintre cele mai prescrise medicamente la nivel mondial. Cele mai cunoscute benzodiazepine sunt diazepamul, valiumul și xanaxul, care pot avea o durată de acțiune lungă, de peste 50 de ore.

Doxepina: acest medicament din clasa antidepresivelor triciclice este aprobat pentru utilizare la persoanele care au un somn întrerupt, acționând prin blocarea receptorilor de histamină. Nu lua acest medicament decât la recomandarea medicului. Persoanele care trebuie să fie atente când iau acest antidepresiv sunt cele care:

- Au alergie la doxepină
- Au glaucom cu unghi închis (tensiune crescută în ochi)
- Au probleme severe cu ficatul
- Au avut recent un atac de inimă (infarct miocardic)
- Au afecțiuni însoțite de dificultate la urinare
- Au o tulburare de comportament manifestată prin agitație și fixarea asupra unor aspecte (manie)
- Iau tratament concomitent cu sultopridă
- Alăptează

Zopiclonă: medicamentele care au zopiclonă ca substanță activă te ajută să adormi repede, având o durată de acțiune scurtă, de aproximativ 6 ore. Studiile arată că oamenii care le iau reușesc să doarmă, în medie, 7-8 ore. În doze crescute, acest medicament poate cauza halucinații. Se recomandă ca doza inițială să nu fie mai mare de 1 miligram. Persoanele care trebuie să fie atente când iau zopiclonă sunt cele care:

- Au hipersensibilitate
- Au insuficiență respiratorie decompensată
- Au sub 15 ani
- Sunt însărcinate sau alăptează

Durata maximă a tratamentului cu zopiclonă este de maximum 4 săptămâni. Depășirea acestei perioade poate declanșa dependență.

Posibilele reacții adverse ale administrării unui medicament pe bază de zopiclonă sunt: somnolență reziduală diurnă, gust amar, uscăciunea gurii, hipotonie musculară, amnezie anterogradă, iritabilitate, agresivitate, sindrom confuziv oniric, cefalee, astenie, sindrom de sevraj.

Cel mai bun medicament pentru somn

Chiar daca poti fi tentat sa crezi ca exista un medicament universal care sa te ajute in problema cu somnul, acesta, din pacate, nu exista. Este foarte important sa consulti medicul si sa ai o investigatie completa asupra problemelor tale de insomnie, mai ales daca asemenea episoade dureaza mai mult de o saptamana.

Ramelteon: medicamentele pe bază de ramelteon sunt prescrise, de regulă, persoanelor care adorm cu greu. Aceste medicamente nu creează dependență și nu produc somnolență în timpul zilei, deoarece au o durată de acțiune scurtă, de la 1 la 3 ore.

medicament care produce un somn adanc

Suvorexant: aceste medicamente funcționează blocând hormonul care activează starea de veghe și provoacă insomnie. Medicamentele care au ca substanță activă suvorexant pot da somnolență în ziua următoare și sunt recomandate doar persoanelor care se confruntă cu insomnie sau alte tulburări de somn.

Zaleplon: dintre toate somniferele recent apărute, cele pe bază de zaleplon rămân active în organism pentru cel mai scurt timp. Asta înseamnă că poți încerca să adormi pe cont propriu. Cu toate acestea, dacă încă ești cu ochii pe pereți la 2 dimineața, poți lua o astfel de pastilă fără să te simți somnoros dimineața. Dacă ai tendința de a te trezi în timpul nopții, un somnifer pe bază de zaleplon nu este cea mai bună alegere pentru tine.

Zolpidem: medicamentele care conțin zolpidem ajută la inducerea și menținerea somnului, dar există oameni care tind să se trezească în mijlocul nopții. Medicii avertizează că nu trebuie să conduci sau să faci ceva care să îți impună atenție maximă a doua zi după ce ai luat comprimate cu zolpidem, deoarece substanța activă rămâne în organism mult timp.

Pastile de somn pentru bătrâni

O bună parte din medicamentele prezentate anterior pot sta la baza unui tratament pentru insomnie şi în cazul persoanelor vârstnice, însă acest lucru trebuie să se întâmple doar sub supravegherea medicului, mai ales deoarece bătrânii pot suferi şi de alte boli cronice etc.

Din punct de vedere farmaceutic, sunt recomandate medicamentele care fac parte din diverse clase farmaceutice, precum: sedativ-hipnotice, antidepresive, antipsihotice, antihistaminice.

Însă, pe lângă tratamentul medicamentos, se recomandă ca pacientul să urmeze o rutină care să faciliteze inițierea și menținerea somnului pe tot parcursul nopții:

  • să evite mesele copioase cu cel puțin 2 ore înainte de culcare
  • să reducă pe cât posibil zgomotul ambiant și temperatura din cameră în timpul nopții
  • să crească expunerea la lumină pe timpul zilei și să o evite noaptea

Leacuri bătrâneşti pentru somn

Iată câteva remedii naturiste, aşa numite leacuri din bătrâni, care au fost folosite cu succes de străbunicii noştri.

Valeriana - Este o plantă care poate trata insomnia de natură nevrotică, însă este bine să discutaţi cu un medic înainte de a o folosi. Are efecte foarte puternice. Se poate consuma ceai de valeriana, seara, pentru a scapă de insomnii.

Laptele cald - Şi acesta poate fi folosit cu succes pentru a induce starea de somnolenţă, mai ales dacă în lapte se amestecă şi puţină miere.

Ceaiul de muşeţel - Bătrânii folosesc cu precădere acest ceai pentru că induce organismului o stare de relaxare şi ajută la diminuarea tulburărilor de somn. Totuşi, nu utilizaţi excesiv acest ceai.

Adjuvantele de somn eliberate fără rețetă

Majoritatea acestor pastile de dormit sunt antihistaminice. Nu există dovezi că acestea funcționează în cazul insomniei și chiar pot provoca somnolență a doua zi după administrarea lor. Sunt suficient de sigure pentru a fi vândute fără o prescripție medicală, neavând efecte secundare care pot pune în pericol viața sau care pot da naștere unei eventuale dependențe.

Dar, dacă iei cumva și alte medicamente care conțin antihistaminice, cum ar fi medicamentele pentru răceli sau diferite alergii, ai putea depăși doza maximă recomandată și există riscul apariției anumitor efecte adverse.

Indiferent ce medicament te ajută să ai, în sfârșit, un somn profund și odihnitor, nu uita un lucru extrem de important: nu lua niciun medicament fără să ceri înainte sfatul medicului!

Surse foto: iStock

Articolul urmator »
8 exerciții antistres pe care le poți face acasă
8 exerciții antistres pe care le poți face acasă
Raluca Margean | Luni, 04.03.2024
Incepe quiz
Care este cel mai mare secret al tău?
Care este cel mai mare secret al tău?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.1 (15)
Alte subiecte care te-ar putea interesa
Alimente care scad potasiul
Raluca Margean | Duminică, 31.03.2024
Ce este medicina funcțională și cum te poate ajuta
Raluca Margean | Sâmbătă, 31.08.2024

Ne găsești pe