Adevarata Stare de Bine
Nu Skin
YOUNG&BEAUTIFUL

9 medicamente care te ajută să ai un somn profund

Luni, 18.02.2019
de Elena Perescu

Potrivit unor studii recente, România se numără printre țările în care locuitorii - peste 10% din români - se luptă cu acest inamic al sănătății numit insomnie. Există situații în care medicii aleg să prescrie medicamente pentru tratamentul insomniei, care se administrează cu puțin timp înainte de culcare. Nu încerca să conduci vehicule sau să efectuezi alte activități care necesită concentrare după administrarea unui medicament pentru insomnie, pentru că declanșează somnolență puternică și există riscul de accidente.

 Femeie care sufera de insomnie

Medicamente pentru un somn profund

Antidepresive: unele medicamente antidepresive, cele care au în componență clorhidrat de trazodonă, sunt foarte bune pentru tratarea insomniei și a anxietății.

Benzodiazepinele: acestea sunt medicamente psihotrope (psihoactive, cu proprietăți sedativ-hipnotice) cunoscute sub denumirea clasică de somnifere. Aceste pilule sunt administrate atunci când pacientul care suferă de insomnie vrea să doarmă mai mult timp, deoarece au un efect prelungit. De exemplu, acestea au fost utilizate în mod eficient pentru a trata probleme de somn cum ar fi somnambulismul și teroarea nocturnă/pavorul nocturn. Trebuie să știi însă că aceste medicamente pot provoca somnolență în timpul zilei și pot, de asemenea, să dea dependență, ceea ce înseamnă că este posibil să ai mereu nevoie de ele ca să poți adormi. Benzodiazepinele sunt unele dintre cele mai prescrise medicamente la nivel mondial. Cele mai cunoscute benzodiazepine sunt diazepamul, valiumul și xanaxul, care pot avea o durată de acțiune lungă, de peste 50 de ore.

Doxepina: acest medicament din clasa antidepresivelor triciclice este aprobat pentru utilizare la persoanele care au un somn întrerupt, acționând prin blocarea receptorilor de histamină. Nu lua acest medicament decât la recomandarea medicului. Persoanele care trebuie să fie atente când iau acest antidepresiv sunt cele care:

- Au alergie la doxepină
- Au glaucom cu unghi închis (tensiune crescută în ochi)
- Au probleme severe cu ficatul
- Au avut recent un atac de inimă (infarct miocardic)
- Au afecțiuni însoțite de dificultate la urinare
- Au o tulburare de comportament manifestată prin agitație și fixarea asupra unor aspecte (manie)
- Iau tratament concomitent cu sultopridă
- Alăptează

Zopiclonă: medicamentele care au zopiclonă ca substanță activă te ajută să adormi repede, având o durată de acțiune scurtă, de aproximativ 6 ore. Studiile arată că oamenii care le iau reușesc să doarmă, în medie, 7-8 ore. În doze crescute, acest medicament poate cauza halucinații. Se recomandă ca doza inițială să nu fie mai mare de 1 miligram. Persoanele care trebuie să fie atente când iau zopiclonă sunt cele care:

- Au hipersensibilitate
- Au insuficiență respiratorie decompensată
- Au sub 15 ani
- Sunt însărcinate sau alăptează

Durata maximă a tratamentului cu zopiclonă este de maximum 4 săptămâni. Depășirea acestei perioade poate declanșa dependență.

Posibilele reacții adverse ale administrării unui medicament pe bază de zopiclonă sunt: somnolență reziduală diurnă, gust amar, uscăciunea gurii, hipotonie musculară, amnezie anterogradă, iritabilitate, agresivitate, sindrom confuziv oniric, cefalee, astenie, sindrom de sevraj.

Ramelteon: medicamentele pe bază de ramelteon sunt prescrise, de regulă, persoanelor care adorm cu greu. Aceste medicamente nu creează dependență și nu produc somnolență în timpul zilei, deoarece au o durată de acțiune scurtă, de la 1 la 3 ore.

Suvorexant: aceste medicamente funcționează blocând hormonul care activează starea de veghe și provoacă insomnie. Medicamentele care au ca substanță activă suvorexant pot da somnolență în ziua următoare și sunt recomandate doar persoanelor care se confruntă cu insomnie sau alte tulburări de somn.

Zaleplon: dintre toate somniferele recent apărute, cele pe bază de zaleplon rămân active în organism pentru cel mai scurt timp. Asta înseamnă că poți încerca să adormi pe cont propriu. Cu toate acestea, dacă încă ești cu ochii pe pereți la 2 dimineața, poți lua o astfel de pastilă fără să te simți somnoros dimineața. Dacă ai tendința de a te trezi în timpul nopții, un somnifer pe bază de zaleplon nu este cea mai bună alegere pentru tine.

Zolpidem: medicamentele care conțin zolpidem ajută la inducerea și menținerea somnului, dar există oameni care tind să se trezească în mijlocul nopții. Medicii avertizează că nu trebuie să conduci sau să faci ceva care să îți impună atenție maximă a doua zi după ce ai luat comprimate cu zolpidem, deoarece substanța activă rămâne în organism mult timp.

Adjuvantele de somn eliberate fără rețetă: majoritatea acestor pastile de dormit sunt antihistaminice. Nu există dovezi că acestea funcționează în cazul insomniei și chiar pot provoca somnolență a doua zi după administrarea lor. Sunt suficient de sigure pentru a fi vândute fără o prescripție medicală, neavând efecte secundare care pot pune în pericol viața sau care pot da naștere unei eventuale dependențe. Dar, dacă iei cumva și alte medicamente care conțin antihistaminice, cum ar fi medicamentele pentru răceli sau diferite alergii, ai putea depăși doza maximă recomandată și există riscul apariției anumitor efecte adverse.

Indiferent ce medicament te ajută să ai, în sfârșit, un somn profund și odihnitor, nu uita un lucru extrem de important: nu lua niciun medicament fără să ceri înainte sfatul medicului!

Surse foto: iStock

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (1)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

  Ti-a placut articolul? Urmareste DivaHair pe Facebook sau pe mail!

  Cauta un furnizor in zona ta

  Ai nevoie de un SFAT?

  Adauga o intrebare la care vrei sa primesti raspuns. Comunitatea DivaHair te ajuta.

  întreabă

  LIKE si intra in universul divelor!