Nu Skin
Optezi sa Impresionezi

Alcaloza hipocloremica- cauze, diagnostic si tratament

Paraschiv Teodora

Daca faci de ceva vreme un tratament cu diuretice sau daca ai avut recent varsaturi si acum nu te simti prea bine, inseamna ca in organismul tau s-a instalat alcaloza metabolica. Aceasta reprezinta cresterea Ph-ului sangelui peste valorile normale.

Alcaloza metabolica este intotdeauna hipocloremica, adica este insotita de niveluri scazute ale clorului sangvin. Acesta scade in contrast cu nivelul ridicat de bicarbonat.

Cauzele alcalozei hipocloremice

Trebuie sa stii ca alcaloza hipocloremica apare in special in cazul unui tratament neadecvat in cursul spitalizarii. Acest dezechilibru are  loc atunci cand se administreaza in exces substante alcaline sub forma de bicarbonat de Na sau transfuzii de sange.

Afla ca alcaloza hipocloremica apare si in pierderi de suc gastric sub forma de varsaturi,  prin fistule sau aspiratii. Pierderile renale de clor prin folosirea excesiva de diuretice pot duce si ele tot la alcaloza.

Nu in ultimul rand, trebuie sa stii ca mineralocorticoizii, niste hormoni secretati de suprarenala, au un rol important in mentinerea echilibrului acido-bazic al organismului. Astfel, nivelul ridicat al acestor substante, din sindromul Cushing sau din hiperaldosteronismul primar, creeaza o stare de alcaloza metabolica.

Simptome alcaloza hipocloremica

Initial, poti avea manifestarile bolii care determina alcaloza. Acestea sunt: varsaturi, greturi, dureri in etajul superior al abdomenului, urinari dese si in cantitate mare.

Simptomele alcalozei metabolice se manifesta la nivelul aparatului respirator (scade ventilatia alveolara) si la nivelul aparatului cardiovascular (apar tulburari de ritm, creste tensiunea arteriala).

In formele severe de alcaloza hipocloremica, tabloul clinic este domniat de depresia sistemului nervos central; apare letargia si apoi coma. Trebuie sa mai stii ca in alcaloza hipocloremica pot aparea convulsii si tetanie (stare de contractie a tuturor muschilor).

Diagnosticul de alcaloza hipocloremica

Daca medicii banuiesc ca ai acest dezechilibru metabolic, iti vor face o serie de analize ale sangelui arterial si venos. Se va evalua nivelul oxigenului si al bioxidului de carbon din sange, nivelul bicarbonatului, presiunea bioxidului de carbon.

Este important sa fie pus si diagnosticul bolii care a determinat alcaloza hipocloremica, pe baza semnelor clinice si a examenelor paraclinice specifice.

 

Trebuie sa stii ca alcaloza hipocloremica se incadreaza in doua categorii in functie de raspunsul la tratament. Pentru a face diferenta intre forma care raspunde la tratamentul cu clor si cea fara raspuns se analizeaza volumul de sange din vase, tensiunea arteriala si nivelul potasiului si al clorului urinar.

Tratament alcaloza hipocloremica

Afla ca forma moderata de alcaloza se trateaza doar cu perfuzii bogate in clor si potasiu. Este important insa de identificat si tratatat cauza. Daca aceasta se datoreaza mineralocorticoizilor, se va administra si spirinolactona. Cand alcaloza apare din cauza consumului crescut de alcaline, acesta se va intrerupe.

In formele severe de alcaloza hipocloremica este necesara administarea de solutii acidifiante pentru ameliorarea alcalozei. Se foloseste solutie de acid clorhidric, de clorura de amoniu sau de arginina. Trebuie sa stii ca in paralel cu administrarea substantelor acidifiante trebuie sa se urmareasca si Ph-ul sangvin.

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.2 (10)

Vezi cele mai noi video-uri de pe divahair.ro

Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

    Ti-a placut articolul? Urmareste DivaHair pe Facebook sau pe mail!

    Cauta un furnizor in zona ta

    LIKE si intra in universul divelor!